Βρέθηκε σκελετός εργάτη από την αρχαιότητα στο Δεσποτικό.


Ο σκελετός έχει σταλεί για ανθρωπολογική εξέταση, ενώ ολοκληρώθηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες στον χώρο.

Kατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών στο Δεσποτικό, που συνεχίζονται για τελευταία ημέρα σήμερα, ένας σκελετός που αποκαλύφθηκε απασχόλησε τα μέλη της ομάδας. Θαμμένος σε συνεσταλμένη στάση στο φυσικό έδαφος, εκεί όπου εδράζεται η θεμελίωση του ναού, όπως λέει ο ανασκαφέας Γιάννος Κουράγιος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, «πρόκειται μάλλον για
εργάτη διότι θάφτηκε χωρίς κτερίσματα. Φαίνεται πως πέθανε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τον βόρειο τοίχο το 550 π.Χ. και θάφτηκε σε εκείνο το σημείο». Ο σκελετός έχει σταλεί για ανθρωπολογική εξέταση, όμως ο διευθυντής της ανασκαφής, η βοηθός του Κορνηλία Νταϊφά, ο αρχιτέκτονας Γουλιέλμος Ορεστίδης, οι τεχνίτες Βαγγέλης Χατζής, Γιαννούλης Σκαρής, Χρήστος Μπληγιάννος, Γιώργος Παλαμάρης, Ηλίας Σιψάς, οι μηχανικοί Εύα-Ελένη Τουμπακάρη (ΔΑΑΜ), Δημήτρης Εγγλέζος και Βασίλης Παπαβασιλείου ολοκλήρωσαν τις εργασίες για φέτος. Συμπληρώθηκαν όλοι οι στυλοβάτες του ναού και τα οκτώ κομμάτια, δύο νέα κατώφλια τοποθετήθηκαν στον ναό και στο τελετουργικό εστιατόριο δίπλα, δύο σπόνδυλοι, άρχισε να χτίζεται η παραστάδα, ένας ενδιάμεσος τοίχος για στατικούς λόγους όπως είχαν ζητήσει το ΚΑΣ και ο Μ. Κορρές.

Χθες το μεσημέρι σηκώθηκε, μέσα στους ανέμους και στο κρύο πάνω στο ακατοίκητο νησί, ο πρώτος κίονας του εστιατορίου μαζί με το κιονόκρανο κι όλο μαζί –περίπου 3 μ. ύψος– είναι εντυπωσιακό σαν το θαυμάζεις από μακριά.

Οσο για τους στυλοβάτες του ναού που δεν βρέθηκαν, ο κ. Κουράγιος πιστεύει πως «μάλλον τους έχουν πάρει οι Βενετσιάνοι για να χτίσουν το κάστρο τους στην Αντίπαρο». Γενικότερα, για τις απώλειες ευθύνονται λαοί της Μεσογείου, οι οποίοι τον μεσαίωνα κατά τις επιδρομές τους άρπαξαν αρχαία μέλη τα οποία μετέφεραν στα εργαστήριά τους. Μοιραία στην αναστήλωση χρησιμοποιείται αρκετό νέο υλικό.

Το Δεσποτικό όπως και η Αντίπαρος ήταν χιλιάδες χρόνια πριν ενωμένα με την Πάρο. Όπως είχε πει ο καθηγητής Μ. Κορρές σε συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος, μέσα σε δύο χιλιετίες το σύνολο έχει βυθιστεί κατά 6 μέτρα, με αποτέλεσμα η αρχική ενότητα να έχει χωριστεί σε τρία μέρη.

Θυμίζουμε πως οι ανασκαφές στο νησί έφεραν στο φως ιερό αρχαϊκών χρόνων, το μεγαλύτερο σε έκταση, μετά τη Δήλο.

Πάντως, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχαμε μάθει εάν δεν υπήρχαν χορηγοί που υποστηρίζουν τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις. Φέτος, χρήματα έδωσαν και πάλι το Ιδρυμα Π.Α. Κανελλοπούλου, το υπουργείο Αιγαίου, ο Θανάσης και η Μαρίνα Μαρτίνου, καθώς και το Ιδρυμα Λεβέντη.



Δεσποτικό-Η αρχαία Πρεπέσινθος, το μεγαλύτερο ιερό μετά τη Δήλο - Σημαντικά ευρήματα

Δεσποτικό: Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο
Η ολοκλήρωσή του έργου αναστήλωσης και συντήρησης, έχει ως στόχο την οργάνωση και ανάδειξη του Δεσποτικού σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στις Κυκλάδες  

 Η αρχαία Πρεπέσινθος

Κάθε χρόνο τα ευρήματα που έρχονται στο φως στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, επιβεβαιώνουν ότι εκεί χτίστηκε και λειτούργησε ένα μεγάλο και οργανωμένο αρχαϊκό ιερό με φήμη και πλούτο, που έχτισαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πάρου μόνο και μόνο για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο. Η ακμή του χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Αγαπημένη θεότητα κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο ήταν ο Απόλλωνας και έπειτα η θεά Εστία με το επίθετο «Ισθμία». Οσο για τα ευρήματα που ήρθαν στο φως 

   ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 



















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ