Ρωμαϊκοί θησαυροί στο Τείχος του Αδριανού: Στο «φως» δεκάδες πολύτιμοι λίθοι χιλιάδων ετών..


Δεκάδες ημιπολύτιμοι και πολύτιμοι λίθοι ηλικίας άνω των 2.000 ετών εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Καρλάιλ της Αγγλίας όπου υπήρχαν, κάποτε, ρωμαϊκά λουτρά. 

Φαίνεται ότι είχαν πέσει από τους ιδιοκτήτες τους και καταλήξει στο αποχετευτικό σύστημα των λουτρών, κατά τους καθαρισμούς. Μάλλον, έπεφταν από τα δαχτυλίδια τους. 

Γίνεται λόγος για περίτεχνα χαραγμένα πετράδια, τα οποία είχαν λαξευτεί με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Αυτό δείχνει πως επρόκειτο για ακριβά αντικείμενα για την εποχή τους - περί τα τέλη του 2ου ή 3ου αιώνα.


Μεταξύ των ευρημάτων είναι ένας αμέθυστος με απεικόνιση της Αφροδίτης, η οποία κρατάει ένα λουλούδι ή έναν καθρέφτη, αλλά και ένας καφέ-κόκκινος ιάσπις με έναν σάτυρο καθισμένο σε βράχους, δίπλα σε μια ιερή στήλη.

Ο Frank Giecco, ειδικός στη ρωμαϊκή Βρετανία, ο οποίος διευθύνει την ανασκαφή των λουτρών, δήλωσε έκπληκτος από τη συλλογή: «Είναι απίστευτη» είπε. «Έχει εξάψει τη φαντασία όλων. Απλά έπεφταν από τα δαχτυλίδια των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τα λουτρά. Είχαν τοποθετηθεί με φυτική κόλλα και, μέσα στο ζεστό λουτρό, έπεφταν από τις βάσεις των δαχτυλιδιών».


Πιστεύει πως οι Ρωμαίοι πρέπει να ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την απώλειά τους. «Μπορεί να μην το καταλάβαιναν έως ότου έφταναν σπίτι γιατί έχαναν τους λίθους από τα δαχτυλίδια, αν και βρήκαμε και ένα δαχτυλίδι». 


Ο καθηγητής Martin Henig, ειδικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημείωσε πως «το μέταλλο επεκτείνεται. Εάν η πέτρα δεν είναι σωστά στερεωμένη, μπορεί να πέσει έξω, όπως συμβαίνει σήμερα με τους ανθρώπους που κάνουν μπάνιο. Φαντάζομαι ότι οι πολύτιμοι λίθοι που ανακτήθηκαν από την αποχέτευση συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτά τα λουτρά». 


Οι Ρωμαίοι φαίνεται πως αντιμετώπιζαν ένα δίλημμα που ταλανίζει και τον σύγχρονο άνθρωπο: είτε να χάσουν τα τιμαλφή τους στο νερό είτε να τα χάσουν από κάποιον κλέφτη, ενώ έκαναν μπάνιο. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε αρκετές «πλάκες με κατάρες» που εντοπίστηκαν στο Μπαθ και υπόσχονται εκδίκηση στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

«Η δυσκολία έγκειτο στο ότι έπρεπε να βγάλουν τα δαχτυλίδια τους, αλλά υπήρχαν κίνδυνοι. Πού να το αφήσεις; Οι κόσμος πρέπει να ήταν πολύ αναστατωμένος όταν έχανε ένα δαχτυλίδι ή έναν πολύτιμο λίθο» δήλωσε ο Henig.

Το λουτρό γειτνίαζε με το σημαντικότερο ρωμαϊκό οχυρό στο Τείχος του Αδριανού, το βόρειο σύνορο, το οποίο φιλοξενούσε μια επίλεκτη μονάδα ιππικού και είχε διασυνδέσεις με την αυτοκρατορική αυλή. 

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το επόμενο έτος, αλλά τα στοιχεία που έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής -συμπεριλαμβανομένων πλακιδίων με αυτοκρατορική σφραγίδα- υποδηλώνουν ότι το συγκρότημα των λουτρών ήταν μνημειώδες και πολυτελές.

Ο Giecco δήλωσε, σχετικά: «Δεν βρίσκεις τέτοια διαμάντια σε ρωμαϊκές τοποθεσίες χαμηλού επιπέδου. Επομένως, δεν είναι κάτι που θα φορούσαν οι φτωχοί». 
Πλην των προαναφερθέντων, εντοπίστηκαν περισσότερες από 40 γυναικείες φουρκέτες και 35 γυάλινες χάντρες, πιθανότατα από κολιέ.

-www.lifo.gr/Με πληροφορίες από Guardian

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ