Βυζαντινό πανδοχείο με δικιά του εκκλησία στην Αρχαιοελληνική πόλη της Άσσου .


Οι Έλληνες τον Μεσαίωνα που η Ευρώπη ζούσε στο μαύρο σκοτάδι , είχαν πανδοχεία με εσωτερική εκκλησία για τους θαμώνες ....!

Οι ανασκαφές  φέτος επικεντρώθηκαν κυρίως στην Βυζαντινή εποχή στα ερείπια εσωτερικών τμημάτων της αρχαίας ελληνικής πόλης που  κατοικείτο από  την αρχαιότητα αλλά και στην διάρκεια της Ελληνικής Ανατολικής Αυτοκρατορίας
 Αυτές τις ανασκαφές, που έφεραν στο φως τα ερείπια ενός σύνθετου συμπλέγματος κτηρίου που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα συγκρότημα πανδοχείου. Η ύπαρξη αυτού του συγκροτήματος
αναφέρεται σε αρχαίες πηγές, αλλά ποτέ δεν έχει αποκαλυφθεί. Το πανδοχείο, όπου οι άνθρωποι είχαν φιλοξενηθεί αλλά και  ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία, βρίσκεται πίσω από τη δυτική πύλη,
 Το συγκρότημα διαθέτει δικό του φούρνο, κουζίνα και δεξαμενές νερού . Όλες οι ανάγκες των επισκεπτών μπορούσαν να εξυπηρετηθούν εδώ  . Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα παρεκκλήσι για τους ανθρώπους όπου μπορούσαν να προσεύχονται. Αρχαία κείμενα  από τη Βυζαντινή εποχή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πανδοχείο, αλλά καμία  από αυτές δεν δείχνουν την θέση του  .

Πιθανά  χάρη στα αντικείμενα που έχουν βρεθεί θα είναι  σε θέση να ρίξουν  φως σε αυτή τη δομή ,δηλαδή  πώς λειτούργησε, πώς λειτουργούσαν τα πολλά τμήματα που είχε, και πώς εξυπηρετούσαν τους ενοίκους . Για παράδειγμα, η εύρεση περισσότερων από ένα μαρμάρινο τραπέζι σε ένα δωμάτιο, θα πρέπει να μας δείχνει ότι αρκετοί  άνθρωποι δείπνησαν εκεί. Το  μικρό εκκλησάκι δείχνει ότι οι άνθρωποι ήταν σε θέση να προσκυνήσουν μέσα στον χώρο του πανδοχείου, κάτι που ΄γίνεται και σήμερα στην Ελλάδα ιδίως στα νοσοκομεία . Υπάρχουν περισσότερες από μία δεξαμενή για  το καθαρό νερό καλά, καθώς και περισσότερα μαγειρεία  .

Υπάρχουν επίσης πολλά μέρη για διαμονή φαγητού, τραπεζαρίες δηλαδή  που συνδέονται μεταξύ τους, αλλά ακόμα η  αρχαιολογική ανασκαφή δεν είναι  σε θέση να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία. Πάντως αυτός είναι ο λόγος  για τον οποίο είναι σίγουρο ότι ήρθε  στο φως μια δομή της «Βυζαντινής »εποχής, της Ελληνικής  Ανατολικής Αυτοκρατορίας δηλαδή.

Επίσης ήρθαν  στο φως κατοικίες που είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια ενός σεισμού που συνέβη στη βυζαντινή περίοδο στο κάτω τμήμα της Αγοράς. Εκεί ήταν πιθανώς ένα μεγάλο συγκρότημα κατοικιών, όπου ζούσε μία  από τις αξιόλογες ελληνικές οικογένειες του Βυζαντίου  .
 Η καταρρεύσεις από τον σεισμό είναι ένα σημαντικό γεγονός  και μας δίνει έτςσι την ευκαιρία  για να ανακαλύψουμε  τη ζωή των Ελλήνων την εποχή εκείνη .
Όταν κατέρρευσε το κτίσμα στο σεισμό, τα πάντα έμειναν στην θέση τους . Αυτό μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα υλικά στις βυζαντινές δομές και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν . Μας βοηθά να αποκαλύψουμε  πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και λειτουργούσαν τα σπίτια τους
Το άλλο έργο πυο ακολουθεί ,είναι να ξεθαφτεί το κύριο οδικό δίκτυο της ελληνικής πόλης .Το θέατρο στην αρχαία πόλη είναι ένα από τα ομορφότερα ελληνικά θέατρα στην Ελληνική Ιωνία  στην Μ .Ασία Εξάλλου ο Αριστοτέλης έζησε εδώ  όπως  οι αρχαίες πηγές μας πληροφορούν ότι ο Αριστοτέλης έζησε εδώ 347-345 π.Χ.. Είχε μαθητές  εδώ και γνωρίζουμε ότι έδωσε μαθήματα.  Επίσης η Άσσος αναφέρεται επίσης και στην Αγία Γραφή, έτσι ώστε να είναι ήδη γνωστή αυτή η ελληνική πόλη .



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ