Βυζαντινά ευρήματα: Ελληνικής εκκλησίας στην αρχαία πόλη του Αδραμυτίου και διώροφο κτίριο στα Μύρα

Ερείπια μιας ελληνικής εκκλησίας που χρονολογείται η κατασκευή της πριν 800 χρόνια έχει ανακαλυφθεί στην αρχαία ελληνική πόλη του Αδραμυττίου στην βορειοδυτική Μ,Ασία
Ο  διευθυντής του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών του Βόρειου Αιγαίου, δήλωσε ότι οι ανασκαφές στο Adramytteion συνεχίζονται από το 2012.

«Οι ανασκαφές συνεχίζονται σε έναν τομέα σε λόφο  το οποίο αποκαλούμε« Περιφέρεια C. ' Μια μεγάλη εκκλησία βρέθηκε κατά τις ανασκαφές μεταξύ 2000 και 2006, που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.
 Κατά τη διάρκεια των εργασιών πριν από δύο χρόνια βρήκαμε την αψίδα της εκκλησίας.
Ήδη ήξερα ότι υπήρξε καταστροφή τον 11ο αιώνα. (Σ.Σ. από τους προγόνους σου )
Η τελευταία εκκλησία που βρήκαμε επιβεβαιώνει αυτή τη γνώση καθώς καταστράφηκε. Τώρα έχουμε δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τα έργα εδώ. Το σχέδιο ανασυγκρότησης  για προστασία έχει επίσης εγκριθεί,


Σύμφωνα με τον συγγραφέα Στέφανο Βυζάντιο, η πόλη του  Αδραμυτίου χτίστηκε από έναν γιο του βασιλιά των Λυδών, Κροίσου. Το 422 κατέφυγαν σε αυτή κάτοικοι της Δήλου, διωγμένοι από τους Αθηναίους. Η πόλη σταδιακά εξελληνίστηκε. Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο ονομαζόταν Αδραμύττιουμ (Adramyttium) και γνώρισε ακμή που συνεχίστηκε και την Βυζαντινή περίοδο. Από την πόλη καταγόταν ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Γ΄ ο επονομαζόμενος και Αδραμυττηνός[1]. Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς στα μέσα του 14ου αιώνα. Η πόλη διατηρούσε σημαντικό ελληνικό πληθυσμό μέχρι το 1922.



Διώροφη βυζαντινή κατασκευή που ανακαλύφθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Μύρα



Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει ένα πολυώροφο κτίριο μετά από διετή ανασκαφή γύρω από το Μουσείο Μνημείου του Αγίου Νικολάου, την επαρχία της νότιας Αττάλειας της Μ .Ασίας

Μύρα ήταν αρχαία πόλη της Λυκίας στη Μικρά Ασία. Η ονομασία προερχόταν από τον ποταμό Μύρο. Από τα Μύρα ήταν η καταγωγή του Αγίου Νικολάου.

Οι εργασίες ανασκαφής στην περιοχή που είναι τα ελληνικά Μύρα της Αττάλειας συνεχίζονται εδώ και 27 χρόνια, με την πιο πρόσφατη εκσκαφή να διεξάγεται από ομάδα του Πανεπιστημίου Hacettepe υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Sema Doğan. Μαζί με μια ομάδα πέντε επιστημόνων, 10 μαθητών και 13 εργαζομένων στο χώρο εργασίας, ο Doğan εργάζεται για να ανασκάψει το δυτικό τμήμα της περιοχής για δύο χρόνια.

Αρχαίο ταφικό σύνολο στα Μύρα στην Λυκία της Μικράς Ασίας 

Το πρόσφατο εύρημα ενός διώροφου κτιρίου στην περιοχή είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη για την ομάδα. Η θολωτή δομή με μνημειώδη είσοδο βρέθηκε στα δυτικά της αυλής του Μνημείου του Αγίου Νικολάου. Η εξωτερική αυλή περιείχε επίσης ένα ειδικό πηγάδι.



Ένα πλήρες αρχαίο νεκροταφείο αποκαλύφθηκε επίσης στην είσοδο του κτηρίου. Δύο από τους ταφικούς χώρους έχουν ανοίξει, αποκαλύπτοντας τα σκελετικά στοιχεία οκτώ ατόμων σε έναν από τους τάφους. Οι ιερείς ή οι κληρικοί ήταν πιθανόν να ετάφησαν για να ξεκουραστούν στους μπροστινούς τάφρους, σύμφωνα με στοιχεία. 



Στο τείχος της δομής εντοπίστηκαν σχέδια, τα οποία πιστεύεται ότι απεικονίζουν τον Ιησού Χριστό, τη Μαρία και τον Άγιο Νικόλαο. Μια ομάδα ανθρωπολόγων έχει αρχίσει να μελετά τις νεοαποκτηθείσες τοιχογραφίες. 



Εργαζόμενος της ανασκαφής αναφέρει "Το 2017 συνεχίσαμε να σκάβουμε στη δυτική πλευρά της εκκλησίας, έτσι βρήκαμε αυτό το νέο διώροφο κτίριο. 


Το παρελθόν της Μύρας εκπροσωπείται επίσης από το καλοδιατηρημένο ελληνικό θέατρο που βρίσκεται στη βάση του γκρεμού δίπλα στη νεκρόπολη. Κατασκευάστηκε τον 2ο αι. π.Χ., το θέατρο υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια του τεράστιου σεισμού του 141 μ.Χ. 

Στη συνέχεια καταλήξαμε ότι υπήρχε ένα νεκροταφείο στην είσοδο του κτηρίου,".... "Μετά από αυτό, συναντήσαμε τα σχέδια, όταν συνεχίσαμε να σκάβουμε συνειδητοποιούσαμε ότι η δομή ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι αρχικά σκεφτήκαμε.



 Θα συνεχίσουμε τις ανασκαφικές εργασίες μας και θα ανακαλύψουμε την πλήρη έκταση αυτού του νέου κτιρίου", δήλωσε. 

Η εκκλησιά του 4ου αι . του Αγ .Νικολάου 

Ο Άγιος Νικόλαος, επίσης γνωστός ως Νικόλαος της Μύρας, ήταν άγιος του 4ου αιώνα και Έλληνας επίσκοπος στη Μύρα, που βρίσκεται στις σημερινές ακτές της νότιας Μεσογείου της Μ.Ασίας. Γνωστός για τη συνήθεια του να δώσει δώρα στους συνανθρώπους του , έδωσε την έμπνευση του για την ολλανδική φιγούρα "Sinterklaas", η οποία τελικά συντομεύτηκε στο "Άγιος Βασίλης".















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ