Αμφίπολη: Ξαφνικά ο τάφος "μιλά"... ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣΩΜΕΣ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ...!


Αμφίπολη: Ξαφνικά ο τάφος "μιλά": Ανακαλύφθηκαν τρία επιστήλια! 



Ολόσωμες είναι οι εκπληκτικής ομορφιάς Καρυάτιδες που βρέθηκαν στο τάφο της Αμφίπολης και "μιλάνε" από μόνες τους για την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας (οι καρυάτιδες είναι αρχιτεκτονικό δημιούργημα της κλασικής Ελλάδας και απεικονίζουν κόρες από τις Καρυές, μια πόλη έξω από την Σπάρτη, ενώ υπάρχουν μόνο σε 100% ελληνικές περιοχές) και το ενιαίο του αρχαίου ελληνικού χώρου.


 



Αυτό καταδεικνύεται από την σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού και την οποία έχει εκπονήσει  ο αρχιτέκτων της ανασκαφής Μιχάλης Λεφαντζής.




Άλλωστε και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή οι Καρυάτιδες από το ύψος του στήθους και κάτω φαίνονται απλά «θαμμένες» στο χώμα που υπάρχει ανάμεσα στο διαφραγματικό τοίχο όπου βρίσκονται και στον τοίχο σφράγισης, χωρίς να γίνεται σαφές το πού σταματά το άγαλμα, αν δηλαδή σταματά στο στήθος ή υπάρχει και σώμα που κρύβεται στο χώμα.




To γεγονός ότι οι Καρυάτιδες φαίνεται ότι είναι ολόσωμες "χαρίζει" στον Ελληνισμό δύο Καρυάτιδες στην θέση της μίας που έχουν απαγάγει οι Βρετανοί επί τουρκοκρατίας και πιο συγκεκριμένα ο πλέον διάσημος αρχαικοκάπηλος όλων των εποχών ο λόρδος του Ελγιν. Εν αναμονή πάντα της αρπαγμένης "αδελφής" του...

Το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του την Κυριακή εκτιμούσε ότι οι Καρυάτιδες, οι οποίες είναι ημίγλυφες, προσαρτημένες επάνω στους πεσσούς και αρχαϊστικές (μιμούνται δηλαδή αρχαϊκές κόρες), έχουν τα χέρια σε έκταση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν συμβολικά τους τυμβορύγχους, ενώ οι περισσότεροι αρχαιολόγοι θεωρούν πως οι Κόρες έπρεπε ως δομικό συστατικό του μνημείου να σηκώνουν το υπερκείμενο επιστύλιο.

Επίσης, από τη σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου που δόθηκε
χθες στη δημοσιότητα αφήνεται να εννοηθεί ότι ανάμεσα στις δύο Καρυάτιδες υπάρχει θυραίο άνοιγμα.



Σύμφωνα με το παλαιό στέλεχος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ιορδάνη Δημακόπουλο, η ύπαρξη των δύο σφραγιστικών τοίχων στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου και στον εσωτερικό διαφραγματικό τοίχο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς ήταν κάτι που συνηθιζόταν Ιδίως όταν δεν υπήρχαν θυρόφυλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έκλειναν τον τάφο με σφραγιστικούς τοίχους από πωρόλιθο και χωρίς συνδετικό κονίαμα ανάμεσά τους.

Οπως αναφέρει ο κ. Δημακόπουλος τα «πρωτοφανή» σ' αυτόν τον τάφο σε σχέση με τους υπόλοιπους μακεδονικούς είναι ο γλυπτός διάκοσμος και ο κτιστός υπερμεγέθης περίβολος. Κατά τα άλλα, είναι ένα τυπικό δείγμα μακεδονικού τάφου. Η προσπέλασή του είναι μετωπική, ασχέτως αν έχει σκαλιά, αν προηγείται κτιστός δρόμος ή απλώς ένας διάδρομος με χώμα.







 ΕΠΙΣΗΣ 

Αμφίπολη: Ξαφνικά ο τάφος "μιλά": Ανακαλύφθηκαν τρία επιστήλια! 

 Τρία κομμάτια επιστυλίου ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και  κόκκινου χρώματος βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάλαμος πίσω από Καρυάτιδες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο είναι με ορθομαρμαρωση, ντυμένος δηλαδή με λευκό μάρμαρο Θάσου, το οποίο και είναι  δείγμα μεγάλου πλούτου.

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρέθηκαν δύο επιγραφές μέσα στο τάφο της Αμφίπολης, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν. 


Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση καθώς μεταδόθηκαν πληροφορίες πως κατά την διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκαν δυο πλάκες με επιγραφές που μαρτυρούν την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται μέσα στον τύμβο.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν  πως οι φήμες περί εντοπισμού επιγραφών δεν ισχύουν. Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφορικά με την έντονη αστυνομική παρουσία στο σημείο υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν έκτακτα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ στο σημείο των ανασκαφών δεν υπήρχαν αστυνομικοί με τα όπλα στα χέρια. Απλώς τα επιστύλια που εντοπίστηκαν είχαν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος και έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα στο μουσείο.
αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις. Μετά το  εύρημα αυτό οι αρχαιολόγοι έχουν πάρα πολλές προσδοκίες ότι θα δώσει πολλά στοιχεία για τον τάφο και το περιεχόμενο του.

 Ο δρόμος προς την ανασκαφή έχει κλείσει από αστυνομικές δυνάμεις  οι οποίες και έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί τις τελευταίες  ώρες λόγω των νέων ευρημάτων.

Σημειώνεται ότι πλησιάζουμε στον "πυρήνα" των ανασκαφικών ερευνών καθώς από την αρχή αναζητούνταν επιγραφές που να προσδιορίζουν τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που επέλεξαν οι Αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες να έχει τον χώρο αυτόν ως τον τελευταίο τόπο κατοικίας του.



ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΣΗΜΕΡΑ; ΤΟ ΥΠΠΟ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΕ


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας ερωτηθείς για φήμες που ανεύθυνα κυκλοφορούν για ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, δήλωσε:
«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του.
Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε !».


         Η αίθουσα της Αμφίπολης στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας             

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8kxbbarPyMQ] [youtube https://www.youtube.com/watch?v=WXmcO_RnpJc]

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ