Οικοδομικές Επιγραφές Κατά την Κλασσική Ελληνική Περίοδο( 480 π.Χ. - 323 π.Χ.)


Πνύκα

Τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ναοί, τα ιερά και πολλά ογκώδη γλυπτά στην αρχαία Ελλάδα πριν αρχίσουν να κτίζονται περνούσαν από ένα σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο προγραμματισμού( αυτό που σήμερα λέμε μελέτη)

Στην Αθήνα η εκκλησία του Δήμου επέλεγε και όριζε τον αρχιτέκτονα . Επίσης ανέθετε απ` ευθείας την επιστασία σε πενταμελή επιτροπή Αθηναίων πολιτών. Σ` αυτήν την ολιγομελή επιτροπή εκτός από τον αρχιτέκτονα υπήρχε γραμματεύς και ταμίας.


Οι εργασίες του αρχιτέκτονα: Ο αρχιτέκτων είχε την ευθύνη του έργου,  σχεδίαζε το κτίριο και έθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές για την κατασκευή του. Συνήθως, ο αρχιτέκτων,  ήταν και ο επιβλέπων μηχανικός αν και πολλές φορές , κυρίως σε έργα που αργούσαν να τελειώσουν, οι αρμόδιοι του Δήμου επέλεγαν άλλον αρχιτέκτονα.

Οικοδομική επιγραφή για το  Ερέχθειον

 

Οι εργασίες της επιτροπής: Η επιτροπή ανέθετε τις διάφορες λατομευτικές, τεχνικές, κατασκευαστικές, καλλιτεχνικές, ξυλουργικές, μεταφορικές κλπ φάσεις του έργου σε εργολάβους ή και επιλεγμένους τεχνίτες. Ένα έργο μπορεί να είχε δεκάδες διαφορετικές φάσεις όπως συμβαίνει σήμερα σε μία κατασκευή. Οι αναθέσεις και οι κατοχυρώσεις των επί μέρους τμημάτων του έργου λάμβαναν χώρα ανοικτά και μπροστά στη Βουλή. 
  • Η διάρκεια της θητείας των μελών της επιτροπής ήταν περιορισμένη, συνήθως ετήσια, ενιαύσια, για να αποφευχθούν διαπλοκές, συναλλαγές και λοιπές κακοπροαίρετες  οικονομικές ατασθαλίες.

Δαπάνες οικοδομήσεως του Παρθενώνος του έτους 434-433 π.Χ


 Τα χρήσιμα και πολύτιμα επιγραφικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν, οι περίφημες οικοδομικές επιγραφές, διέσωσαν  πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα έργα και τον τρόπο κατασκευής τους.


ΣΚΕΥΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Οικοδομικές επιγραφές διασώθηκαν για τα κτίρια της Ακροπόλεως Αθηνών, Προπύλαια, Ερέχθειον,  του Πειραιώς( Σκευοθήκη του Φίλωνος), της Ελευσίνας, της Επιδαύρου,..
Οικοδομικές- κατασκευαστικές  επιγραφές είχαμε και για την πραγματοποίηση μεγάλων γλυπτών όπως της Προμάχου Αθηνάς στην Ακρόπολη των Αθηνών, έργο του Φειδία.


Κωστής Ν. Καζαμιάκης, Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης, Αρχαιολόγος. 


 ΠΗΓΗ    www.giannena-e.gr



 


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ