Τα παιδία παίζει… στην Αμβρακία


Κατά την αρχαιότητα το παιχνίδι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).

Μία ασβεστολιθική πλάκα-τμήμα πλακόστρωτης αυλής σε οικία της Αμβρακίας, πάνω στην οποία είναι χαραγμένο ένα παιχνίδι, επέλεξαν να μας παρουσιάσουν
 
ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Αύγουστο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε
βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.


Λιθόπλινθος με εγχάρακτο παιχνίδι. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Κατά την αρχαιότητα το παιχνίδι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).


Η πλάκα βρέθηκε το 1999 κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών και χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο (3ος-2ος αι. π.Χ.). Στην επιφάνειά της έχει χαραχτεί ένας άβακας (πίνακας) με 28 τετράγωνα για τα παιχνίδια πεσσείας (παιχνίδια με πεσσούς, δηλαδή πιόνια).

Η λιθόπλινθος με το παιχνίδι βρίσκεται στην αίθουσα Γ' του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.


Κατά την αρχαιότητα το παιχνίδι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Πολλές φορές στενή ήταν η σύνδεση του παιχνιδιού με τη θρησκεία και τις τελετουργίες της. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν βρεθεί παιχνίδια χαραγμένα σε πολλά ιερά.

Στα σκαλιά του Παρθενώνα έχουν εντοπιστεί λαξευμένα αρκετά παιχνίδια.
ΔΕΣ ΕΔΩ


Αρκετά παιχνίδια έχουν εντοπιστεί στα σκαλιά του Παρθενώνα, ενώ ανάλογα λαξεύματα έχουν βρεθεί στο Ερέχθειο και τα Προπύλαια στην ακρόπολη της Αθήνας, όπως επίσης στον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο και στο Πρόπυλο του Ιερού της Ελευσίνας.


Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).archaiologia.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ