Ταρρακίη :Μια κοσμοπολίτικη πόλη κοντά στη Ρώμη



Σε ένα νέο έργο ανασκαφής που ανέλαβαν Γερμανοί και Ιταλοί ερευνητές, οι αρχαιολόγοι του LMU , Paul Scheding και η Francesca Diosono έχουν αποκαλύψει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Terracina ( Η Ταρρακίη των αρχαίων Ελλήνων ) ήταν η περιοχή του πρώτου ελληνιστικού ναού στην περιοχή.



Υψηλά πάνω από την αρχαία πόλη Ταρρακίη  ( Terracina) νότια της Ρώμης, υπήρχε κάποτε ένα τεράστιο ιερό που περιλάμβανε ένα μικρό ναό. Το κτίριο επέτρεψε την θέα με μια μεγάλη προοπτική για το λιμάνι στη μία πλευρά και την Via Appia, τον σημαντικότερο κρίκο της πόλης με τη Ρώμη, από την άλλη.


Ο Λόφος του Ποσειδώνα κοιτώντας από την θάλασσα 

Κατά τη διάρκεια ενός ανασκαφικού έργου που προγραμματίζεται να διαρκέσει τρία χρόνια, ο Paul Scheding και η Francesca Diosono από το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας στο LMU του Μονάχου θα εστιάσουν την προσοχή τους κυρίως στον μικρό ναό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και δεξιά ο ναός του Δία 

Έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανασυνθέσουν την ακριβή έκτασή τους, γεγονός που τους επέτρεψε να επιβεβαιώσουν ότι η δομή κατασκευάστηκε κατά τον 2ο αιώνα π.Χ.

Ο ναός του Διός σε αναπαράσταση

Αυτό καθιστά την παλαιότερη ελληνιστική δομή αυτού του τύπου στο Λάτιο, και ίσως τον πρώτο ναό στην περιοχή.

  • "Ο ναός υπογραμμίζει τη σημασία της Ταρρακίης αυτή τη στιγμή", λέει ο Scheding. Η πόλη ήταν προφανώς σε επαφή με τις σημαντικότερες ελληνιστικές πόλεις της Μεσογείου, ακόμη και πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση του Λάτιου.

Ο ίδιος ο ναός και το σημερινό Monte Sant'Angelo, (  Λόφος του Ποσειδώνα ) ο λόφος πάνω στον οποίο είχε ανεγερθεί, κάποτε ήταν χώρος  για θρησκευτικές τελετές. Οι ανασκαφές επιβεβαίωσαν επίσης ότι η πρόσοψη του ναού ήταν προσανατολισμένη όχι προς το λιμάνι, αλλά προς τη Via Appia και την πόλη κάτω.

Επάνω εδώ ήταν κτισμένος ο ναός του Διός

"Σε σημαντικές γιορτές, οι πομπές έφυγαν από την πόλη και ανέβηκαν στο λόφο του Ποσειδώνα στο ναό", λέει ο Scheding, αλλά και έμποροι και ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τότε το ναό. Οι ανασκαφείς δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τον θεό στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός. Το ιερό συνδέεται με έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό δεξαμενών, αλλά που χρειάστηκε το νερό παραμένει ασαφές.


(ΣΣ- Μήπως στον Λόφο του Ποσειδώνα ο δεύτερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ελληνικό αυτό θεό ; Και να σχετίζονται επίσης οι δεξαμενές νερού ;...)

Παραθαλάσσια καστροπολιτεία με ναό του Διός και με ονομασία  «λόφος του Ποσειδώνα» πλάι σε δέλτα ποταμού είχαν λόγο να το κάνουν οι ντόπιοι και εάν ναι γιατί δεν βρίσκουμε πλήθος άλλων τέτοιου τύπου οικισμούς; ...Μάλλον Έλληνες θυμίζει η υπόθεση της ανασκαφής ...Λίγο πιο πέρα δε θεωρείται η περιοχή που η μάγισσα Κίρκη συναντήθηκε με τον Οδυσσέα 


  • Οι ανασκαφείς επίσης έχουν  αποκαλύψει ίχνη ενός προρωμαϊκού οικισμού που χρονολογείται από τον 7ο ή ακόμα και μέχρι τον 9ο αιώνα π.Χ. Όσοι έζησαν εδώ πριν από την κατασκευή του ναού είναι επίσης άγνωστοι μέχρι στιγμής.
Οι λογοτεχνικές πηγές που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ. μαρτυρούν την παρουσία του Volsci στην περιοχή, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συνδεθεί οριστικά με αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.



 Περαιτέρω δουλειά κατά τα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση του πώς αναπτύχθηκε το ιερό του Monte Sant'Angelo (Mons Neptunius ) πριν και μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Ρωμαίους.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ