Η Ευρωπαϊκή αστυνομία συνέλαβε συμμορία αρχαιοκαπήλων με αρχ. ελληνικά τεχνουργήματα στην Ιταλία



Η ευρωπαϊκή αστυνομία διέλυσε μια διεθνή εγκληματική ομάδα που εμπλέκεται στη διακίνηση δεκάδων χιλιάδων ελληνικών αρχαιολογικών αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από παράνομες ανασκαφές στην Ιταλία, δήλωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας 
Η αστυνομία από την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σερβία συνέλαβε 23 υπόπτους και πραγματοποίησε 103 έρευνες κατά την έρευνα που ξεκίνησε το 2017, δήλωσε η αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπόλ και η Eurojust.







Η συμμορία χρησιμοποίησε μπουλντόζες και ανιχνευτές μετάλλων για να λεηλατήσει αντικείμενα του 400 π.Χ. από την περιοχή της Καλαβρίας - στο "τακούνι της Ιταλικής χερσονήσου "  - πριν τα πουλήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Φωτ Αρχείου 


"Τις  παράνομες ανασκαφές διαχειρίστηκε μια καλά οργανωμένη εγκληματική ομάδα ... με επικεφαλής δύο Καλαβρέζους" που ζουν στη νότια επαρχία του Κρότωνα ( Crotone), ανέφεραν οι οργανισμοί Ευρωπόλ και η Eurojust σε μια κοινή συνδυασμένη δήλωση.




Στην Καλαβρία "η πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει σημαντικά ίχνη από την ελληνική και τη ρωμαϊκή περίοδο", ανέφερε η Ευρωπόλ.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι δύο άντρες εκ της Καλαβρίας ηλικίας 59 και 30 συνελήφθησαν.



  • Η συμμορία περιλάμβανε επίσης «κλεπταποδόχους , ενδιάμεσους και κουβαλητές  που λειτουργούσαν από διάφορες ιταλικές περιοχές» με τα λεηλατημένα αντικείμενα και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν επαφές σε Ντιζόν, Μόναχο, Λονδίνο και Βρσατς στη βορειοανατολική Σερβία.

Ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα είναι από τον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνουν πέντε αγγεία από τερακότα και λυχνίες , πλάκες που απεικονίζουν ζωικές σκηνές, καρφίτσες και διάφορα κοσμήματα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Φωτ Αρχείου 

Οι κακοποιοί χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να σκάψουν τους κρατήρες, προτού κοσκινιστούν στη γη και τα πέρασαν μέσα από ανιχνευτές μετάλλων, πρόσθεσαν οι αναφορές, από τις  πηγές της αστυνομίας.
"Οι λεηλασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών ετών προκάλεσαν σημαντική ζημιά στην ιταλική πολιτιστική κληρονομιά", πρόσθεσε η Europol και η Eurojust.
Ο συντονισμός μεταξύ των δύο υπηρεσιών επέτρεψε "συλλήψεις, αναζητήσεις και κατασχέσεις αμέσως και ταυτόχρονα στις πέντε χώρες", πρόσθεσαν.

Φωτ Αρχείου 

Η ιταλική και η ελβετική αστυνομία το 2016 ανέκτησε μια ανάσυρση των αρχαιολογικών αντικειμένων που κλέφτηκαν από την Ιταλία και αποθηκεύτηκαν από έναν διαβόητο βρετανικό έμπορο αρχαιοτήτων.
Η ανάληψη ποσού εννέα εκατομμυρίων ευρώ ανακαλύφθηκε το 2014 σε μονάδα αποθήκευσης στο Freeport της Γενεύης, που μισθώθηκε από τον αποτρόπαιο Robin Symes της Βρετανίας, έναν «μεγιστάνα»του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, με δεσμούς με Ιταλούς επιδρομείς.
Εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ως μία από τις σημαντικότερες ανακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ