Καστοριά: Σημαντική προϊστορική εγκατάσταση έρχεται στο φώς.

      Καστοριά: Σημαντική προϊστορική εγκατάσταση έρχεται στο φώς, για να θαφτεί σε λίγους μήνες από την Εγνατία Οδό! (ρεπορτάζ – φωτογραφίες βίντεο)             

Στον κάθετο άξονα Κρυσταλλοπηγή – Σιάτιστα της Εγνατίας Οδού, στον Κόμβο Κορομηλιάς, στη διάρκεια εργασιών αποκαλύφθηκε μια παρόχθια νεολιθική εγκατάσταση δίπλα σε παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Η εγκατάσταση αποτελείται από ενδιαφέρουσες καμένες δομές και πολλές κατασκευές. Αμέσως με αυτεπιστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επικεφαλής την προϊσταμένη του τμήματος αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αρχαιογνωστικής έρευνας της ΚΘ’ ΕΠΚΑ αρχαιολόγο κ. Γεωργία Στρατούλη, ξεκίνησαν οι ανασκαφές για να έρθει στο φως όλη η αρχαιολογική θέση.





Οι εργασίες γίνονται με γοργούς ρυθμούς και θα ενταθούν τις προσεχείς εβδομάδες καθώς στο τέλος του έτος όλα τα αρχαιολογικό ευρήματα που δεν θα μπορούν να μεταφερθούν σε χώρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα σκεπαστούν για συνεχίσει το έργο της η Εγνατία Οδός.



Στις δηλώσεις της η αρχαιολόγος κ. Στρατούλη ανέφερε: «Βρισκόμαστε λοιπόν στον κόμβο της Κορομηλιάς σε ένα έργο της Εγνατίας οδού σε κάθετο άξονα, του τμήματος Κορομηλιάς- Κρυσταλλοπηγής. Στις εργασίες λοιπόν για τα τεχνικά έργα αυτού του νέου οδικού άξονα εντοπίστηκε από την Αρχαιολογική επίβλεψη μια νέα θέση είναι αυτή που έχει αρχίσει να ανασκάπτετε  από τον Οκτώβριο του 2013.»





Στην συγκεκριμένη περιοχή έρχονται στην επιφάνεια δημιουργήματα προϊστορικής κληρονομιάς και πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε η κ. Στρατούλη « είναι μια θέση αρχαιολογική της προϊστορίας μάλλον της 5ης και της 4ης χιλιετίας π.Χ.. Πάνω από 30 στρέμματα. Σε αυτά σκάβουμε μόλις τα περίπου 2 στρέμματα και η γενική εκτίμηση της ομάδας που ανασκάπτει εδώ, ανέρχεται σε περίπου 25 άτομα και σύντομα πρόκειται να τριπλασιαστεί  για να μπορέσει να αποδοθεί το έργο, η εκτίμηση λοιπόν είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια θέση ιδιαίτερη στην παρόχθια περιοχή κλάδου του Αλιάκμονα στην έξοδο του φαραγγιού της Κορομηλιάς στην οποία βρίσκουμε τα κατάλοιπα πολλών κατασκευών από πυέλους, ξύλα ίσως και καλάμια.»




Στην συνέχεια των δηλώσεων της υπεύθυνης  αρχαιολόγου στο Φούιτ,  έγινε αναφορα στην εξέλιξη των ανασκαφών που ξεκίνησαν εδώ και κάποιες μέρες και αποκαλύπτονται αρκετά ενδιαφέροντα προϊστορικά ευρήματα που θα φανερώσουν τις άγνωστες πτυχές της περιοχής χιλιάδες χρόνια πριν. « Έχουμε μια δραστηριότητα έντονη στο χώρο μάλλον έχουμε να κάνουμε με θερμικές κατασκευές, με κατασκευές που έχουν σχέση με την φωτιά και με πολλά εργαλεία ολόγυρα τους.


 Είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε την οποιαδήποτε περεταίρω εκτίμηση ίσως όμως βρισκόμαστε σε μια περιοχή εκτός οικιστικού χώρου, ο οποίος πρέπει να αναζητηθεί κάπου προς την περιοχή. Και έχουμε να κάνουμε εδώ με είτε συναντήσεις ομάδων ή καλύτερα με μια εξειδικευμένη αν θέλετε χρήση χώρου ίσως για κάποιες συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου και όχι ίσως και ετήσιας εγκατάστασης .


 Πάρα πολύ ενδιαφέρον το ότι, ή αν θέλετε ενδιαφέρον για τους ανασκαφείς  ίσως και εντυπωσιακό και μπορείτε να δείτε και ένα σκάμμα που έχουμε αυτή την στιγμή, ότι τα αλλεπάλληλα επεισόδια πλημμυρικά του ποταμού έχουν αφήσει το απόλυτο ίχνος τους στη θέση, η οποία προφανώς συνεχώς βρισκόταν  συχνά κάτω είτε από το νερό είτε κάτω από τα φερτά υλικά αυτού του ποταμού.


Παρόλα αυτά υπήρχε χρήση επαναλαμβανόμενη και ίσως ένας από τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως μπορεί να μην έχουμε μια ημίσεα χρήση της θέσης. Χρήσης κάποιας περιόδου του χρόνου νιώθει και λειψή σε αυτό που σας λέω οι συνθήκες μάλλον τον χειμώνα ή την άνοιξη είναι δύσκολες για μια μόνιμη εγκατάσταση στο χώρο.

 Πολλά ευρήματα από αυτά που λέμε και κινητά, έχουμε πολλές καμένες δομές, μια ενδιαφέρουσα ανασκαφή  νομίζουμε ότι θα προσφέρει αρκετά στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας και στην Επιστήμη της προϊστορίας και οφείλεται σε ένα νέο δημόσιο έργο. Θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος της απόδοσης του στο τέλος του χρόνου ίσως να έχουμε και κάποιες οργανωμένες επισκέψεις – προσκλήσεις στους πολίτες της Καστοριάς ή και σε σχολεία για να έχουνε μια ζωντανή σχέση θα έλεγα ίσως πιο βιωματική με το αρχαιολογικό έργο. Το έργο εκτελείται από την ΚΘ εφορία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων η οποία εδρεύει στη Φλώρινα και ο άλλος ο τομέας είναι η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς » κατέληξε η αρχαιολόγος.

Στην ομάδα συμμετέχουν ακόμη οι αρχαιολόγοι Τάσος Μπεκιάρης, Νίκος Κατσικαρίδης, Ελένη Τσιόλα και Γιάννης Πετσάλνικος, καθώς και ο τοπογράφος Κώστας Δουκόπουλος και η φοιτήτρια της αρχαιολογίας Ρία Παππού.



[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ApjlWatpEzc]

















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ