Ελληνικούς αμφορείς κρασιού από την Κρήτη ανακάλυψαν στην Πομπηία



ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΊΑ 

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη ελληνορωμαϊκή πόλη της Πομπηίας έχουν αποκαλύψει μια στοίβα από όμορφα διατηρημένους αμφορείς κρασιού που έχουν παραμείνει αδιάσπαστοι για σχεδόν 2.000 χρόνια.
Οι αμφορείς του κρασιού αποτελούν μέρος μιας σειράς νέων ανακαλύψεων στον διάσημο νότιο ιταλικό χώρο (Μ.Ελλάδα) και η πρώτη στα τελευταία 20 χρόνια.
Η ανακάλυψή τους ήταν κάτι σαν «ευτυχές ατύχημα», σύμφωνα με τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, Massimo Osanna, επειδή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης.






Ανεξήγητα πίσω από το Schola Armaturarum - το περίφημο Σπίτι των Μονομαχιών - το οποίο κατέρρευσε εν μέρει το 2010, βρίσκονταν οι 15 αμφορείς που ανακαλύφθηκαν και συνολικά θα περιείχαν ποικίλα προϊόντα, αλλά από προηγούμενες ανακαλύψεις γνωρίζουμε το  διακριτό τους σχήμα,ότι είναι από την Κρήτη και εδώ  ένας ικανός αριθμός είναι σίγουρα από την Κρήτη και θα περιελάμβανε γλυκό κρητικό κρασί, το οποίο ήταν πολύ-βραβευμένο από τους Ρωμαίους πολίτες.


Τουλάχιστον ένας από τους αμφορείς έχει σαφείς επιγραφές σε κάτι που μοιάζει με ελληνικά, το οποίο θα παράσχει περαιτέρω ενδείξεις για το τι περιέχει, πόσο και από πού ήταν.



Κρητικοί οι αμφορείς
Ο Osanna εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου  ότι θα διεξαχθεί εργαστηριακό έργο για να προσδιοριστεί τι περιέχουν οι άλλοι, αν και οι πιθανοί υποψήφιοι αμφορείς προς εξέταση περιλαμβάνουν περισσότερο κρασί, ελαιόλαδο ή γάρο ρωμαϊκή λιχουδιά - garum - μια σάλτσα ψαριού που έχει υποστεί ζύμωση.


Στη θέση αυτή ανακαλύφθηκαν τοιχογραφίες και βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές σε έκταση 1.000 τ.μ. σε ένα άλλο τμήμα της πόλης. Παρά τις τεράστιες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές πριν από 250 χρόνια, περίπου το 40% του χώρου παραμένει κάτω από την ηφαιστειακή κατάθεση που το κατέπλυνε εκείνη τη μοιραία ημέρα το 79 μ.Χ.









ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ