Το παλαιότερο γνωστό άθικτο ναυάγιο του κόσμου




Ας ξαναθυμηθούμε το ναυάγιο της κλασικής, των Ελλήνων, εποχής .

Ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο που ανακαλύφθηκε περισσότερο από ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας έχει βρεθεί με την μέθοδο ραδιοανθράκων να χρονολογείται πριν από 2.400 χρόνια, καθιστώντας έτσι το ως το παλαιότερο γνωστό άθικτο ναυάγιο του κόσμου.

................Βρίσκεται στις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις της δεκαετίας...............


Το σκάφος βρισκόταν κοντά σε ερευνητικό έργο της Ναυτικής Αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας όπου καθώς ερευνούσαν το θαλασσινό νερό περίπου 50 μίλια από τις ακτές της Βουλγαρίας με ένα σύστημα κάμερας βαθιάς θάλασσας και τότε ήταν που το ανακάλυψαν .


Το ξύλινο πλοίο μήκους 75 ποδιών παραμένει εξαιρετικά καλά διατηρημένο, επειδή τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας δεν περιέχουν οξυγόνο. Αυτό επέτρεψε στους ειδικούς να εξετάσουν για πρώτη φορά στοιχεία της αρχαίας κατασκευής πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του σκελετού, των δίδυμων πηδαλίων και των σκαλοπατιών. "Ένα πλοίο, που σώζεται άθικτο, από τον κλασικό κόσμο είναι κάτι που δεν θα πίστευα ότι ήταν ποτέ δυνατόνα βρεθεί ", λέει ο Jon Adams του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. "Αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο."

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ