Με τοπικό μάρμαρο επενδύεται ξανά το αρχαίο θέατρο Θάσου


Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα. Το θέατρο θα ντυθεί και πάλι με το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου, επουλώνοντας τις πληγές του χρόνου και τις φυσικές φθορές που υπέστησαν πολλά από τα λειτουργικά μέρη του.

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε χορηγία που εξασφάλισε ο Δήμος Θάσου από ιδιωτική λατομική εταιρεία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στόχος είναι ορισμένα από τα μαρμάρινα μέρη του θεάτρου, όπως το κοίλο, η σκηνή και οι δύο πάροδοι να αντικατασταθούν με λευκό μάρμαρο Θάσου, σύμφωνα με την αρχική κατασκευή του στην αρχαιότητα. Το έργο υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Το αναστηλωτικό έργο στο αρχαίο θέατρο της Θάσου περιλαμβάνει
την αναστήλωση του κοίλου, της σκηνής που θα φτάσει μέχρι το επιστήλιο, καθώς επίσης την αναστήλωση των δύο παρόδων και την κατασκευή βοηθητικών κτισμάτων, όπως αναψυκτηρίου, παρασκηνίων, χώρων υγιεινής, προσβάσεων για ΑμεΑ, χώρων φροντιστή φωτισμού και φυλακίου, καθώς και εγκατάστασης συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο Δήμος σχεδιάζει την παρουσίαση παράστασης μέσα στο καλοκαίρι στο ημιτελές αρχαίο θέατρο, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της Θάσου ότι αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο κρατά ζωντανή την πολιτιστική παράδοση του νησιού.

Προ ημερών, στη διάρκεια συνάντησης του δημάρχου με την επιβλέπουσα του έργου και διευθύντρια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαρία Νικολαΐδου - Πατέρα έγινε γνωστό ότι οι εργασίες για το κοίλο του θεάτρου «περνούν» ως έργο-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ταυτόχρονα, με τη θετική εξέλιξη των αναστηλωτικών εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου ανοιχτού θεάτρου στον βράχο της Τοπικής Κοινότητας Θεολόγου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, ο Δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αρωγοί στην προσπάθειά είναι ο καταξιωμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που κατάγεται από το νησί, και η σύζυγός του Βάσω Παπαντωνίου, πρόεδρος της Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ