31 αρχαία ελληνικά φρούρια που ανακαλύφθηκαν στην Μ.Ελλάδα.

31 Αρχαία Ελληνικά Φρούρια Που Ανακαλύφθηκαν Στην Καλαβρία Της Ιταλίας

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Λίνο Λικάρι ταυτίζει  τα ερείπια μιας μακράς σειράς οχυρώσεων (φρούρια) της Μεγάλης Ελλάδας  που κυριαρχούσαν  στην διαδρομή από τη σημαντική αποικία των Επιζαφύριων Λοκρών, που ιδρύθηκε από τους Λοκρούς της Ελλάδας στην αρχή του έβδομου αιώνα και  της αρχαίας πόλης της Μέδμης κοντά στο σημερινό βυζαντινό Rosarno, μια αποικία ιδρυθείσα  στην  πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας προς τα τέλη του ίδιου αιώνα, μια περίοδο κατά την οποία οι Λοκροί ίδρυσαν εκεί επίσης την πόλη του Ιππωνίου.


ΕΠΙΖΕΦΥΡΙΟΙ ΛΟΚΡΟΙ -ΜΕΔΜΗ ή ΜΕΣΜΗ- ΙΠΠΩΝΙΟΝ 


Άποψη Ιερού, στους Λοκρους Επιζεφύριους στο Ιόνιο ,εις την Μ.Ελλάδα.

Ο Lino Licari έχει προσδιορίσει συνολικά 31 φρούρια και σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των δομών και την ανακάλυψη κεραμικών θραυσμάτων, χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες του ελληνικού οικισμού  που ιδρύθηκε τον 8ο- 7ο  αιώνα π.Χ. από εποίκους από την Λοκρίδα   στην Κεντρική Ελλάδα.

Το ελληνικό τμήμα οχύρωσης στο Εθνικό Πάρκο Aspromonte

Τα οχυρά δημιουργήθηκαν για να ελέγξουν μια ανεξάρτητη εμπορική διαδρομή προς το Τυρρηνικό Πέλαγος, ως εναλλακτική διαδρομή από το Στενό της Μεσσήνης, το οποίο ήταν υπό τον αυστηρό έλεγχο των ισχυρών πόλεων του Ρηγίου και της Ζάγκλης μετέπειτα  Μεσσήνης . [Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους ως Ζάγκλη και λίγο αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα, προς τιμή της πελοποννησιακής Μεσσήνης.]
 Οι οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι ώθησαν τους Λοκρούς να καταλάβουν νέα εδάφη στη δυτική πλευρά της Καλαβρίας - περιοχή ιδιαίτερα εύφορη για την άφθονη παρουσία νερού και προσχωσιγενών εδαφών καθώς και στρατηγική για τη γεωγραφική της θέση - και να προστατεύσει τη σύνδεση μεταξύ των δύο παράκτιων πλευρών Ιόνιο -Τυρρηνικό πέλαγος ,




Η διαδρομή από τους Επιζεφύριους Λοκρούς προς την Μέσμη ή Μέδμη συνίστατο σε ένα χερσαίο πέρασμα που ανεβαίνει στις κορυφές του Aspromonte, διασχίζοντας τα περάσματα της Ropola και του Mercante σε υψόμετρο 952 μέτρων πριν ξεκινήσει την κάθοδο προς το υπέροχο οροπέδιο της Pian delle Vigne, αρχαία μεσογειακή πεδιάδα




Οι οχυρώσεις αποκαλύπτουν τη σημασία που δίνουν οι Λοκροί  σε αυτή τη διαδρομή την οποία ο Licari, διευθυντής της "Αρχαιολογικής Ομάδας Μέσμης", καθώς και ένας οδηγός του Πάρκου, συνεχίζουν να εξερευνούν μαζί με τον εμπειρογνώμονα χαρτογράφησης Andrea Ciulla, υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου Antonino Siclari για το ερευνητικό έργο του Πάρκου και σε συνεχή επαφή με την Εποπτεία του Reggio Calabria μέσω του αρχαιολόγου Fabrizio Sudano, διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Medma (Μέσμης).

Λείψανα ενός από τα οχυρά που ταυτοποίησε ο Lino Licari στο Aspromonte. 

Ο Λήνος Λικάρι χαρτογραφεί όλες τις τοποθεσίες εντός των ορίων του πάρκου, με μετρήσεις και λεπτομερή αρχεία για κάθε φρούριο, μια επιχείρηση που θα ακολουθηθεί από προσεκτική έρευνα από τους υπαλλήλους Superintendence και του πάρκου
"Όλες οι τοποθεσίες", εξηγεί ο Licari (Λήνος Λικάρι), "κατατίθενται και φωτογραφίζονται και ο καθένας έχει το δικό του τοπογραφικό χάρτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του οχυρού , υποδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος, συντεταγμένες και τρόπους για να φτάσει κάποιος εκεί ".

Ελληνική οχύρωση στο δάσος στο Ασπρομόντε (Ασπρόβουνο)

Αυτές οι δομές έχουν ένα τετραγωνικό σχέδιο με τοίχους πλάτους 2,40 μ. Και χωρίστηκαν σε διάφορους ορόφους, ικανοποιώντας τη λειτουργία του εδαφικού ελέγχου. Πολλοί από τους τοίχους είναι καλά διατηρημένοι, γεγονός που καθιστά δυνατή την κατανόηση των τεχνικών κατασκευής, του τύπου και της λειτουργίας τους.

Όπως δείχνει ο ακόλουθος χάρτης, ΕΙΚ. 001 η στρατιωτική διαδρομή είχε μια διπλή πορεία: ένα πρώτο τέντωμα, από την ανατολή προς τη δύση, σημειωμένο με κίτρινο, ακολουθεί τον εμπορικό και στρατιωτικό δρόμο (dromos) |Επιζεφύριοι Λοκροί- Μέσμη ή Μέδμη (  Locri-Medma) , κατά μήκος του μονοπατιού που ξεκίνησε από τα τείχη τη; αρχαίας πόλης, αναρριχήθηκε στο Ζώμαρο (ένα ορεινό χωριό μέσα στο πάρκο, πλούσιο σε οξιές, έλατα, βελανιδιές, φτέρες και πολύ σπάνια είδη Woodwardia radicans,( γιγαντιαία φτέρη που επιβίωσαν από την Κενοζωική)...και στη συνέχεια κατεβαίνει προς τη Μέδμη : με τα μικρά οχυρά, τις βρύσες και τις δεξαμενές για τα άλογα, τα οποία στο Ζώμαρο (Zomaro) διέσχισαν έναν μεγαλύτερο στρατιωτικό οικισμό, όπου ήταν επίσης δυνατό να ξεκουραστούν τη νύχτα και τη διάρκεια της ημέρας, αναζωογονώντας τους ταξιδιώτες και αλλάζοντας άλογα.


"Το κομμάτι είναι κατασκευασμένο από πελεκημένη γη", εξηγεί ο Λικάρι, "ενώ σε ορισμένα σημεία σε απότομες πλαγιές υπήρχαν μερικά πλακόστρωτα τμήματα κατασκευασμένα με τοπικές πέτρες".

ΕΙΚ. 001
Μια δεύτερη έκταση, που υποδεικνύεται με μπλε χρώμα στον χάρτη, διασχίζει ολόκληρο το Aspromonte σε κατεύθυνση βορρά προς νότο, από το Monte Limina έως την Amendolea di Condofuri (την αρχαία Περίπολη-  Peripolis), που διέρχεται από την Piani di Carmelia (στην Delianuova): " στρατιωτικό δρόμο σε υψηλό υψόμετρο για το οποίο, προσθέτει ο Licari, χρησιμοποιώ τον αρχαίο ελληνικό όρο για να τον καλέσω  "Anadromos" μερικά από τα οχυρά είχαν επίσης εμπορική λειτουργία και σε μερικά σημεία προχώρησε παράλληλα με τα όρια της Χαλκίδος Ρεγγίνας σημειωμένα με κόκκινο χρώμα), αλλά αυτά άλλαζαν ανάλογα με την πορεία των πολέμων ».

Ερείπια ελληνικών αμυντικών δομών (φωτ. Λήνος Λίκαρι ]

Ο  Licari κατευθύνθηκε προς την ανακάλυψη αυτού του συστήματος στρατιωτικών φυλακίων με την αποδεδειγμένη πείρα του ως οδηγού στο Πάρκο και με την εκτεταμένη μελέτη ιστορικών και ακαδημαϊκών  καθώς και χαρτογραφικών πηγών: «Ξεκίνησα με προσεκτική μελέτη μερικών τοπογραφικών χαρτών, τόσο αρχαία όσο και πρόσφατων, στα οποία είναι ακόμα δυνατό να βρούμε τοπωνύμια που μας φέρνουν πίσω σε μέρη που συχνάζουν αρχαίοι πληθυσμοί ", λέει ο Licari.

«Αλλά το κύριο έργο του ήταν η έρευνα στον τομέα μετατρέποντας κάθε γωνιά του Εθνικού Πάρκου Aspromonte. Ξεκίνησα από della Πιάνο Limina, συνεχίζει με νότια κατεύθυνση περνώντας από τη μία πλευρά στην άλλη, δηλαδή από το Ιόνιο πλευρά στην Τυρρηνική πλευρά , και αυτό μετά από την παρατήρησή στην  παρουσία των αρχαιολογικών καταλοίπων, που εναλλάσσονται στις δύο πλευρές: Monte Limina, Zomaro, Piano di Moleti, Ζερβό, Zillastro, Monte Fistocchio, Piani di Carmelia και ούτω καθεξής Η παρουσία των αρχαιολογικών καταλοίπων σε στρατηγικά σημεία μου  επιτρεψε να καταλάβω και να προχωρήσω  για τον εντοπισμό τόσο των τοποθεσιών όσο και των λειτουργιών τους. "

Η οχύρωση παραμένει σε μια κορυφογραμμή της περιοχής

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ο άξονας Λοκρών - Μέσμης, κατά μήκος της ανατολικής πλατφόρμας ασφάλτου, βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο μιας εκστρατείας ανασκαφής από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι- ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Paolo Visonà, ο οποίος με τα χρόνια έχει διερευνήσει τέσσερις οχυρωμένες τοποθεσίες μεταξύ του Zomaro και της περιοχής Antonimina.

[Το Ιππώνιον και η Μέδμη είναι οι δυο πόλεις των Επιζεφύριων Λοκρών στην Τυρρηνική Θάλασσα όπου οι δρόμοι με τα οχυρά τοις συνέδεαν με την μητρόπολη πόλη Στην Ελλάδα, στο ιερό της Ολυμπίας, το 1938, σε μια μπρούτζινη ασπίδα βρέθηκε το αρχαιότερο επιγραφικό στοιχείο προς βεβαίωση της Μέδμης που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το οποίο λέει ότι Μεδμέοι σε συμμαχία με την Επιζεφύριο Λοκρίδα και οι Ειπωνιείς ή Ιππωνιείς από το Ιππώνιο νίκησαν τον Κρότωνα]




Θα πρέπει επίσης να προστεθεί ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της Aspromonte δεν σταματούν στην ελληνική περίοδο: τα 64.153 εκτάρια του πάρκου στην πραγματικότητα διαθέτουν επίσης στοιχεία προϊστορικής κατοίκησης και αποτελούνται κυρίως από θραύσματα από πέτρινα εργαλεία και κεραμικά στα οποία προστέθηκε πρόσφατα ανακάλυψη ενός διαμορφωμένου λίθου της Νεολιθικής εποχής το οποίο παραδόθηκε έγκαιρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Medma (Μέσμης) , στο Rosarno.

"Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών για τον εντοπισμό και την καταγραφή των οχυρών", λέει ο Licari, "εντοπίσαμε και διερευνήσαμε επίσης πολλά μονοπάτια που έχουν τα χαρακτηριστικά των αρχαίων δρόμων, συμπεριλαμβανομένων δρόμων που καλύπτονται πλήρως με πέτρες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να ήταν προς  εμπορική και στρατιωτική επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του Ιονίου και της Τυρρηνίας.
Με λίγα λόγια, έχουν προκύψει πολλά και πολλά ακόμα θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτήν την περιοχή, η οποία δεν έχει εξερευνηθεί μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω της πυκνής βλάστησης · ​​ένα στοιχείο το οποίο, αφενός,  παρεμποδίζει την έρευνα, από την άλλη, ευνόησε τη διατήρηση των υπολειμμάτων δομών που συχνά κρύβονται σε απότομες κορυφογραμμές ».

Μικρό κομμάτι της οδού Via Popilia, μεταξύ Melia και Solano,2ος αιώνας π.Χ 

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το όνειρο του Lino Licari είναι ότι "σύντομα θα δημιουργηθεί ένα μονοπάτι που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις ιστορικές-αρχαιολογικές-φυσιολογικές πτυχές των δασών του Aspromonte για 3-4 ημέρες και για άλλες 2-3 ημέρες στην Ελληνόφωνη περιοχή, όπου το αρχαϊκό ελληνικό ιδίωμα είναι ακόμα σε χρήση και όπου είναι συνηθισμένοι να φιλοξενούν επισκέπτες στα παλιά ελληνικά σπίτια τους. "


             ΒΙΝΤΕΟ            

 Μεγάλη Ελλάδα - Λοκροί Επιζεφύριοι -Περιγραφή  της τοποθεσίας της πόλεως και των μέχρι τώρα ευρημάτων .

ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ  ΓΛΩΣΣΑ





           ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ                ΤΟ ΙΠΠΩΝΙΟΝ 













ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ