Ο Ηρακλής και το συμπόσιο του Ευρυτίου


Το αγγείο χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Η ζώνη κάτω από το χείλος περιλαμβάνει δύο παραστάσεις. Στην α' πλευρά εικονίζεται σκηνή από το συμπόσιο του Ευρύτιου.

Από τις επιγραφές που φαίνονται στην εικόνα διαβάζουμε από αριστερά: ΒΥΡΥΤΣΟΜ = ΕΥΡΥΤΙΟΣ (με γραφή από αριστερά προς τα δεξιά), FΣΦΣΤΟΜ = ΙΦΙΤΟΣ (με γραφή από δεξιά προς τα αριστερά), FΣΟΛΑ = ΙΟΛΗ (με γραφή από αριστερά προς τα δεξιά), ΘΕΡΑΚΛΕΜ = ΗΡΑΚΛΗΣ (με γραφή από αριστερά προς τα δεξιά). Στο αγγείο εικονίζονται ακόμη τα πρόσωπα Τοξέας, Κλυτίος, Διδαίος ή Δηιόνας.

Στην εικόνα φαίνονται τρία από τα τέσσερα ανάκλιντρα. Στο αριστερό κάθεται ο Εύρυτος με το γιο του Διδαίο. Ο Εύρυτος κρατά
στο χέρι του μια κούπα. Στο δεύτερο ανάκλιντρο είναι ξαπλωμένος ο άλλος γιος του Εύρυτου, ο Ίφιτος, που ετοιμάζεται να  πιάσει ένα κάνθαρο. Ακολουθεί η Ιόλη που μπορεί να κοιτάει προς τη μεριά του πατέρα της το σώμα της όμως είναι στραμμένο προς τον Ηρακλή, ο οποίος είναι ξαπλωμένος στο τελευταίο ανάκλιντρο. Μπροστά από κάθε ανάκλιντρο υπάρχει ένα τραπέζι με τροφές και κάτω από τα ανάκλιντρα βρίσκεται δεμένος από ένας σκύλος. Οι αντρικές μορφές είναι σκεπασμένες με ένα κόκκινο "σεντόνι" από το οποίο ξεπροβάλλει το ένα τους χέρι.
Σύμφωνα με το μύθο ο Εύρυτος, δεινός τοξότης, είχε προκηρύξει αγώνα τοξοβολίας και σ' όποιον θα τον νικούσε θα έδινε την κόρη του Ιόλη. Ο Ηρακλής δέχτηκε να αναμετρηθεί μαζί του, τον νίκησε, αλλά οι γιοι του Εύρυτου δε δέχτηκαν να δώσουν την Ιόλη εκτός από τον Ίφιτο. Για τη συνέχεια υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με μία απ' αυτές ο Εύρυτος κατηγορεί τον Ηρακλή ότι έκλεψε τα ζώα του. Ο Ίφιτος, για να τον βοηθήσει, δέχεται να τα ψάξει μαζί του, ο Ηρακλής όμως τον σκοτώνει σε μια κρίση τρέλας. Για να εξαγνιστεί από το φόνο, ο ήρωας πουλιέται ως σκλάβος στον Ερμή. Ο Ηρακλής προσφέρθηκε να πληρώσει στον Εύρυτο αποζημίωση για το θάνατο του γιου του. Ο Εύρυτος αρνείται. Όταν τελείωσε ο χρόνος της σκλαβιάς ο Ηρακλής σκοτώνει τον Εύρυτο και τους γιους του και παίρνει την Ιόλη.

 Μελανόμορφη, Πρώιμη κορινθιακή, Ηρακλής, συμπόσιο Ευρύτιου
Στο άκρο αριστερά της εικόνας μόλις διακρίνεται ο Αίαντας να πέφτει πάνω στο σπαθί του. Δίπλα του ο Οδυσσέας και ο Διομήδης στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο. Στο μέσο της σύνθεσης άλλο ένα ζευγάρι οπλιτών.



Στη δεξιά πλευρά διακρίνεται ένας γονατιστός τοξότης ο οποίος ετοιμάζεται να τεντώσει τη χορδή του τόξου. Μπροστά του βρίσκονται τέσσερις πολεμιστές από τους οποίους ο ένας πεσμένος ανάσκελα με το πόδι του να αιμορραγεί. -



 Μελανόμορφη, Πρώιμη κορινθιακή, Ηρακλής, συμπόσιο Ευρύτιου-Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Μελανόμορφη - Πρώιμη  Κορινθιακή - Κιονωτός κρατήρας. Ύψος 46 εκ. Λούβρο, Ε 635-users.sch.gr/ipap

















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ