Οι Βρετανοί δανείζουν τα κλεμμένα Ελληνικά Μάρμαρα...!

Ο McGregor είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο, κάνοντας πραγματικότητα την ιδέα του Διαφωτισμού»


Την ώρα που το ζήτημα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν έχει επιλυθεί, το Βρετανικό Μουσείο προχωρεί σε μία απίστευτη κίνηση δανείζοντας για πρώτη φορά τμήμα των γλυπτών σε τρίτη χώρα!

Όπως αποκαλύπτει το BBC, μία ακέφαλη αγαλμάτινη απεικόνιση του Ιλισσού έχει ήδη αποσταλεί στη Ρωσία, όπου θα εκτίθεται στο Μουσείο της Αγ. Πετρούπολης Ερμιτάζ έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του British Museum, Neil McGregor, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο για όλον τον κόσμο και τίποτα άλλο δεν μπορεί να το αποτυπώσει αυτό περισσότερο από το να δανείσουμε ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ, για να γιορτάσει τη 250ή επέτειο από την ίδρυσή του».

Στο BBC γίνεται εκτενής αναφορά στη διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αναφέρεται ότι το
Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1759 και έτσι τα δύο αυτά μουσεία ήταν «τα πρώτα εντυπωσιακά από την περίοδο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Ο McGregor είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο, κάνοντας πραγματικότητα την ιδέα του Διαφωτισμού ότι τα μεγάλα πράγματα θα έπρεπε παγκοσμίως να προβάλλονται και να μελετώνται, να μοιράζονται και να απολαμβάνονται από όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πολιτικό κομμάτι της ιστορίας των γλυπτών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι διαχειριστές (σ.σ.: των μουσείων) θεωρούν ότι πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους δανεισμοί ανάμεσα σε μουσεία, παρά τις εκάστοτε πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις».

Σκίτσο του 1837 από τους Βρετανούς που απογράφει και τα κλεμμένα Ελληνικά Μάρμαρα από τον λόρδο του Έλγιν Τόμας Μπρούς ΦΩΤ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ 


Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «κανένα δάνειο δεν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη φιλία ανάμεσα στα δύο μουσεία παρά αυτό ενός γλυπτού του Παρθενώνα».

Κατόπιν όλων αυτών αναμένεται με αγωνία η απάντηση της ελληνικής πλευράς -εάν αυτή υπάρξει-, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής τους, την ώρα που η βρετανική πλευρά εμφανίζεται να διαχειρίζεται σαν «κτήμα» της τα μάρμαρα του Παρθενώνα και ως φαίνεται για τους Βρετανούς το θέμα θεωρείται… λήξαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους των Βρετανών γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος εντείνονται, έπειτα και από την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα της δικηγόρου που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν και των συνεργατών της.

Η επίσκεψη έγινε με στόχο να παρασχεθούν στην Ελλάδα πολύτιμες νομικές συμβουλές που θα συνδράμουν στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών. ΕΚ ΤΟΥ www.zougla.gr/






ΣΤΙΣ 5/12/2014     

Με αφορμή τον δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο του ακέφαλου αγάλματος του ποτάμιου θεού Ιλισσού, που ανήκει στα Γλυπτά του Παρθενώνα, για έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού. 
Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ. 
Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών. 
Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ