Αρχαία ελληνική νεκρόπολη ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών οδοποιίας στον Γέλα της Σικελίας



Οι εργαζόμενοι που εγκαθιστούν καλώδια σε ένα δρόμο στην πόλη της Γέλας της Σικελίας έχουν αποκαλύψει τμήμα αρχαίας ελληνικής ταφής του 7ου  αιώνα π.Χ.
Οι κάτοικοι της Via Di Bartolo, στην αρχαιοελληνική πόλη του Γέλα (Gela) της Σικελίας, είχαν ενοχλήσεις  από τις οδικές εργασίες αυτό το μήνα καθώς οι εργαζόμενοι εγκατέστησαν καλώδια οπτικών ινών κάτω από το δρόμο. Αλλά, τελικά, όλα αυτά κατέληξαν σε αρχαιολογική ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε μπροστά στις  πόρτες τους, αφού η  εταιρεία καλωδιώσεων Open Fiber αποκάλυψε τμήμα μιας αρχαίας νεκρόπολης που χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ.







Έχει βρεθεί  μέχρι στιγμής κατά μήκος μικρής λωρίδας του δρόμου ένα κεραμικό δοχείο νερού το οποίο περιείχε τα οστά ενός νεογέννητου μωρού και μέρη ενός μεγάλου ζωικού σκελετού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα προέρχονται από τον αρχαιολόγο της Open Fiber, Gianluca Cala, ο οποίος είχε τηλεφωνήσει να ενημερωθεί σε περίπτωση ανακαλύψεων  κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης κάτι που δεν είναι τόσο ασυνήθιστο στη Σικελία.
Μια σαρκοφάγος που περιέχει άθικτο σκελετό που πιστεύεται ότι είναι από την ίδια περίοδο ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην πόλη του Γέλα. "Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία σημαντική ανακάλυψη, σ 'αυτό που σίγουρα συμπεράίνουν είναι ότι πρόκειται για  μια ελληνική νεκρόπολη, η ελληνική πόλη Γέλα μας δίνει και άλλες εξαιρετικές μαρτυρίες του παρελθόντος" αναφέρει η περιφερειακή κυβέρνηση  σε δελτίο τύπου
Η περιοχή όπου έγιναν οι ανακαλύψεις πιστεύεται ότι είναι μέρος μιας νεκρόπολης που ανασκάφηκε αρχικά στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Paolo Orsi, σύμφωνα με την εφημερίδα La Sicilia .

"Για μια ακόμη φορά η πόλη του Γέλα επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί ένα μέρος της Σικελίας που μπορεί να μας πει ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ιστορίας μας ( ;). Δύο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους , δείχνουν ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στην περιοχή αυτή της ελληνικής πόλεως  Γέλας (Gela) και  είναι ένας πολύτιμος θησαυρός ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Περιφέρειας της Σικελίας Nello Musumeci.

Το εταιρεία Open Fiber δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμη να διευρύνει την περιοχή ανασκαφής για να βοηθήσει ιστορικούς και αρχαιολόγους να αποκαλύψουν περισσότερα αρχαία ευρήματα στη πόλη του Γέλα, έγραψε η La Sicilia.


Η Γέλα πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία ενός από τους πρώτους οικισμούς των Ελλήνων, από τη Ρόδο και την Κρήτη.

"Οι νεκροκάλυπτες τάφοι θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί από τους ιστορικούς", δήλωσε η σικελική περιφερειακή κυβέρνηση "καθώς πιστεύεται ότι κρατούν τα οστά των πρώτων Ελλήνων εποίκων μαζί με παραδείγματα των υψηλής τέχνης  κεραμικών που έφεραν μαζί τους".

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ



Τετράδραχμο της Γέλας του 480-470 π.Χ.


Θουκυδίδης βιβλίο ΣΤ. Γέλαν δὲ Ἀντίφημος ἐκ Ῥόδου καὶ Ἔντιμος ἐκ Κρήτης ἐποίκους ἀγαγόντες κοινῇ ἔκτισαν, ἔτει πέμπτῳ καὶ τεσσαρακοστῷ μετὰ Συρακουσῶν οἴκισιν. καὶ τῇ μὲν πόλει ἀπὸ τοῦ Γέλα ποταμοῦ τοὔνομα ἐγένετο





















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ