Ο «κούρος του Λασιθίου» -Ένα μοναδικό εύρημα...!



Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης...!

Το εκπληκτικό αγαλματίδιο του 16ου αι.  π.Χ ύψους 30 εκ. που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκάπηλων. Έχει κάτι το μοναδικό , έχει ακόμα την επένδυση από τα φύλλα χρυσού στο σώμα του ...!!! Κάτι μοναδικό για τα δεδομένα της εποχής που ήρθε στις μέρες μας..ένας θησαυρός της πατρίδας μας που θα ταξίδευε για άλλα μέρη....Ελπίζουμε τώρα με την υπόδειξη του χώρου ευρέσεως να προχωρήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και να γίνουν ανασκαφικές έρευνες. Κάτι πολύτιμο και αναγκαίο που θα φέρει νέες πληροφορίες για τον πολιτισμό μας.





Είναι μοναδικό και η χρυσή επένδυσή των στοιχείων δείχνει ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα 



Το χάλκινο ειδώλιο, μεσομινωικής περιόδου (16ος - 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 εκ., που απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος




Με σπάνια στάση για χάλκινο αγαλματίδιο


Συνήθως αυτή είναι η στάση σε χάλκινα αγαλματίδια 

Τύλισος 1600-1450 π Χ

Τύλισος 1600-1450 π Χ

Αυτή είναι  η στάση συνήθως σε πήλινα αγαλματίδια 
Μόνο ο εκπληκτικός κούρος του Παλαίκαστρου έχει  παρόμοια στάση  αλλά δεν είναι χάλκινο
  
Ένα άλλο που βρίσκεται στο ΕΑΜ από την μυκηναϊκή περίοδο έχει προσομοιάζουσα στάση ,όχι την ίδια 


Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν ενώ πραγματοποιούσαν αγοραπωλησία ενός Κούρου της Μινωικής Περιόδου, ανεκτίμητης αξίας. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, μεσομινωικής περιόδου (16ος - 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 εκ., που απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και στο αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ