ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑΟΣ 9000 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ


Στον αρχαιότερο ίσως  ναό στον κόσμο, Göbekli Τεπέ στο Κουρδιστάν που ελέγχει ακόμα η Τουρκία   μπορεί αυτός να έχει κατασκευαστεί για να προσκυνήσουν θεοποιώντας  τον Σείριο  

Ο ναός  
Ο ναός  αποτελείται από μια σειρά τουλάχιστον από 20 κυκλικά  περιβλήματα, αν και μόνο μερικά  έχουν αποκαλυφθεί από ανασκαφές ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο καθένας περιβάλλεται από έναν τεράστιο
δακτύλιο, σε σχήμα Τ πέτρινες κολόνες, μερικές  από τις  οποίες είναι διακοσμημένες με γλυπτά ζώων. Δύο ακόμη μεγαλιθικά μνημεία στέκονται παράλληλα το ένα με το άλλο στο κέντρο του κάθε δακτυλίου.

Για την θέση αυτή  στο Göbekli Tepe υπάρχει η ιδέα της νεολιθικής επανάστασης, η οποία λέει  ότι η εφεύρεση της γεωργίας ώθησε τους ανθρώπους να χτίσει οικισμούς και να αναπτύσσουν τον πολιτισμό, την τέχνη και τη θρησκεία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη της γεωργίας κοντά στο ναό, υπονοώντας ότι η θρησκεία κατέλαβε την πρώτη θέση στην προκειμένη περίπτωση. 



«Έχουμε πολλά δείγματα σύγχρονων χώρων που είναι οικισμοί των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Και  εδώ ήταν  ιερός χώρος  για τους ανθρώπους που ζουν στους γύρω  οικισμούς αυτούς», λέει Klaus Schmidt, επικεφαλής αρχαιολόγος για το έργο από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI) στο Βερολίνο. 






Όμως εξακολουθεί να είναι εικασία κανενός είδος της θρησκείας που το ιερό εξυπηρετούσε. Ο  Giulio Magli, ένας αρχαιοαστρονόμος   στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου στην Ιταλία, κοίταξε προς τον ουρανό τη νύχτα για μια απάντηση. Μετά από όλα, η διάταξη των πυλώνων στο Στόουνχεντζ στη Βρετανία δείχνει ότι θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί ως ένα αστρονομικό παρατηρητήριο, ίσως ακόμη και να προσκυνήσουν το φεγγάρι.

Ο Magli έκανε προσομοίωση πως  ο ουρανός θα έμοιαζε από την θέση αυτή  όταν ο ναός  χτίστηκε. Πάνω από χιλιετίες, οι θέσεις των άστρων έχουν αλλάξει λόγω ταλάντευσης της Γης καθώς περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Αστέρια  που είναι κοντά στον ορίζοντα, θα έχουν μεγαλώσει   σε διάφορα σημεία, και μπορούν ακόμη και να έχουν εξαφανιστεί εντελώς, μόνο για να επανεμφανιστούν χιλιάδες χρόνια αργότερα.
 
Οι Πυλώνες στο Göbekli Τεπέ στη νότια ανατολία φαίνεται να έχουν ευθυγραμμιστεί με την αύξηση του Σειρίου  υπονοώντας ότι το φωτεινό αστέρι μπορεί να είχε προκαλέσει μια φρενίτιδα των θρησκευτικών κατασκευών [Crediy: NewScientist]
Σήμερα, τον Σείριο μπορεί να δει κανείς σχεδόν σε όλο τον κόσμο ως το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό - εκτός από τον ήλιο - και το τέταρτο πιο φωτεινό αντικείμενο στον  νυχτερινό ουρανό μετά την Σελήνη, την  Αφροδίτη και το Δία. Ο Σείριος είναι τόσο αξιοσημείωτο και  η αύξηση του και η έκθεση του στον ουρανό  που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον αρχαίο αιγυπτιακό ημερολόγιο, λέει ο Magli. Στο γεωγραφικό πλάτος της θέσης , ο Σείριος θα ήταν κάτω από τον ορίζοντα μέχρι περίπου το 9300 π.Χ., όταν θα πετάχτηκε ξαφνικά και θα τον είχαν  σε θέαση . 

"Προτείνω ότι ο ναός χτίστηκε για να ακολουθήσει τη« γέννηση σε  αυτό το αστέρι," λέει ο Magli. "Μπορείτε να φανταστείτε ότι η εμφάνιση ενός νέου αντικειμένου στον ουρανό θα μπορούσε ακόμη και να είναι  το έναυσμα για μια νέα θρησκεία."
Χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες χάρτες αλλά και των δορυφορικών εικόνων της περιοχής, ο Magli έστησε μια νοητή γραμμή να κινείται μεταξύ και παράλληλα με τις δύο ογκόλιθους στο εσωτερικό κάθε περίβληματος . Τρεις από τα δαχτυλίδια ανασκαφών  φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τα σημεία του ορίζοντα όπου ο Σείριος θα έχει μεγαλώσει το 9100 π.Χ. το 8750 π.Χ. και το 8300 π.Χ., αντίστοιχα. 


Τα μεγαλιθικά περιβλήματα των ανασκαφών είναι οι πιο αρχαίες ιερές κατασκευές από πέτρα γνωστές μέχρι σήμερα, χρονολογούνται από το 9 000 π.Χ.. Η πιθανή παρουσία των αστρονομικών στόχων για τις δομές αυτές αναλύεται, και αποδεικνύεται ότι μπορούν να έχουν προσανατολισμό, ή ακόμα και κατασκευάστηκαν  αρχικά, για να γιορτάσουν και διαδοχικά ακολουθούν  την εμφάνιση ενός νέου, εξαιρετικά λαμπρού αστεριού στον νότιο ουρανό τον Σείριο .

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά , τονίζει ο Magli   . Για πιο ακριβείς υπολογισμούς θα χρειαστεί μια πλήρη έρευνα για τη χρήση μέσων όπως , μια συσκευή για τη μέτρηση με οριζόντιες και κάθετες γωνίες. Επίσης, η σειρά με την οποία οι δομές χτίστηκαν είναι ασαφής, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τα δαχτυλίδια χτίστηκαν για να ακολουθήσει τον Σείριο καθώς αυξήθηκε το μέγεθος όψης του σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ορίζοντα.

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές μπορεί να αποκλείσουν  κάθε αστρονομικής σημασίας πληροφορία , λέει ο Jens Notroff, επίσης, στην DAI. "Είμαστε ακόμα στο να συζητάμε εάν τα μνημειώδη καταλύματα στο  Göbekli Tepe ήταν ανοικτά ή στεγασμένα ," λέει. "Στην τελευταία περίπτωση, κάθε δραστηριότητα που αφορά την παρακολούθηση του ουρανού θα ήταν, φυσικά, μάλλον δύσκολο."



Συγγραφέας: Anil Ananthaswamy | Πηγή: NewScientist / περιοδικό τεύχος 2930[16 Αυγούστου 2013]

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ