Ο αρχαίος Λακωνικός Ασωπός- Η βυθισμένη πόλη

Η χρονολογία ίδρυσής της χάνεται στα βάθη των αιώνων, πιθανόν πριν από την κάθοδο των Δωριέων στη Λακωνία.

Στην Πλύτρα, στην περιοχή "ΚΟΚΚΙΝΕΣ", υπάρχει η βυθισμένη πόλη του Αρχαίου Ασωπού, της οποίας τα ερείπια διακρίνονται μέχρι σήμερα με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα αλλά και κατά μήκος της ακτής.
Λείψανα της ρωμαϊκής εποχής της ελληνικής πόλης του Ασωπού η οποία πιθανότατα είχε ανεγερθεί στα ερείπια της αρχαιότερης πόλης του Ασωπού βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή.
Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό, στον οποίο οφείλεται και ο χωρισμός του βράχου της Μονεμβασιάς.
Ο Ασωπός, μέλος του Κοινού των Ελευθερολακώνων, ήταν αρχαία πόλη που είχε ασφαλές λιμάνι και δικό της νόμισμα με την επιγραφή ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ. Ένα τέτοιο νόμισμα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης.




Σημειώνεται ότι στο Διάταγμα του 1870 περί εγκρίσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πλύτρας σε 9 οικοδομικά τετράγωνα του σχεδιαγράμματος που συνοδεύει το Διάταγμα αναγράφεται η φράση: «ερείπια αρχαίας πόλης».


Νόμισμα με την επιγραφή ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ -Εποχής του Καρακάλα 


  • Στην ίδια όμως θέση με την απόφαση του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως του 1966 περί χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών διατηρητέων μνημείων, αναγράφεται η φράση: «εκτεταμένα λείψανα της Ρωμαϊκής (ΣΣ εποχής) πόλεως Ασωπός».



Υπάρχουν δύο απόψεις για τη θέση του αρχαίου Ασωπού. Η μία τον τοποθετεί στη σημερινή θέση Μποζά και η άλλη στη θέση Πλύτρα.



Η σύγχυση προήλθε, γιατί στην ίδια περιοχή υπήρχε και άλλη αρχαία πόλη η Κυπαρισσία. Από τα Λακωνικά του Παυσανία, όπου αναφέρει τις αποστάσεις του Ασωπού από τις Ακριές (Κοκκινιά) και το Υπερτελέατον (Βόρ. Φοινικίου) προκύπτει ότι η θέση της Πλύτρας, ήταν η θέση του Ασωπού.

Φωτο: ΑΡΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡ.

Φωτο: ΑΡΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡ.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΙΚΡΑ ΠΕΡΙΉΓΗΣΗΣ








Υπάρχουν λείψανα της ρωμαϊκής εποχής ελληνικής πόλης του Ασωπού η οποία είχε ανεγερθεί στα ερείπια της αρχαιότερης  πόλης και βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή.
Υπάρχουν ερείπια κτηρίων και τάφοι την ελληνική πόλη των ρωμαϊκών χρόνων και εντοπίζονται στον δυτικό τομέα του σημερινού οικισμού ενώ κατάλοιπα ρωμαϊκών κτισμάτων βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας κοντά στο λιμάνι.(ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ)


 Στον νοτιοανατολικό τομέα του οικισμού και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα σώζονται σε κατάσταση θεμελίωσης τα διαμερίσματα ρωμαϊκού λουτρού, τα λείψανα μικρών διαστάσεων θεάτρου καθώς και τμήματα τοίχων και δαπέδων που ανήκουν πιθανόν σε λουτρικές εγκαταστάσεις.



















Για την προέλευση της ονομασίας ΑΣΩΠΟΣ υπάρχουν δύο εκδοχές: Η πρώτη προέρχεται από το όνομα κάποιου ήρωα που κατέβηκε στην περιοχή με τους Ηρακλειδείς και η δεύτερη από τον ποταμό που διέσχιζε την πεδιάδα. Πιθανότερη είναι η δεύτερη αφού η ονομασία Ασωπός απαντάται σε πολλούς ποταμούς στην Κορινθία, στην Αττική και στην Βοιωτία και αλλού.



Στην τοποθεσία Κόκκινες ακόμη και σήμερα διακρίνεται μέρος των κατοικιών και του αρχαίου λιμανιού όταν η θάλασσα είναι απάνεμη. Ενώ τμήματα από κίονες και θεμέλια από αρχαίους ναούς υπάρχουν διάσπαρτα πλάι στο ακρογιάλι!



Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Παπαδιανίκων - Δαιμονιάς, είναι σε πανοραμική θέση και ήταν η ακρόπολη των αρχαίων πόλεων της ευρύτερης περιοχής.


Η θέα από το Παλαιόκαστρο είναι μοναδική βλέποντας κανείς όλο τον Λακωνικό Κόλπο.


Με πληροφορίες και φωτογραφίες από  το : //www.plytra.gr

    ΒΙΝΤΕΟ    




    2     

Η βυθισμένη πόλη
Στην Πλύτρα λοιπόν , που βρίσκεται στο δήμο Μονεμβάσιας της Λακωνίας, στην περιοχή "κόκκινες", υπάρχει η βυθισμένη πόλη, της οποίας τα ερείπια διακρίνονται μέχρι σήμερα με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα αλλά και κατά μήκος της ακτής.



Φωτογραφίες και  βίντεο της « ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ»



    ΒΙΝΤΕΟ     :ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ  http://paysanias.blogspot.com/
     













ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ