Δύο τμήματα της Εγνατίας οδού ανακάλυψαν στη Βόρεια Ελλάδα



Δύο τμήματα της αρχαίας Εγνατίας οδού αποκαλύφθηκαν στον Ίασμο Ροδόπης, Θράκης, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που έδωσε ο αρχηγός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα. 


Η δήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δήμου Ιάσμου ανακαλύφθηκε μια σειρά από πέτρινες πλάκες για την εγκατάσταση υδροληψιών στις 20 Φεβρουαρίου 2019






Τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, από την Ανατολή [φ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης]

Στη συνέχεια διεξήχθη μια ανασκαφή διάσωσης στις 18 και 19 Μαρτίου 2019 προκειμένου να διαπιστωθεί η φύση του παραπάνω ευρήματος. Ξεκίνησε ένα τμήμα 3 × 14 μέτρων και βρέθηκε να αποτελεί μέρος της Εγνατίας οδού, με διάμετρο 14 × 2,70 μ.

Η κατάσταση διατήρησής του είναι αρκετά καλή: το βόρειο τμήμα του δρόμου διατηρείται καθ 'όλο το μήκος του, ενώ το νότιο τμήμα διατηρείται μόνο εν μέρει.
Τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, από την ΒΔ 
  • Στις 19 Μαρτίου 2019, ένα δεύτερο τμήμα της Εγνατίας Οδού ήρθε στο φως στο δεύτερο έργο του Δήμου Ιάσμου στην οδό Πολύθνος - Ίασμος.

Μόνο το νότιο τμήμα αυτού του τμήματος του δρόμου, που έχει μήκος περίπου 3 μέτρα, ανασκάφηκε, καθώς τα υπόλοιπα βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο.
Είναι τα πρώτα τοπικά τμήματα της Εγνατίας Οδού μετά την Καβάλα και μέχρι την Μεστά, όπου βρίσκονται τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα της επί της Θράκης.
Δεύτερο μέρος της αρχαίας Εγνατίας οδού, από την Ανατολή 
Η Εγνατία οδός κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα π.Χ. Διέσχιζε την Ιλλυρία  την  Μακεδονία και την Θράκη ως συνέχεια της Via Appia.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ