Βρέθηκε εξαιρετικό Balsamarium 1800 ετών ενός αριστοκράτη στην αρχαία Θράκη



Χρονολογώντας το περίπου 1.800 χρόνια πριν το ορειχάλκινο balsamarium δείχνει το κεφάλι ενός άνδρα που φορά ένα κάλυμμα από το δέρμα αιλουροειδούς 

Ο σκελετός  που ανακαλύφθηκε δείχνει αθλητικό ανάστημα ανδρός και βρέθηκε παράλληλα στον αρχαίο τάφο ένα ορειχάλκινο αγγείο balsamarium ηλικίας 1.800 ετών που είχε σχήμα κεφαλής παλαιστή ή πυγμάχου που δείχνει ότι ίσως είχε σπάσει τη μύτη του, ανέφεραν οι ανασκαφείς αρχαιολόγοι.



Το "θεαματικό" balsamarium - ένα αγγείο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση καλλωπιστικών υγρών όπως βάλσαμο ή αρώματα - βρέθηκε σε έναν τάφο στη νοτιοανατολική σημερινή περιοχή της Βουλγαρίας .
Χρονολογείται σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ελέγχει την Θράκη.
Φτιαγμένο από ορείχαλκο, το balsamarium απεικονίζει έναν άνδρα με μάγουλο λυγισμένο και μύτη που φαίνεται στραβή ή λυγισμένη σαν να είχε σπάσει και να μην έχει θεραπευθεί πλήρως. 


Ο άνδρας φορούσε ένα κάλυμμα κεφαλής από το δέρμα αιλουροειδούς  πιθανώς ενός πάνθηρα ή μιας λεοπάρδαλης, αναφέρουν  οι αρχαιολόγοι σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του American Journal of Archaeology .
Παραδείγματα balsamarium που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως μια στραβή ή λυγισμένη μύτη, έχουν βρεθεί αλλού στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και συχνά ερμηνεύονται ότι απεικονίζουν πυγμάχους ή παλαιστές.

Παρόμοιας χρήσης αντικείμενα έχουν βρεθεί κατά καιρούς


Ελληνορωμαϊκό πιθανά από την Αίγυπτο με χρονολόγηση 1-100 μ.Χ.  Φορώντας ένα σφιχτό δερμάτινο κράνος, αυτός ο αρχαίος πυγμάχος δεικνύεται σθεναρά και επιθετικά στον θεατή. Ένα κυρτωμένο χείλος αποκαλύπτει τα κενά των ελλειπόντων δοντιών. Η έκφρασή του προκαλεί φούσκωμα στους μυς στο πρόσωπο του. Αρχικά, τα μάτια και τα δόντια του ήταν επενδυμένα με ασήμι και μια λαβή προσαρτήθηκε στις τρύπες εκατέρωθεν του κεφαλιού του.Το σκάφος χρησίμευσε ως balsamarium ή situla, ένα δοχείο για να περιέχει αλοιφές ή έλαια. Οι αθλητές χρησιμοποίησαν συχνά τέτοια αρώματα μετά από προπόνηση ή  αγώνα. Αυτό εδώ προσφέρει μια στερεότυπη, ή ίσως και υπερβολική, απεικόνιση ενός έμπειρου πυγμάχου.
Μπροστινή και πίσω όψη του balsamarium

Το κάλυμμα που φοριέται από τον άνθρωπο αυτόν μπορεί να είναι μια μαρτυρία για τον άθλο με το λιοντάρι της Νεμέας, ένα πλάσμα που ο ημίθεος Ηρακλής πολέμησε και νίκησε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία.
"Είναι πιθανό ότι η αναπαράσταση του καλύμματος του αθλητή με  το δέρμα ενός άγριου αιλουροειδούς είχε σκοπό να υποδηλώσει την ομοιότητα του αθλητή με τον Ηρακλή και έτσι, να υποδηλώσει τον ηρωισμό, την  δύναμη και το θάρρος που είχε ο αθλητής κάτοχος του αγγείου ", αναφέρουν  οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς.


Ο σκελετός που βρισκόταν επίσης στον τάφο, ανήκε σε έναν άνδρα ο οποίος πέθανε όταν ήταν περίπου 35 έως 40 ετών. Επίσης, θαμμένο με τα κτερίσματα , η ανασκαφική ομάδα  βρήκε μια στλεγγίδα που χρησιμοποιείται για να ξύσει και να καθαρίσει τον ιδρώτα και τη σκόνη από το δέρμα μετά από κάποιον αγώνα ή αθλητική δραστηριότητα .


Το balsamarium βρέθηκε δίπλα στην ταφή ενός άνδρα που πέθανε μεταξύ 35 και 40 ετών 

"Κατά τη γνώμη μας, ο τάφος ανήκει σε έναν Θράκα (ΣΣ ή κάτοικο της Θράκης) αριστοκράτη, ο οποίος ασκούσε τον αθλητισμό στην καθημερινότητά του και όχι σε έναν επαγγελματία αθλητή", δήλωσε η Ντανιέλα Άγκρε, αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Μουσείου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, η αρχαιολογική δουλειά της οποίας οδήγησε τις ανασκαφές στην περιοχή, είπε στο Live Science.
Ο τάφος του ανθρώπου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ταφικού συγκροτήματος που βρέθηκε σε  ανάχωμα  που ονομάζεται τύμπανο ύψους 3 μέτρων.... "Πιστεύουμε ότι ο τύμβος χρησιμοποιήθηκε ως οικογενειακή μικρή νεκρόπολη και ότι ο νεκρός ήταν μέρος αυτής της οικογένειας", δήλωσε η Αγκρέ.


Παρόμοιας χρήσης αντικείμενα που έχουν βρεθεί .















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ