Γυμνάσιον Βρέθηκε Στην Αρχαία Ελληνική Λαοδίκεια

Όπου και να ανασκάψουν στην Μ.,Ασία,  Ελληνικά θα βρίσκουν 

Το Ελληνικό Γυμνάσιο που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Λαοδίκειας

Ένα ελληνικό γυμναστήριο που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο αποκαλύφθηκε σε εργοτάξιο στην περιοχή Της Λαοδίκειας στην νοτιοδυτική Μ.Ασία.

     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ    




Η Λαοδίκεια η Κατακεκαυμένη ήταν αποικία του Σελεύκου Α΄ του Νικάτορος κοντά στα σύνορα Λυκαονίας - Πισιδίας. Ήταν γνωστή στους Ρωμαίους ως Laodicea Combusta και ως Claudiolaodicea. Βρίσκεται στη σημερινή Λαντίκ (Ladik) της επαρχίας Ικονίου της ασιατικής Τουρκίας.Ήταν μια από τις πέντε Λαοδίκειες του Σελεύκου, προς τιμήν της μητέρας του Λαοδίκης. Το προσωνύμιό της οφείλει στο γεγονός ότι κτίστηκε σε ηφαιστειακή περιοχή, γεγονός που δεν αποδέχεται ο Hamilton δεν δέχε. Κατά μιαν άλλη εκδοχή η πόλη καταστράφηκε από πυρκαϊά και ξανακτίστηκε με το διακριτικό της προσωνύμιο. Βρισκόταν στα βορειοδυτικά του Ικονίου, επί υψηλής οδού που οδηγούσε από τα ιωνικά παράλια στην Μελιτηνή του Ευφράτη. Πάντως ενώ κάποιοι μελετητές την τοποθετούσαν πότε στην Πισιδία, πότε στην Λυκαονία, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος την έθετε στην Γαλατία. Οι διαφορές εξηγούνται από το ότι τα εδάφη αυξομειώνονταν σε έκταση, ώστε πότε ανήκε στην Πισιδία πότε στην Λυκαονία..Στη σημερινή πόλη Λαντίκ έχουν ανακαλυφθεί πολυάριθμα θραύσματα αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Οι επισκέπτες του 19ου αιώνα περιέγραφαν διαζώματα, επιτύμβιες μαρμάρινες στήλες με κεφαλαία γράμματα, κορνίζες, καθώς και βωμούς διάσπαρτους στους δρόμους, ανάμεσα στα σπίτια και θαμμένα στο έδαφος. Επί αυτοκρατορίας του Κλαυδίου ονομάστηκε Κλαυδιολαοδίκεια, ενώ νομίσματα ήλθαν στο φως από την εποχή του Τίτου και του Δομιτιανού.Η εγκατάσταση ανακαλύφθηκε όταν ένας ιδιώτης  που ετοιμάζονταν να κατασκευάσει ένα κτίριο στην ιδιωτική  γη του  που βρίσκεται κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη Λαοδικεία, έρχεται σε επαφή με την τοπική αρχαιολογική διεύθυνση  για άδεια οικοδομής για να διαπιστώσει εάν το ακίνητό του βρίσκεται σε προστατευόμενο χώρο.

Οι αξιωματούχοι του Αρχαιολογικού Μουσείου σημείωσαν ότι η γη του βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο 3ου βαθμού και ξεκίνησε ανασκαφές, ανακαλύπτοντας ένα περίπλοκο μωσαϊκό γεωμετρικού σχήματος με ελληνική επιγραφή από την εκσκαφή των 373 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία


Δέκα ημέρες ανασκαφής από τα μέλη της Διεύθυνσης Αρχαιολογίας  αποκάλυψαν ψηφιδωτά, στήλες και βάσεις στηλών.
Ο επικεφαλής της  δήλωσε ότι ο χώρος είναι εξαιρετικά μοναδικός, καθώς τα γεωμετρικά ψηφιδωτά βρίσκονται σπάνια στην πόλη της Λαοδίκειας .Ο δήμαρχος σημείωσε ότι προετοιμάζουν ένα σχέδιο για την προστασία του χώρου και βεβαιώνουν ότι είναι θα ανοιχτό στους επισκέπτες μετά από ανασκαφές.


Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για το εύρημα, ο υπεύθυνος  ανέφερε ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος θα επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν από την πόλη για να επισκεφτούν τον χώρο .


Η Λαοδίκεια είναι σήμερα στο προσωρινό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Μ.Ασία .



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ