Αρχαίος ελληνικός πάπυρος κρύβει μυστικό για τα μεθεόρτια του μεθυσιού..



Ο 1.900 ετών ιατρικός πάπυρος περιλαμβάνεται στη «μεγαλύτερη συλλογή ιατρικών παπύρων, που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα»

Οι επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βασάνιζαν τους ανθρώπους απο τα αρχαία χρόνια. Μάλιστα οι άνθρωποι του 2ου αιώνα μ.Χ., είχαν καταγράψει σε πάπρο ένα μυστικό για να θεραπεύσει τα βάσανα ενός μεθυσμένου.




Ο ηλικίας περίπου 1.900 ετών ιατρικός πάπυρος είχε βρεθεί, μαζί με τουλάχιστον 500.000 άλλους, στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Οξυρρύγχου πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Πλέον φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη Σάκλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία και πριν λίγα χρόνια ολοκληρώθηκε η μετάφρασή του.

Φωτ : αρχείου 

Ανάμεσα σε άλλες θεραπείες και συνταγές, το κείμενο -ένα ελληνιστικό αμάλγαμα ελληνικής και αιγυπτιακής σοφίας- παρέχει συμβουλές για το ξεμέθυσμα. Η οδηγία προς τον μεθυσμένο ήταν να πλέξει φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης (Ruscus racemosus L.) και να τα φορέσει... κολάρο γύρω από τον λαιμό του. Το εν λόγω φυτό θεωρείτο κατάλληλο για θεραπεία του πονοκέφαλου και κατ' επέκταση για τα μεθεόρτια του μεθυσιού.

Ruscus racemosus L ή Danae racemosa η αλεξανδρινή χαμαιδάφνη

Όπως είναι προφανές η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι μάλλον μικρή, διαφορετικά θα βλέπαμε και σήμερα γύρω μας ανθρώπους με στεφάνια χαμαιδάφνης στο λαιμό τους.


Μέρος από τον πάπυρο της Οξυρρύγχου

Η μετάφραση και παρουσίαση στο ευρύ κοινό των παπύρων της Οξυρρύγχου είναι μία αργή και κοπιώδης εργασία. Στον τόμο υπ. αρ. 80, που περιέχει τη μετάφραση 30 ιατρικών παπύρων, μεταξύ των οποίων αυτός με τις συμβουλές για το μεθύσι.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Βίβιαν Νάτον του University College του Λονδίνου (UCL), πρόκειται για «τη μεγαλύτερη συλλογή ιατρικών παπύρων, που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα». Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει θεραπείες της εποχής για τις αιμορροϊδες, το έλκος, τα χαλασμένα δόντια, κολλύρια για τα μάτια κ.α., ενώ δεν λείπουν και περιγραφές για οφθαλμιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις (μάλλον χωρίς αναισθητικό...)






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ