300 χρόνια ξηρασίας έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου.


1200 π.Χ.-Τα 300 χρόνια ξηρασίας μπορεί να έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα, προτείνει μια νέα έρευνα ...ξανά .


Μια απότομη πτώση των βροχοπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση αρκετών ανατολικών πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της  αρχαίας Ελλάδας , περίπου 3.200 χρόνια πριν. Η προκύπτουσα πείνα και η σύγκρουση για αυτήν μπορεί να εξηγήσει γιατί η ολόκληρη κουλτούρα των Χετταίων, που με τα άρματα  με τα άλογα και τους ανθρώπους κυβέρνησε τον περισσότερο καιρό  από κάθε άλλον στην περιοχή της Ανατολίας, εξαφανίστηκε από τον πλανήτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου στο περιοδικό PLoS ONE.

Η χαμένη  Χρυσή Εποχή

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ακμής του
Κλασικού Ελληνικού πολιτισμού, υπήρξαν υπαινιγμοί ενός  προγενέστερου πολιτισμού που χάθηκε. Στην Ομήρου "Ιλιάδα ", γραμμένη στον όγδοο αιώνα π.Χ.- (Σ.Ε.Δ.  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ ΕΑΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟΤΕ ...ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΑ.)- περίπου μιλά για ένα θρυλικό πόλεμο μεταξύ της Σπάρτης και της Τροίας, δίνει μια εικόνα των εξελιγμένων ελληνικών  πόλεων-κράτών, την  οποία αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι πράγματι υπήρχαν κάποτε. .
"Οι  κλασικοί  ελληνικοί  λαοί (!) γνώριζαν από την αρχή ότι θα έβγαιναν από μια σκοτεινή εποχή», δήλωσε ο Brandon Lee Drake, ένας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η αρχαία αυτοκρατορία των  Χετταίων της Ανατολίας -Μικράς Ασίας , άρχισε μια απότομη πτώση περίπου 1.200 π.Χ. Περίπου την ίδια εποχή, στην αιγυπτιακή αυτοκρατορία εισέβαλαν επιδρομείς οι ονομαζόμενοι  οι  Λαοί  Θάλασσας, αλλά τότε και ο αρχαίο μυκηναϊκός πολιτισμός στην Ελλάδα άρχισε να μην αναπτύσσεται άλλο τουλάχιστον μέχρι που κατέρρευσε, Κατά τα επόμενα 400 χρόνια, οι αρχαίες πόλεις κάηκαν και στο έδαφος τους  δεν ξαναχτίστηκαν, δήλωσε ο Drake.
Όμως, η αιτία αυτής της  κατάρρευσης της Εποχής του Χαλκού  έχει ένα πέπλο μυστηρίου. Κάποιοι αρχαιολόγοι πίστευαν οικονομικές δυσκολίες προκάλεσαν το «θάνατο» της εποχής, ενώ άλλοι πρότειναν ότι η μαζικοί  σεισμοί με τσουνάμι ή μία  μεγάλη -ξηρασία ήταν η αιτία.
Προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν για την ξηρασία ως αιτία βρίσκονται μόνο τυπικά στοιχεία που δείχνουν ότι συνέβη για μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξάγουν συμπεράσματα για το σύνολο της περιόδου, δήλωσε ο Drake.

Η Μεγάλη ξηρασία

Προς το σκοπό αυτό, ο David KANIEWSKI, ένας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Paul Sabatier-στη Τουλούζη της Γαλλίας, και οι συνεργάτες του συνέλεξαν αρχαία κατάλοιπα από  πυρήνες ιζημάτων από την Αλυκή Λάρνακας, κοντά στο «Χαλά Σουλτάν Τεκκέ» στην Κύπρο. Η λίμνη ήταν κάποτε ένα λιμάνι, αλλά έγινε μεσόγεια πριν από χιλιάδες χρόνια.
Μια μείωση στο θαλάσσιο πλαγκτόν και γύρη από θαλάσσια φύκια αποκάλυψε ότι η λίμνη ήταν κάποτε ένα λιμάνι που άνοιγε προς τη θάλασσα μέχρι περίπου το 1450 π.Χ., όταν το λιμάνι μετατράπηκε σε διάστημα  και για πάνω από 100 χρόνια σε μια μεσόγεια λιμνοθάλασσα. Γύρη, επίσης, αποκάλυψε ότι από το 1200 π.Χ., η γεωργία στην περιοχή συρρικνώθηκε και δεν είχε  ανακάμψει μέχρι περίπου το 850 π.Χ.

"Αυτή η αλλαγή του κλίματος που προκαλούνται αποτυχίες των καλλιεργειών, έλλειψη και πείνα , που καθιζάνουν έσπευσε να δημιουργήσει κοινωνικοοικονομικές κρίσεις και δημιούργησε ανάγκη περιφερειακών ανθρώπινων μεταναστεύσεων, " γράφουν οι συντάκτες στην έκθεση.
Τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη ότι μια μαζική ξηρασία προκάλεσε την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού, δήλωσε ο Drake.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε μια  σημαντική αλλαγή στο κλίμα εκείνη την εποχή, είπε ο  Drake .

Η πείνα μπορεί να προκάλεσε την τεράστια μετανάστευση των ανθρώπων μαζικά - που μπορεί να είναι και ο λόγος που οι μυστηριώδεις « Λαοί της Θάλασσας» εισέβαλαν στην Αίγυπτο και  έφεραν τις οικογένειές τους μαζί, δήλωσε ο Drake.
Οι αρχαίοι  λαοί  αγωνίστηκαν για επιβίωση μετά την εξάντληση των πόρων, έκαψαν τις μεγάλες πόλεις σε μια μέρα  σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. στο έδαφος. Στην καρδιά αυτών των σκοτεινών χρόνων, οι έλληνες την εποχή εκείνη  οι « Μυκηναίοι » έχασαν το σύστημα γραφής τους, που ονομάζεται Γραμμική Β, και η αλληλογραφία μεταξύ των πόλεων  επιβραδύνθηκε κατά το ελάχιστο,  δήλωσε ο Drake.

Κατά ειρωνικό τρόπο, εκείνοι  που υπέφεραν από αυτές τις σκοτεινές εποχές μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει την αιτία της δυστυχίας τους. Αν και μας φαίνεται λίγο  αφελή η άποψη του αρχαιολόγου ,ότι δηλαδή οι λαοί έβλεπαν ότι δεν βρέχει και υπήρχε ξηρασία και δεν καταλάβαιναν τη αιτία, λίγο υπεροπτικός ο πολιτισμένος σύγχρονος επιστήμονας μας κάνει , "Αυτό συνέβη συνεχίζει , πάνω από 200 χρόνια. Οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καν αναγνωρίσει ότι  το κλίμα άλλαζε, επειδή συμβαίνει με τόσο αργό ρυθμό  στη διάρκεια ζωής τους," δήλωσε ο Drake.- ΑΠΟ ΤΟ LIVESCIENCE 


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ