Κομμάτια του Ναού του Ποσειδώνα έχουν καταλήξει στη θάλασσα


Σε αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο η ΕΡΤ τα μνημεία ήταν αφύλακτα, είναι εκτεθειμένα και έχουν υποστεί αλλοίωση


Στα βράχια αλλά στο βυθό της θάλασσας έχουν καταλήξει, με το πέρασμα των χρόνων, αρχιτεκτονικά μέλη του Ιερού Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.







Σε αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο η ΕΡΤ, διακρίνονται μέλη του Ιερού Ναού τα οποία, είτε από φυσικά αίτια είτε από ανθρώπινες παρεμβάσεις σε εποχές που τα μνημεία ήταν αφύλακτα, είναι εκτεθειμένα και έχουν υποστεί αλλοίωση.


Όπως δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, Δημήτρης Νικολάου, οποίος έχει προτείνει να αναλάβει την επιχείρηση ανάσυρσης των τμημάτων του ναού «αλίμονο να αφήνουμε έτσι τα αρχαία μας, της τόσο μεγάλης σημασίας ιστορικής του Ναού του Ποσειδώνα, να είναι εκτεθειμένα στους καιρούς, στα κύματα και να φθείρονται. Αντί να τα πάρουμε και να τα βάλουμε δίπλα στο Ναό. Δεν είναι ανάγκη να τα βάλουμε και να τα αναστηλώσουμε αμέσως».


«Η πρότασή είναι να μεταφερθούν από το Λιμάνι του Λαυρίου, με εποπτεία της υπηρεσίας της αρχαιολογίας, να συντηρηθούν και να επιστρέψουν στον Ναό, πάνω» σημείωσε ο κ. Νικολάου.


«Τα τμήματα του μνημείου που έχουν κατρακυλήσει στην πλαγιά και μέχρι την ακτή είναι καταγεγραμμένα την δεκαετία του ’80. Οι εκτεθειμένες αρχαιότητες βρίσκονται σε φυλασσόμενο αρχαιολογικό χώρο και δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στο να μετακινηθούν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Γιώργος Κουτσουφλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποια σκοπιμότητα γιατί θα πρέπει να συλλεχθούν αυτή τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό πρόγραμμα αναστήλωσης του ναού του Ποσειδώνα.







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ