Οι ανασκαφές του Διαρίζου φωτίζουν τον τρόπο ζωής των πρώτων κατοίκων στην Κύπρο



Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο του Πραστίου - Μεσορότσου στην κοιλάδα του Διαρίζου στην περιοχή Πάφου, έχουν ανακαλύψει τον εσωτερικό χώρο ενός χαλκολιθικού κτηρίου, όπως είπε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το 2019, το τμήμα δήλωσε ότι χαρακτηριστικά μέσα σε αυτό το χώρο περιλαμβάνονται μια καλά διατηρημένη εστία γύψου και ένα καλά κατασκευασμένο δάπεδο από κονίαμα πρώιμης ή μέσης Χαλκολιθικής κατοικίας.




Σημαντικές ανακαλύψεις στο Πραστειό
Nέα ευρήματα και πειραματική αρχαιολογία απο την ανασκαφή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο Πραστιό-Μεσόροτσος


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου του 2019 της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη θέση Πραστειό-Μεσόροτσος στην Επαρχία Πάφου.


  • Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Δρος Andrew McCarthy, Μέλος του Τμήματος Ιστορίας, Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και Καθηγητή στο Κολλέγιο Νότιας Νεβάδας.



Στο ανασκαφικό αυτό πρόγραμμα συνεργάζονται ειδικοί από διάφορες χώρες αλλά και φοιτητές.

Η θέση βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου στην Επαρχία Πάφου σε ένα βραχώδες έξαρμα, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα της περιοχής.

2018- Κυκλική λιθόκτιστη κατασκευή με επίχρισμα της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου ,το τόξο κάθεται στο άνω μέρος της κατασκευής

Φαίνεται ότι το σημείο αυτό βρισκόταν στο σταυροδρόμι που συνέδεε την πεδιάδα με τις ορεινές περιοχές και τη δυτική Κύπρο με το υπόλοιπο νησί. Φέτος η αρχαιολογική αποστολή διερεύνησε το εσωτερικό ενός κτηρίου, το οποίο εικαζόταν ότι ανήκε στη Χαλκολιθική περίοδο.

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν μια καλά διατηρημένη εστία με επίχρισμα όπως και ένα καλοφτιαγμένο δάπεδο Πρώιμης – Μέσης Εποχής του Χαλκού. Αποκαλύφθηκε εξ ολοκλήρου η τελευταία φάση χρήσης μιας εστίας, με ένα τριβείο που βρέθηκε στη θέση του και δίπλα μια μεγάλη λίθινη λεκάνη τοποθετημένη στα θεμέλια του κτηρίου.

 2018-Η Περιοχή IV με κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, περιλαμβανομένου και του ανοικτού δοχείου που βρέθηκε στο δάπεδο

Όλος ο χώρος ήταν καλυμμένος με τα μπάζα από τη στέγη που είχε καταρρεύσει, πράγμα που υποδηλώνει ότι τα κατάλοιπα του εσωτερικού χώρου παρέμειναν αδιατάρακτα μετά την κατάρρευση του κτηρίου.


  • Παρόλο που η πορεία των τοίχων δεν είναι ξεκάθαρη, φαίνεται ότι το κτίσμα ήταν ελλειψοειδούς ή ακανόνιστης ορθογώνιας κάτοψης και ίσως χρονολογείται στην Πρώιμη παρά στη Μέση Χαλκολιθική περίοδο.


Επιπλέον, οι φετινές έρευνες αποκάλυψαν μια τεραστίων διαστάσεων, μνημειακή αναβαθμίδα ποταμού η οποία θα είχε οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης προσπάθειας τοπιοτέχνησης του χώρου με αναβαθμίδες κατά την ΜΕΧ.


  • Πιθανόν το στοιχείο αυτό να αποτελούσε τμήμα περιμετρικού τείχους που περίκλειε τον οικισμό. Δωμάτια που είχαν ανασκαφεί παλαιότερα φαίνεται τώρα ότι χρονολογούνται μετά την κατασκευή της μεγάλης αυτής αναβαθμίδας ενώ οι βοηθητικοί χώροι είχαν προστεθεί σε μορφή πύργου πάνω από τον ποταμό.


Η κατασκευή αυτή θα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αντανακλά μια πιο σύνθετα οργανωμένη κοινωνία με κοινωνική ιεράρχηση των μελών της, μια κοινότητα που εξελίχθηκε ραγδαία προτού εγκαταλείψει τον οικισμό.-ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ