Ανασκαφές 2019 : Στην Αρχαία Ελληνική Πόλη Empuries Στην Καταλονία

 

Οι ανασκαφές της 73ης ανασκαφικής περιόδου στις Empuries ,στην αρχαία ελληνική πόλη Εμπόριο, αποκάλυψαν την κορυφή του βράχου που σημάδεψε το όριο της περιοχής με τον κόλπο του παλιού λιμανιού της ελληνικής πόλης. Το έργο που ολοκληρώνεται φέτος αποτελεί μέρος μιας νέας ερευνητικής πρωτοβουλίας που προωθείται από το Museu d'Arqueologia de Catalunya, με στόχο την μελέτη των παλαιών λιμενικών περιοχών.





►Το έργο αποκάλυψε το άνω μέρος της όψης του βράχου που όριζε το όριο της πόλης με το λιμάνι. Οι περιοχές στις οποίες έγιναν εργασίες επέτρεψαν την τεκμηρίωση των δομών και χώρων που ανήκουν στην πρώτη κατοχή του κέντρου της πόλης από τούς Έλληνες Φωκαείς κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και άλλα κτίρια από τις Ελληνιστικές και Ρωμαϊκές περιόδους.


Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών εβδομάδων, 27 φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια από όλη τη χώρα, καθώς και μερικοί από την Ιταλία και τη Γερμανία, συμμετείχαν στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Empuries International Archaeology Course.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι δραστηριότητες περιστράφηκαν γύρω από το έργο του Museu d'Arqueologia de Catalunya για τις εγκαταστάσεις και τις λιμενικές περιοχές.


Εκτός από τις εργασίες εξερεύνησης που αποσκοπούν στην ανακατασκευή της αρχαίας ακτογραμμής της ελληνικής πόλης, αναμένεται επίσης η έναρξη νέων σειριακών ερευνών, οι οποίες θα αποκαλύψουν την ιστορία των αποθέσεων αυτής της περιοχής.



Οι εργασίες ανασκαφής στις οποίες συμμετείχαν οι φοιτητές επικεντρώθηκαν στο βόρειο άκρο του κέντρου της πόλης προκειμένου να τεκμηριωθούν οι εξελίξεις της αστικής ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα και η σύνδεσή του με το παλιό λιμάνι.
 

Η έρευνα σε μερικούς από τους τάφους έχει επίσης ρίξει φως στην επαναχρησιμοποίηση αυτού του τομέα ως ταφικού χώρου κατά τους τελευταίους δύο αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετά την εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης.


Εν τω μεταξύ, η μερική απομάκρυνση των ιζημάτων που σήμερα γεμίζει το παράκτιο όριο του παλιού λιμανιού κατέστησε δυνατή την οπτική ανάκτηση του βραχώδους ακρωτηρίου που σε ορισμένες περιπτώσεις σχημάτιζε έναν ανοιχτό μικρό βράχο στη θάλασσα.


Η απομάκρυνση των ιζημάτων θα συνεχιστεί σε μελλοντικές εκστρατείες για να εκθέσει το θαλάσσιο μέτωπο του λιμένα προκειμένου να κατανοήσει τη μορφολογία του αρχαίου παράκτιου τοπίου.


     ΔΕΙΤΕ     ΕΔΩ 

Η ΠΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΒΗΡΙΚΗΣ





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ