Το Ιππώνιο της Μεγάλης Ελλάδας

Το Ιππώνιον




Το Ιππώνιον, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ήταν αποικία των Λοκρών και βρίσκονταν στην δυτική παραλία της Βρεττίας.Η πόλη εκτεινόταν σε μια έκταση διακοσίων εκταρίων με τείχη έξι χιλιομέτρων και με φυσικά οχυρωμένη ακρόπολη.









Νόμισμα από τούς Επιζεφύριους Λοκρούς στην περιοχή ( Bruttium)  του 300 π.Χ. Ζεύς και Διόσκουροι 

Διέθετε επίσης σημαντικό επίνειο στην Τυρρηνική θάλασσα και μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Έφθασε στη μέγιστη ακμή της το δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα χάρη στα πλούτη της που προήρχοντο από το εμπόριο, την αλιεία και τη γεωργική εκμετάλλευση.


Το 385 π.Χ. το Ιππώνιον λεηλατήθηκε από τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο Α΄ και οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στις Συρακούσες. Δέκα χρόνια αργότερα οι Καρχηδόνιοι την ξανάκτισαν και την παρέδωσαν στους κατοίκους της.


 Vibo Valentia ως Ιππώνιον (ΕΙΠΠΩΝΙΟΝ) , Bruttium, AE.  350-275 π.Χ. κεφαλή του θεού του ποταμού ΡΕΩΝ  δεξιά /  EIPWNIEWN, και αμφορέας


Ιππώνειον Bruttium,  περίπου 300-275 π.Χ. εγγράφει   [...EIPWNIEWN..] ΟΒΟΛΟΣ ΚΕΦΑΛΗ ΔΙΟΣ -ΔΕΞΙΑ ΑΜΦΟΡΕΑΣ 



Περί τα 350 π.Χ. η πόλη κυριεύθηκε από τους Βρέττιους, και ξανά ελευθερώθηκε το 330 - 325 π.Χ. από τον Αλέξανδρο τον Ηπειρώτη. Ξανά κατακτήθηκε το 296 π.Χ. από τον Αγαθοκλή, αλλά οι Βρέττιοι την απελευθέρωσαν γρήγορα και την κατείχαν μέχρι το 272 π.Χ. οπότε έγινε ρωμαϊκή αποικία και μετονομάστηκε σε Vibo Valentia.


Στέφανος Βυζάντιος, Τόμος 1

Επίσης το  Ιππώνιο (Vibo Valentia) έχει το δικό του μουσείο. Μέσα στο κάστρο της πόλης, στην πραγματικότητα, υπάρχει το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρισκόμαστε στον ψηλότερο λόφο της περιοχής, όπου βρισκόταν η ακρόπολη του αρχαίου Ιππωνίου, το αρχαίο όνομα της πόλης.

Χτίστηκε μεταξύ 1070 και 1074 μ.Χ. κατ 'εντολή του Ρογήρου του Νορμανδού  ο οποίος εδώ είχε οδηγήσει και στρατοπέδευσε ο στρατός του, το αρχοντικό ήταν μάλλον απλό φρούριο, που αποτελείται από ένα μόνο τριγωνικό πύργο στο κέντρο της τρεις κυκλικούς πύργους , εν μέρει έχει κατασκευαστεί με υλικά που προέρχονται από τα κτίρια της ίδιας αρχαίας ελληνικής ακρόπολης.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΙΠΠΩΝΙΟΥ 


Οι ονομασίες της πόλεως ανά τους αιώνες Ειπώνιο, Ιππώνιο,Bruttium, , Heiponion,Hipponium,Vibo Valentia





Άγκυρες και αποθηκευτικοί πίθοι από πλοίο του ιππωνείου 



Εδώ επίσης βρίσκεται και το περίφημο ορφικό έλασμα το Ιππωνίου 

Δείτε το  ΕΔΩ



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ