Τα τεχνουργήματα της Εποχής του Χαλκού χρησιμοποιούσαν μετεωρικό σίδερο.



Μπορεί ήδη να εκπλαγείτε όταν ακούτε ότι υπάρχουν σιδερένια αντικείμενα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού, αλλά η προέλευση τους εκ των μετεωριτών  είναι ακόμα πιο εκπληκτική.

Αν και οι μετεωρίτες είχαν ήδη αναγνωριστεί ως μία πηγή αυτού του μετάλλου, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορούσε να προσδιορίσει αν αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα ή απλώς μερικά αντικείμενα σιδήρου της Εποχής του Χαλκού.



 Ο Albert Jambon, στο πλαίσιο του έργου του στο Institut de Minéralogie, de physique des matérix et de cosmochemie (CNRS / UPMC / IRD / Εθνικό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας), απέδειξε ότι ο σίδηρος που χρησιμοποιείται κατά την Εποχή του Χαλκού είναι πάντα μετεωρικός και εξήγησε πως η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Ο Albert Jambon αναλύει το Morasko Metallic Metallite στο Πανεπιστήμιο του Poznan της Πολωνίας. Θα είναι μία από τις αναφορές για τον προσδιορισμό της μετεωρικής προέλευσης των σιδηρών αντικειμένων από την Εποχή του Χαλκού. -B. Devouard
Η Εποχή του Σιδήρου ξεκίνησε στην Μ Ασία  και τον Καύκασο γύρω στο 1200 π.Χ. Αλλά σχεδόν 2000 χρόνια νωρίτερα, διάφοροι πολιτισμοί είχαν ήδη δημιουργήσει αντικείμενα από σίδηρο. Αυτά τα αντικείμενα ήταν εξαιρετικά σπάνια και πάντα πολύτιμα.

"Ο σίδηρος θεωρείται ότι κοστίζει τουλάχιστον δέκα φορές την τιμή του χρυσού κατά την εποχή του Χαλκού" λέει ο Albert Jambon, ειδικός του μετεωρίτη.

Το σιδηρομετάλλευμα αφθονεί στην επιφάνεια της Γης. Έτσι τι έκανε αυτά τα αντικείμενα τόσο πολύτιμα; Αρχικές έρευνες έδειξαν ότι μερικές από αυτές έγιναν με σίδηρο από μετεωρίτες, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να αναρωτιούνται πόσοι άλλοι ήταν. Ο Albert Jambon συγκέντρωσε τα διαθέσιμα δεδομένα και διεξήγαγε τις δικές του μη καταστρεπτικές χημικές αναλύσεις των δειγμάτων χρησιμοποιώντας ένα φορητό φασματόμετρο φθορισμού ακτίνων Χ.

Τρεις μεταλικές χάντρες από την Gerzeh της Αιγύπτου είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα μεταλλοτεχνίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΤΟΥ GIANLUCA MINIACI, ΜΟΥΣΕΊΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΉΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑΣ PETRIE  Μετά από έναν αιώνα αβεβαιότητας, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο σίδηρος που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση αιγυπτιακών χαντρών ηλικίας 5.000 ετών έπεσε από τον ουρανό - με τη μορφή μετεωρίτη, δηλαδή.Οι εννέα μικρές χάντρες ανασκάφηκαν το 1911 από έναν τάφο στο Gerzeh , ένα αρχαίο νεκροταφείο στη βόρεια Αίγυπτο. Οι πρώτες χημικές δοκιμές έδειξαν ίχνη νικελίου, οδηγώντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι κατασκευάζονται από μετεωρικό σίδηρο.

Η συλλογή του από σιδερένια αντικείμενα περιλαμβάνει χάντρες από το Gerzeh (Αίγυπτος, 3200 π.Χ.). ένα μαχαίρι από την ονομαζόμενη σήμερα περιοχή Alaca Höyük (Τουρκία, 2500 π.Χ.).


Το μαχαιρίδιο της περιοχής Alaca Höyük είναι ηλικίας άνω των 4500 ετών.


Επίσης ένα κρεμαστό από το Umm el-Marra (Συρία,2300 π.Χ.) ένα τσεκούρι από το Ugarit (Συρία, 1400 π.Χ.)

 Τσεκούρι με σιδερένια λεπίδα. Υλικά :χαλκός, χρυσός, σίδερο, Μέση Συριακή περίοδος, από την περιοχή Ugarit (Ras Shamra) Μήκος 19,7 εκ. Εθνικό Μουσείο, Χαλέπι, Συρία

Αλλά και  αρκετά αλλά σιδερένια αντικείμενα από τον πολιτισμό της δυναστείας Shang (Κίνα, 1400 π.Χ.), όπως και το μαχαίρι, το βραχιόλι και το κεφάλι του Τουταγχαμόν (Αίγυπτος, 1350 π.Χ.).

Το μαχαίρι σιδήρου ,το κάτω από τα δύο , βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμόν."Πιστεύουμε ότι ο σίδηρος ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ακριβός από τον χρυσό", αναφέρει ο Albert Jambon. «Δεν είναι τυχαίο ότι ένας Φαραώ, όπως ο Τουταγχαμόν, θάφτηκε με σιδερένια αντικείμενα». Γιατί ήταν τόσο δημοφιλές αυτό το μέταλλο;
Από όλα, είναι το λιγότερο ευγενές από το χρυσό, δεν λάμπει πολύ και καταστρέφεται εύκολα ... «Αν η ιδέα ότι μετεωρίτες ήρθαν από το διάστημα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό στο δέκατο όγδοο αιώνα, όμως τα αρχαία αυτά είχαν ήδη γίνει  κατανοητά στους αρχαίους λαούς. Ως εκ τούτου, οι Μετεωρίτες μετέφεραν ένα ισχυρό συμβολισμό και σε συνδυασμό με την σπανιότητά τους, τους έδωσε μεγάλη αξία

Ο σίδηρος μετεωρίτη είναι πλούσιος σε νικέλιο.

Οι αναλύσεις του αποκάλυψαν ότι κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού έγινε με μετεωρικό σίδηρο. Όταν σχηματίζονται μεγάλα ουράνια σώματα όπως ο πλανήτης μας, σχεδόν όλα τα νικέλια μετακινούνται προς τον πυρήνα του τετηγμένου σιδήρου. Έτσι, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρούμε νικέλιο στην επιφάνεια. Ωστόσο, μερικοί μετεωρίτες δημιουργούνται όταν θρυμματιστούν τα ουράνια σώματα. Αν αυτοί οι μετεωρίτες αποτελούνται από υλικό πυρήνα, περιέχουν κυρίως σίδηρο με υψηλά επίπεδα νικελίου και κοβαλτίου.

Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά δυνατή την αναγνώριση της πηγής σιδήρου. Ο μετεωρικός σίδηρος βρίσκεται ήδη σε μεταλλική κατάσταση, έτοιμος για χρήση, γεγονός που εξηγεί γιατί πήγε σε όλα τα τεχνητά σίδερα της εποχής του Χαλκού.
Αντιθέτως, οι ενώσεις σιδήρου στα χερσαία μεταλλεύματα πρέπει πρώτα να υποστούν τη διαδικασία αναγωγής, η οποία απομακρύνει δεσμευμένο οξυγόνο για να δώσει το επιθυμητό μέταλλο. Αυτή είναι η βάση της τήξης σε φούρνους, μια σημαντική ανακάλυψη που σηματοδότησε την αρχή της Εποχής του Σιδήρου.

Η ανάπτυξη τεχνικών για την εξόρυξη σιδήρου από μεταλλεύματα με θέρμανση (και το κτύπημα) σταδιακά καθιστά την χρήση μετεωριτών παρωχημένη. Όλα τα σιδερένια αντικείμενα που βρέθηκαν λίγο μετά το τέλος της εποχής του Χαλκού δεν έχουν πλέον αυτή τη του μετεωρίτη υπογραφή. Αυτή είναι η αρχή της Εποχής του Σιδήρου.
Με τη χύτευση, οι πολιτισμοί της Εποχής του Σιδήρου μπορούσαν να ξεχάσουν σπάνια εξωγήινα μέταλλα και να χτυπήσουν φλέβες στα χερσαία σιδηρούχα μεταλλεύματα, τα οποία ήταν πολύ πιο άφθονα και ευκολότερα προμηθεύσιμα. Τα ευρήματα του Albert Jambon αντικρούουν ορισμένες θεωρίες που προτείνουν ότι κράματα σιδήρου που περιέχουν νικέλιο προέρχονται από χερσαία μεταλλεύματα. Εκ του Institut de Minéralogie, de physique des matérix et de cosmochemie -CNRS



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ