Βουλγαρία- Απολλωνία Ποντική :Βρέθηκαν αρχαίοι ελληνικοί τάφοι



Βούλγαροι και Γάλλοι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει έναν εντυπωσιακό Ελληνικό τάφο από το δεύτερο μισό του 4ου και τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια των ανασκαφών διάσωσης στη βόρεια πλαγιά του λόφου Budjaka.
Στο ανάχωμα, με έκταση περίπου 180 τετραγωνικών μέτρων, ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο οικογενειακό τάφο γνωστό από τις μελέτες της νεκρόπολης της Απολλωνίας Ποντικής στην Μαύρη θάλασσα . Έχει ορθογώνιο σχήμα, 6,2 x 8 μέτρα.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Απολλώνιας Ποντικής  στην Σωζόπολη στην Μαύρη Θάλασσα 

Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από τεράστιους καλά διαμορφωμένους όγκους χωρίς συγκόλληση. Αποκάλυψε τα σκελετικά υπολείμματα δύο γυναικών και ενός άνδρα, πιθανώς μέλη μιας πλούσιας ελληνικής οικογένειας της Απολλώνιας Ποντικής


Δύο από τους τάφους είναι τύπου cist (κυστοειδή)  όπου ο ορθογώνιος θάλαμος τάφου και η επίστρωση είναι κατασκευασμένοι από συμπαγή πέτρινα τεμάχια. Στον κεντρικό τάφο υπάρχει ένα διάσπαρτο απόθεμα ταφής.

Ιερό Δήμητρας και Κόρης στην Ελληνική πόλη της αρχαιότητας
 Απολλωνία Ποντική την σημερινή Σωζόπολη της Βουλγαρίας 

Τα τοιχώματα του ταφικού θαλάμου είναι χρωματισμένα με κόκκινο χρώμα. Η ανάλυση των ευρημάτων οδηγεί στην επιστημονική υπόθεση ότι ο τάφος είναι για μια γυναίκα.



Ένας παρόμοιος τάφος βρέθηκε στη νοτιοανατολική γωνία της νεκρόπολης. Σε αυτό βρίσκονται τα λείψανα ενός άνδρα με πλουσιότερα και ποικίλα ταφικά κτερίσματα  - δύο χάλκινους σκύφους και αγγειοπλαστική, συμπεριλαμβανομένων  οινοχόων και ληκύθων.
Τα υπολείμματα μιας γυναίκας τοποθετήθηκαν στο πέτρινο κάλυμμα του δεύτερου τάφου, το οποίο στη συνέχεια καλύφθηκε με ένα ανάχωμα.



Προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι ο τάφος είναι από την εποχή που οι πόλεις της Μαύρης Θάλασσας και οι γύρω θρακικές δυναστείες κατακτήθηκαν από την  Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από  τον διάδοχο Λυσίμαχο.









ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ