Τεκμηρίωση: Εντοπίστηκαν δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας .


Ένα από τα ευρήματα της ανασκαφής  

Τμήμα αρχαίας οδού που τεκμηριώνει τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας έφερε στο φως, μαζί με άλλα σημαντικά ευρήματα, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Χιλιομοδίου, που συνεχίστηκε τους τελευταίους δύο μήνες, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελένη Κόρκα, η έρευνα επικεντρώθηκε ανασκαφικά σε δύο τομείς: στη θέση «Φανερωμένη - Καμαρέτα» και στη θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια», ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα.



Στη θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια» η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι αποκαλύφθηκε αρχαία οδός, με κατεύθυνση από νότια προς βορειοδυτικά. Ο δρόμος παρουσιάζει επάλληλες στρώσεις που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Υστερορωμαϊκούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική χρήση του. Υπογραμμίζεται ότι πιθανότατα πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης και πλέον υπάρχει βεβαιωμένη τεκμηρίωση για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας.

Επιπλέον, στο χώρο της ανασκαφής του δρόμου εντοπίστηκε κεραμική προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με ξεχωριστής σημασίας εύρημα ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο της περιόδου 1125 π.Χ. - 1180 π.Χ., και ταυτόχρονα βρέθηκαν αποτμήματα οικοδομικού υλικού, επιμελώς λαξευμένοι δόμοι, μια βάση παραστάδας και τμήμα ανωδομής κτηρίου που παραπέμπουν σε δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας.

Στο χώρο ανασκαφής του νεκροταφείου αποκαλύφθηκε
η συνέχειά του προς βορειοανατολικά και, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε αποθέτης που περιέκλειε αγγεία του πρώιμου 5ου αι. π.Χ., αλλά και ταφή πλούσια κτερισμένη με σημαντικά ευρήματα -ανάμεσά τους και τέσσερα χάλκινα νομίσματα κοπής Πτολεμαίου Γ', που χρονολογούνται στο 230-221π.Χ.

Ο εντοπισμός των νομισμάτων στην περιοχή της Τενέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς, όπως επισημαίνει η κ. Κόρκα, βάζει πλέον την περιοχή στον κατάλογο πόλεων της βορειοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν βρεθεί τέτοια νομίσματα, έστω και ελάχιστα, ενώ εκτιμάται πως η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται πιθανότατα με την οικονομική ενίσχυση που παρείχε ο Πτολεμαίος Γ' στον Άρατο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Τενέα -Νόμισμα κοπής Πτολεμαίου Γ

Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε και επιφανειακή έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν σε μεγάλη πυκνότητα νομίσματα κοπής Σικυώνας του 2ου και 1ου αι. π.Χ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κ. Κόρκα, συνδέεται με την καταστροφή της Κορίνθου το 146 π.Χ., περίοδος κατά την οποία φαίνεται να περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία νομισμάτων κοπής Κορίνθου.

 Ασημοχάλκινο νομίσμα που κόπηκε στα Σαμόσατα 259 μ.Χ. 


Στον αντίποδα, η Τενέα συνέχιζε να ακμάζει και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, ενώ ξεχωριστό εύρημα αποτελεί ο εντοπισμός ασημοχάλκινου νομίσματος που κόπηκε στα Σαμόσατα, μία αρχαία πόλη στην δυτική όχθη του Ευφράτη. Το νόμισμα χρονολογείται στα 259 μ.Χ. και καταδεικνύει τις σχέσεις της Τενέας με την ανατολή, πέρα από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Αίγυπτο.



Το ανασκαφικό πρόγραμμα διεξήχθη με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αρωγή του Δήμου Κορινθίων, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πατρίδα των Κούρων

Η αρχαία Τενέα είναι η πατρίδα των δύο Κούρων που το 2010 εντοπίστηκαν από την αστυνομία στα χέρια αρχαιοκαπήλων, πριν πουληθούν στο εξωτερικό.





Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής που χρονολογούνται στο τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ. Ο ένας έχει ύψος 1,82 μέτρα και ο δεύτερος είναι λίγο μικρότερος, με ύψος 1,78 μέτρα.











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ