Αριστουργήματα Ελλήνων στην αρχαιότητα : Ο ταύρος από την Σμύρνη


Ελληνικό -Ύστερη Κλασική περίοδος  400-330 π.Χ.

Ένα εντυπωσιακό κόσμημα που βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης της Βοστώνης, έργο Έλληνα τεχνίτη κοσμηματοποιού πριν 2500 χρόνια και δείχνει για ακόμα μια φορά το υψηλό επίπεδο πολιτισμού του ελληνικού κόσμου

Ένα κρεμαστό κόσμημα με τη μορφή του κεφαλιού ενός ταύρου. Αποτελείται από κίτρινο χρυσό σε φύλλο με επίσης χρυσά αυτιά και κέρατα να έχουν προστεθεί ξεχωριστά . Το πίσω μέρος του λαιμού κλείνει από ένα επίπεδο φύλλου χρυσού που προεξέχει πέρα ​​από το


λαιμό σε ελλειπτική μορφή ,ακολουθώντας τον μπροστά εμφαινόμενο διάκοσμο. Υπάρχει ένα δαχτυλίδι με διάστικτα σφαιρίδια εν σειρά όπου συνδέεται  στο πίσω μέρος του λαιμού με διακοσμητικά  φύλλα εν είδη περίαπτου στην ίδια την μορφή του ζώου , επίσης είναι το κρεμαστάρι στο επάνω μέρος και είναι άθικτο όπου περικλείει  κοσμημένα χρυσά διάστικτα σφαιρίδια εν σειρά ως σύρμα που εξέχει δεξιά και αριστερά.


 Υπάρχει μια μικρή εγκοπή σχήματος V στην πλάκα που κλείνει το άνοιγμα του λαιμού στην πίσω επιφάνειά του .


Ο ταύρος είναι μια κοινή μορφή τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. αλλά και για τους Έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν όπου φοριούνται με χορδή κοσμημένη πολλές φορές από χάντρες ή άλλα περίαπτα  ή μεμονωμένα όπως εδώ.


Το κύπελλο ατό το  Βαφειό Λακωνίας 

Σε συνδυασμό με διάφορες θεότητες και ήρωες, ο ταύρος ήταν σημαντικός για την κλασική ελληνική θρησκεία και μύθο. Ο ρόλος του ως στολίδι κοσμήματος είναι λιγότερο σαφής, ίσως αποτροπαϊκός δηλαδή για να αποφευχθεί το κακό .


Προέλευση με  άγνωστη ημερομηνία τότε που  αγοράστηκε από τον Dr. Hugo Weissmann, [96 Charles Street, Boston] (O Δρ H. Weissman εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός πολίτης  πώλησε αρκετές αρχαιότητες ελληνικής και ανατολικής προελεύσεις στο Βρετανικό Μουσείο την ίδια περίοδο) και  λέγεται ότι ο ταύρος αυτός βρέθηκε κοντά στη Σμύρνη όπως ανέφερε ο ίδιος . Στις 7 Απριλίου 1958 αγοράστηκε από το MFA (MUSEUM OF FINE ARTS -BOSTON. USA ) από τον ίδιο τον Dr. Hugo Weissmann για $ 1.500,00



Μαρμάρινο αγγείο με πόδι, «καντήλα» του Κυκλαδικού πολιτισμού 

«Καντήλα» αγγείο με πόδι  ύψος 18 εκ.από  Μάρμαρο Πρώιμος πολιτισμός  στο Αιγαίο, Πρώιμη Κυκλαδική Περίοδος  Εποχή του Χαλκού, Χρονολογία Περίπου 3000-2800 π.Χ.

Βρεγμένο από την θάλασσα του Αιγαίου όπως και ο τεχνουργός που το κατασκεύασε σε κάποιο ελληνικό νησί πριν 5000 χρόνια , βρίσκεται τώρα στον Μουσείο Τεχνών της Βοστώνης .

Κυκλαδικό αγγείο από χονδρόκοκκο μαρμάρινο υλικό από νησί, με χρυσή πατίνα. Έχει σφαιρικό σώμα με τέσσερις διάτρητες ωτίδες για την ανάρτηση ή τη σύνδεση με την  καλύπτρα, ψηλός λαιμός στενή κωνική βάση. Πολλά μικρά τεμάχια που λείπουν, ιδιαίτερα στο χείλος και τη βάση.
Προέλευση  άγνωστη όπως και η ημερομηνία που το κατείχε πλέον ο Dr. Hugo Weissmann, (96 Charles Stret, Boston, Mass.) και που αγοράστηκε από το MFA από τον ίδιο Dr. Hugo Weissmann, στις 13 Μαρτίου 1958, για $ 1.500,00




ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Η αγορά του ταύρου εκ του Μουσείου- MUSEUM OF FINE ARTS -BOSTON. USA -από τον Dr. Hugo Weissmann, έγινε με Δωρεά των Payne Fund -John H. και Ernestine A.

Article Inspired by prof. Dimitrios Dendrinos 











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ