Γαλλία : Τα λείψανα του βυθισμένου ελληνικού λιμανιού της Ολβίας


Η αρχαία ελληνική  πόλη  Όλβια έπεσε θύμα αργής ανόδου των υδάτων της Μεσογείου, αλλά εξακολουθεί να είναι ανοιχτή  για επισκέψεις από εξερευνητές που είναι εξοπλισμένοι με μάσκα , αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα 

Η Όλβια ήταν ένας από τους τέσσερις μεγάλους οχυρωμένους οικισμούς που ιδρύθηκε από τη Μασσαλία στις ακτές της Δ. Μεσογείου στην περιοχή της Ρηνανίας , όπως τα Ταυρόεντον, η Αντίπολις  και η Νίκαια . 

Ενώ η περιοχή της ξηράς, αποκαλυπτόμενη πριν από έναν αιώνα, είναι ορατή με γυμνό μάτι, λίγοι γνωρίζουν ότι ένα μέρος της ιστορίας της Όλβιας βρίσκεται κάτω από τα  νερά του Almanarre, που καλύπτονται  ιριδίζοντας σαν από μαργαριτάρι και αποικίζονται από αχινούς και τσιπούρες.
Όσοι επισκέπτονται αυτό το μέρος της παραλίας συνήθως το κάνουν "επειδή το νερό είναι πάντα πιο ζεστό εδώ", δήλωσε ο 39χρονος Riaudel, ο οποίος πραγματοποίησε εκατοντάδες καταδύσεις στην περιοχή.

Απλωμένη σε  πάνω από τέσσερα αμμώδη χιλιόμετρα η παραλία Almanarre στη νότια Γαλλία είναι η Mecca για τους λάτρεις του ήλιου και τους surfers. Αλλά ο μεγαλύτερος θησαυρός της - ένας υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος ηλικίας άνω των 2.000 ετών - βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα ανοικτά.



Καλώς ήλθατε στο λιμάνι της αρχαίας ελληνικής πόλης  Όλβια , που έπεσε θύμα αργής ανόδου των υδάτων της Μεσογείου, αλλά είναι ακόμα ανοιχτή για επισκέψεις από εξερευνητές που είναι εξοπλισμένοι με μάσκα βυθού .

Πολλά από τα μπλοκ λεηλατήθηκαν από τους ντόπιους για την ανέγερση σπιτιών, οπότε το λιμάνι μίκρυνε καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε

Μια συλλογή ορθογώνιων ασβεστολιθικών τεμαχίων, μερικές τέλεια ευθυγραμμισμένες, άλλες διασκορπισμένες τριγύρω από το θαλασσινό νερό, αποτελούν τα υδαρή υπολείμματα της αποβάθρας της πόλης Όλβια, που ήταν μια οχυρωμένη εμπορική θέση και που ιδρύθηκε από τους Έλληνες τον 4ο αιώνα π.Χ. στα περίχωρα της σύγχρονης πόλης Riviera της περιοχής Hyeres. (Ιεράπολης)


Μελετίου ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ  1807

Μετά την κατάληψη της κοντινής Μασσαλίας από τον Ιούλιο Καίσαρα το 49 π.Χ., η περιοχή τελούσε  σταδιακά υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία προίκισε την Όλβια με μεγαλύτερο λιμάνι τον 1ο αιώνα μ.Χ.


Η αποβάθρα 100 μέτρων χρησιμοποιήθηκε μόνο για 80 χρόνια, σύμφωνα με τον ενάλιο αρχαιολόγο Lenaic Riaudel, ο οποίος καθοδηγεί τους επισκέπτες των υπολειμμάτων της πόλεως , που βρίσκονται κοντά στην ακτή,  μερικά μόλις μέτρα βαθιά.


"Το λιμάνι υπέφερε από τα καιρικά φαινόμενα στη θέση αυτή , πλήρως εκτεθειμένο στον ισχυρό βορειοδυτικό άνεμο, αλλά κυρίως στον ανταγωνισμό από την Τουλόν", μια πόλη 20 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσε ο Ριάουελ .

Ο αρχαιολόγος Lenaic Riaudel ενάλιας αρχαιολογίας καθοδηγεί του επισκέπτες 

Με πολλά από τα μπλοκ που λεηλατήθηκαν από τους ντόπιους για να χτίσουν σπίτια, το λιμάνι μίκρυνε  και καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε - σχεδόν ένα μέτρο σε 2.000 χρόνια -  το λιμάνι βυθίστηκε σταδιακά.


Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα ερείπια της Ολβίας (δηλαδή «ευτυχισμένης» στα αρχαία ελληνικά), συμπεριλαμβανομένων των ιαματικών λουτρών, των καταστημάτων, των κατοικιών και των οχυρώσεων, σε ένα ακρωτήρι με θέα στη θάλασσα.


Η πόλη κατοικήθηκε για σχεδόν 1.000 χρόνια πριν εγκαταλειφθεί κατά τη διάρκεια της φραγκοκρατίας (450-751 μ.Χ.), όταν οι τελευταίοι κάτοικοι μετακόμισαν περαιτέρω στην ενδοχώρα.


ΟΛΒΙΑ 



Περιγραφή της πόλεως

Η ίδρυση της Ολβίας είναι καλά χρονολογημένη σε περίπου. 330-300 π.Χ. (δεν υπάρχουν ίχνη νωρίτερα από τον 4ο π.Χ. αιώνα) . Αυτά τα χρόνια αντιστοιχούν στην οικονομική αναγέννηση της Μασσαλίας. Εκείνη την εποχή δόθηκε στην πόλη μορφή  ενός ισχυρού  προμαχώνα κτισμένου εκ μεγάλων πολυγωνικών λίθων. Αυτό αργότερα αντικαταστάθηκε, ή ίσως συμπληρώθηκε, από ένα δεύτερο τείχος (2ος αι. .Χ.). Από την αρχή η πόλη οργανώθηκε σύμφωνα με ένα αυστηρό ορθογώνιο σχέδιο: τα τείχη σχηματίζουν ένα τετράγωνο, 160 μέτρα σε κάθε πλευρά. η νότια  πλευρά  είναι δίπλα στην παραλία. Υποστηρίχτηκε από τετράγωνους πύργους (οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν στις πλευρές βόρεια  και δυτικά ). Ο τοίχος διατρυπάται από πύλες από τις οποίες η κύρια, προς την ανατολή, ήταν που οδηγούσε στο λιμάνι.


  Η αστική περιοχή χωρίστηκε σε τεταρτημόρια από δύο ευρείες οδούς, μία ανατολικά-δυτικά πλάτους 5 μέτρων, την άλλη πλάτους 4 μέτρων. Οδοί παράλληλοι προς αυτούς τους άξονες και ορθογώνια μπλοκ πλάτους 2,20 μ. Πλάτους 11 μ. (δηλαδή, ακριβώς πέντε φορές το πλάτος των οδών). Υπάρχουν 36 τετράγωνα κατοικιών, χωρισμένα σε εννέα σειρές τεσσάρων τετραγώνων το καθένα. Η θέση που αντιστοιχεί σε μια τελευταία σειρά κατά μήκος του δυτικού τομέα των προμαχώνων προοριζόταν για μια ομάδα κτιρίων που ήταν τοποθετημένα γύρω από μια εσωτερική αυλή. Έχει μόνο μερικώς εκκαθαριστεί, αλλά μπορεί να υποθέσουμε ότι είναι δημόσιο, και μάλλον με θρησκευτικό, με χαρακτήρα.


  Τα οικοδομικά τετράγωνα των  κατοικιών και οι δρόμοι περιλαμβάνουν αρκετά ελληνιστικά επίπεδα. Αυτά διατηρούσαν περισσότερο ή λιγότερο το αρχικό σχέδιο πόλης. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά και ιδιωτικά σπίτια, προσεκτικά χτισμένα , ένα περίπλοκο δίκτυο δρόμων, ένα μεγάλο τετράγωνο χωριό που χτίστηκε στο «opus quadratum» με αιχμηρές γωνίες. Αλλά το πιο ενδιαφέρον κτίριο είναι ένα τετράγωνο μνημείο, 5 μ. Σε κάθε πλευρά, το οποίο κλίνει κατευθείαν στο βόρειο πλευρό της παλαιότερης οροφής.


Η φύση του κτηρίου  έχει αποκαλυφθεί από ένα δομικό στοιχείο που φέρει το όνομα της θεάς  ΑΦΡΟΔΙΤΗ . Κάτω από τον κατώτατο όροφο εμφανίστηκαν σωστά ευθυγραμμισμένοι σωροί αγγείων από ψημένο πηλό . Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν τρία μολύβδινα τεμάχια  με τις επιγραφές LVNAE, MERCVRIO, VENERI. Μια πέτρα εγκλεισμένη σε έναν τοίχο του ίδιου μπλοκ φέρει μια άλλη ελληνική επιγραφή: ΕΡΩΣ . Επομένως, αυτό το μπλοκ είχε  θρησκευτική λειτουργία. Περιέργως, περιέχει εγκαταστάσεις που δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε και για βιοτεχνίες: δωμάτια, λεκάνες, κανάλια νερού. (Μπορούμε να πούμε άραγε ότι λειτουργούσαν  υπό την αιγίδα της θεάς;) Πρέπει επίσης να σημειωθεί η επιγραφή ΜΕΤΡΟΝ, του 3ου ή του 4ου αι. π.Χ., που βρίσκεται σε ορόσημο στην ανατολική πύλη .


  Το στρώμα της ρωμαϊκής εποχής τοποθετείται πάνω από ένα επίπεδο καταστροφής που χρονολογείται περίπου στα μέσα του 1ου αι. π.Χ. Η νέα οικιστική περιοχή υπερχείλιζε την αρχική περιφέρεια  της πόλεως και επεκτάθηκε πέρα ​​από τις προκυμαίες. Το πιο σημαντικό μνημείο είναι ένα πλήρες σύνολο λουτρών.

Τα Λουτρά 

Άλλα ευρήματα έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως σε λιμενικές εγκαταστάσεις στη σύγχρονη παραλία του l'Almanarre. Από το μεσαιωνικό επίπεδο, μπορεί να δει κανείς ένα παρεκκλήσι με αψίδα, μια εκκλησία και το ιερό της, όπως και ένα νεκροταφείο.
C. Goudineau, ed.-This text is from: The Princeton encyclopedia of classical sites, Princeton University Press 1976. Cited Nov 2002 from Perseus Project 



Αρχαίοι Έλληνες στη Νότια Γαλλία

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στον μυκηναϊκό πολιτισμό (1600-1100 π.Χ.) αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες επισκέπτονταν τη νότια Γαλλία κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρεται στη Γαλατία ως Ἑλληνογαλάται ( Hellēnogalátai)  λόγω των πολλών Ελλήνων εποίκων και της ελληνικής επιρροής στους ντόπιους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, οι Ρόδιοι (από τη Ρόδο) αποικίζουν τις νότιες ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας κατασκευάζοντας το Ρόδον στη Γαλατία και τη Ρόδα στην Ισπανία. Οι Ρόδιοι έδωσε επίσης το όνομα Ρόδανος σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως τον ποταμό Ροδανό ( German: Rhone; Walliser German: Rotten; Italian and Spanish: Rodano; Arpitan: Rôno; Occitan: Ròse). .

Οι Έλληνες Φωκαείς αποικίζουν πολλά μέρη της νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας. Η Μασσαλία  ιδρύθηκε γύρω στο 600 π.Χ. (ο Πλούταρχος, ο Αθήναιος και ο Στράβων αναφέρονται στην ίδρυση της Μασσαλίας). Κατά τη διάρκεια της ακμής της  (5ος και 4ος αιώνας π.Χ.) η Μασσαλία είχε πληθυσμό εκτιμώμενο σε 50.000 κατοίκους. Η Μασσαλία συνέχισε να ιδρύει τις δικές της αποικίες τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, επιτρέποντάς της να γίνει ανεξάρτητη από την Ελλάδα και αργότερα να διατηρήσει την ανεξαρτησία της από τη Ρώμη για 5 ½ αιώνες (ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ δεδομένου ότι οι περισσότερες ελληνικές αποικίες εντάσσονταν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία 3ος αιώνας π.Χ.
Η Massalia ανέπτυξε το εμπόριο κυρίως μέσω του ποταμού Ροδανού και μέσω του Λίγηρα, του Σηκουάνα και του Garonne. Μέσω αυτών των ποταμών η Μασσαλία μπορούσε να διανείμει τα προϊόντα της στην Κεντρική Ευρώπη (κρασί, ελαιόλαδο, μέταλλα και χρυσά αντικείμενα). Το εμπόριο αναπτύχθηκε επίσης με την Ισπανία και την Ελλάδα. Αρχαία αντικείμενα από τη Μασσαλία έχουν βρεθεί στην Ελβετία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Τα νομίσματα που έγιναν στη Μασσαλία ήταν τα πρώτα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στη Δυτική Ευρώπη. Η Μασσαλία ήταν ένα σημαντικό ναυτικό και εμπορικό κέντρο στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα και τη δυτική Ευρώπη. Η πόλη είχε πολλά ναυπηγεία και ένα μεγάλο λιμάνι. Η Μασσαλία ήταν η σημαντικότερη ελληνική αποικία στη Δυτική Ευρώπη.

Η ελληνική "σύνδεση" εξακολουθεί να επιβιώνει στη Μασσαλία
Τα μνημεία και τα αρχαία ερείπια (σε μέρη όπως η Agde, η Arles, η Αβινιόν, η Μασσαλία, η Νίκαια, η Nîmes, ο Saint Pierre d 'Almanarre, ο Saint Rémy de Provence) δεν είναι η μόνη σύνδεση με την Ελλάδα. Με πολλούς τρόπους η σύνδεση ζει.
Οι τοπικές κυβερνήσεις, ο οργανισμός και ο λαός της νότιας Γαλλίας αναγνωρίζουν τη σημασία της ελληνικής επιρροής στην περιοχή τους, αφού οι αρχαίοι Έλληνες δεν αποικίζουν να κυριαρχούν στους πληθυσμούς αλλά να προωθούν το εμπόριο και τη διάδοση του πολιτισμού και του ήθους.
Στη Μασσαλία οι ντόπιοι είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Τα παιδιά διδάσκονται ότι η πόλη τους ιδρύθηκε από Έλληνες. Ένας ύμνος της Προβηγκίας (περιοχή της Γαλλίας στην οποία βρίσκεται η Μασσαλία) περιλαμβάνει τον στίχο «Toulon la Guerrière et Marseille, la Grecque» (οι πολεμιστές της Τουλόν και οι Έλληνες από τη Μασσαλία)


Στην είσοδο του λιμανιού της Μασσαλίας υπάρχει μια μεγάλη μεταλλική πλάκα που αναφέρει: "Εδώ, περίπου το 600 π.Χ., έφτασαν Έλληνες ναυτικοί από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Ίδρυσαν τη Μασσαλία από όπου ο πολιτισμός έλαμψε στη Δύση

Σήμερα 
Τα ελληνικά ονόματα χρησιμοποιούνται για τους δρόμους, τα καταστήματα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τη λέξη Phoceen-Phoceenne (οι Φωκαείς  ήταν οι Έλληνες που αποικίζουν την περιοχή παλαιά ) για να αναφερθούν σε κάτι τοπικό στη Μασσαλία. Η υπαγωγή των ντόπιων είναι τέτοια που το 1914, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη σύγχρονη πόλη της Φώκαιας (στη Μικρά Ασία), εστάλησαν σημαντικά χρήματα για να βοηθήσουν τους Έλληνες.

Σήμερα, οι άνθρωποι της Μασσαλίας δεν έχουν ξεχάσει την ελληνική κληρονομιά τους. Κατά την επέτειο των 2.600 χρόνων της Μασσαλίας, η τοπική κυβέρνηση δεν χορήγησε πρόσβαση στο κεντρικό λιμάνι σε ένα τουρκικό πλοίο (αντίγραφο αρχαίου ελληνικού πλοίου που χρησιμοποιούσαν οι Φωκείς κατά την εποχή του αποικισμού ) ως μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να σφυρηλατήσει μια ψεύτικη  ιστορία και με τους παρόντες Έλληνες ως Τούρκους.
Οι οπαδοί ποδοσφαίρου της Μασσαλίας έχουν πολλές φορές δηλώσει το θαυμασμό τους στους Έλληνες προγόνους τους. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν σηκώσει την ελληνική σημαία και τα πανό που δηλώνουν «Ne Renions Pas Origine de Notre Ville!» Που σημαίνει «Δεν αρνούμαστε την προέλευση της πόλης μας»



Οι ελληνικές αποικίες στη Γαλλία εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο κατάλογος περιέχει το σύγχρονο γαλλικό όνομα ακολουθούμενο από το αρχικό όνομα σε παρένθεση

Agde (Agathi=Aγάθη)
Antibes (Antipolis=Αντίπολη)
Arles (Thilini=Θηλίνη
Avignon (Avenión= Αυενιών)
Cannes ( Egithna=Αίγιθνα)
Cavalier or Frejus (Iraklia= Ηράκλεια)
Hyeres (Ieropolis= Ιερόπολις)
Iles de Hyeres (Stihades Nisi=Στοιχάδες Nήσοι)
La Ciotat (Kitharísta=Κιθαρίστα)
Le Brusc (Tavróis=Ταυρόεις)
Marseilles (Massalia=Μασσαλία)
Monaco (Monikos=Μόνοικος)
Nice (Nikea= Νίκαια)
Nîmes (Nim=Νιμ)
Saint Blaise du Buis (Ródo=Ρόδο)
Saint Cyr Sur Mer (Tavroénton=Ταυροέντον)
Saint Gilles or Trinquetaille (Rodanusía=Ροδανουσία)
Saint Pierre d’ Almanarre or Cannes (Olvía=Ολβία)
Saint Tropez (Athinopolis=Αθηνόπολις


ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 




ΔΕΙΤΕ
Βρήκαν τυχαία ελληνικό λατομείο του 5ου π.Χ. αιώνα στο κέντρο της Μασσαλίας...!



















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ