Στραμμένα στην Αμφίπολη είναι όλα τα βλέμματα...Μια ανάσα οι αρχαιολόγοι πριν από τη λύση...

Μια ανάσα οι αρχαιολόγοι πριν από τη λύση του ταφικού μυστηρίου στην Αμφίπολη



Στραμμένα στην Αμφίπολη είναι όλα τα βλέμματα, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να αυξάνεται για το ταφικό μνημείο, το οποίo μέρα με τη μέρα μας επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις!

Μετά την αποκάλυψη των ολόσωμων Καρυάτιδων εξαιρετικής τέχνης, οι οποίες βρέθηκαν στον δεύτερο προθάλαμο του ταφικού μνημείου, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την λύση του ταφικού μυστηρίου, και μια ανάσα πριν τον ταφικό θάλαμο, ο οποίος θα αποκαλύψει ποιος ή ποιοί βρίσκονται εκεί, μετά από 2.300 χρόνια! Σήμερα, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται πυρετωδώς στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, αναμένεται να πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη, ώστε να σχεδιάσουν ένα-ένα και πολύ προσεκτικά, τα βήματα που θα τους οδηγήσουν στον τρίτο θάλαμο, που αναμένεται να είναι και ο ταφικός. Η ανασκαφική δραστηριότητα της ομάδας της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη, μετατοπίζεται πλέον στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο θύρωμα που οδηγεί στον τρίτο χώρο του μνημείου.

Η αποστολή των αρχαιολόγων δυσκολεύει καθώς προχωρούν στον τρίτο θάλαμο – Αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και άλλες ειδικότητες που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια όσων εργάζονται στον λόφο Καστά εκπονούν ειδική μελέτη – Στο ταφικό μνημείο επικρατεί έντονη δυσοσμία που κάνει το κλίμα αποπνικτικό

Το αίνιγμα του
δεύτερου προθαλάμου και της εισόδου στον καθαυτό ταφικό θάλαμο έχει λυθεί για τους αρχαιολόγους -όχι, όμως, ακόμη για οποιονδήποτε άλλον. Η Αμφίπολη έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ κοινό και ΜΜΕ βρίσκονται σε αγωνία για τις αποκαλύψεις και παρακολουθούν καθημερινά τα ενημερωτικά δελτία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

 Οι έρευνες τώρα έχουν στραφεί γύρω από την τρίτη είσοδο και το τι κρύβεται πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο.


Καθώς οι ανασκαφές προχωρούν, σε πρώτο στάδιο κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του ταφικού μνημείου από καιρικά φαινόμενα, ενώ η επιστημονική ομάδα στον Τύμβο Καστά έριξε παράλληλα το βάρος στην ασφάλεια του χώρου και των ευρημάτων. Οι στερεωτικές εργασίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ αρχιμηχανικοί της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, ταξίδευσαν την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι την Αμφίπολη για να επιβλέψουν τις εργασίες, οι οποίες έκριναν ότι έγιναν με τον απολύτως ενδεδειγμένο τρόπο.

Το δύσκολο έργο των αρχαιολόγων, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Ο τρίτος θάλαμος που αναμένεται να οδηγήσει τους αρχαιολόγους στα μυστικά του ταφικού μνημείου είναι η πιο δύσκολη μέχρι τώρα αποστολή, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο να τον διασχίσει κανείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και άλλες ειδικότητες που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια όσων εργάζονται στον λόφο Καστά εκπονούν ειδική μελέτη, προκειμένου να αρθεί και αυτό το εμπόδιο και να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Αυτό, εντούτοις, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί κατά την προσπάθεια των ειδικών να περάσουν και τον τρίτο θάλαμο για να λύσουν το μυστήριο της Αμφίπολης.

Οι αρχαιολόγοι και το συνεργείο τους έχουν να αντιμετωπίσουν, επίσης, την έντονη δυσοσμία που κάνει το κλίμα στο ταφικό μνημείο αποπνικτικό. Το έδαφος, επιπλέον, από την υγρασία και τη μούχλα έχει διαβρωθεί και έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο. Τα βήματα των εργαζομένων στην Αμφίπολη στο δρόμο για την τρίτη είσοδο δεν είναι καθόλου ασφαλή και έτσι εκφράζονται φόβοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν έως ότου εκπονηθεί η μελέτη που θα δώσει τη λύση και σε αυτό το ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τις αρχαιολογικές εργασίες στον λόφο Καστά, μέχρι να αρθεί το εμπόδιο που έχει προκύψει αναφορικά με την ασφάλεια των εργαζομένων στην Αμφίπολη, η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου θα παραταθεί.



ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ:

Επειδή οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη σκάψει πολύ βαθειά στον τύμβο της Αμφίπολης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από εδώ και στο εξής, αλλά και πολλή δουλειά σε υποστυλωτικό επίπεδο, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Μάλιστα ο τρίτος χώρος (όπως και οι άλλοι δυο), καλύπτεται από μεγάλες ποσότητες χώματος, ενώ δεν μπορεί να δουλέψει συγχρόνως πολύς κόσμος.

Το μόνο που απομένει να δούμε τώρα, είναι τι θα βρίσκεται πίσω από τον τρίτο τοίχο του τάφου της Αμφίπολης.

Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται τι άραγε να επέλεξε ο κατασκευαστής του τύμβου για την τρίτη είσοδο που οδηγεί στον νεκρό;

Στην πρώτη είσοδο, είχαμε τις Σφίγγες, στη δεύτερη της Καρυάτιδες, άραγε η τρίτη να μας επιφυλάσσει κάποιο γλυπτό ή ζωγραφική παράσταση σπουδαίας τέχνης; Λίγο έμεινε ακόμα μέχρι να το μάθουμε!

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ