Αρχαία Μελιταία : Περί του οχυρωματικού περιβόλου της ακρόπολης της αρχαίας Μελιταίας.



Μια πρόταση 3D αποκατάστασης του οχυρωματικού περιβόλου στο πλάτωμα της ακρόπολης της αρχαίας Μελιταίας.

Πιο συγκεκριμένα κατά τις ανασκαφικές έρευνες το 1971 αποκαλύφθηκε ένας ορθογώνιος πύργος διαστάσεων 8.30 μ. Χ 7.10 μ., καθώς και ένα τμήμα του τείχους μήκους περίπου 27 μ. και πλάτους 2.80 μ. Δυτικά του πύργου εντοπίζεται μια μικρή πυλίδα, πλάτους 1.30-1.50 μ., ενώ αμέσως μετά ακολουθεί παρόμοιας δόμησης οχυρωματικός περίβολος.

Βάσει αντίστοιχων παραλλήλων τα οποία εντοπίζονται σε πύργους της αρχαίας Μεσσήνης, της Φωκίδας και αλλού, το ύψος του θα πρέπει να έφτανε τα 12 μ., περίπου, και εσωτερικά να έφερε ορόφους. Ο πύργος ήταν στεγασμένος με λακωνικού τύπου κεράμους. 
Το τείχος το οποίο θα έφτανε σε 7 μ. ύψος, έφερε επάλξεις, μάλλον στηθαίο με ανοίγματα και δεν ήταν στεγασμένο ή δεν είχε λίθινη υδατοστεγή επίστρωση στον δρόμο που υπήρχε στην ανώτερη επιφάνειά του (αρχ. πάροδος). 

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε από την παρουσία σκαλιστών αγωγών πάνω στους κατώτερους δόμους του τείχους πλάτους 0.25-0.30 μ., οι οποίοι χρησίμευαν στην απορροή των υδάτων από το εσωτερικό γέμισμα του τείχους. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λίθους ή από ένα ύψος και πάνω ήταν πλίνθινο. 
Ο πύργος της ακρόπολης ήταν το υψηλότερο σημείο της πόλης, αφού εντοπίζεται σε υψόμετρο 668 μ. και επόπτευε ολόκληρο το ανατολικό τμήμα του οροπεδίου του Δομοκού αλλά και την αρχαία οδό που ερχόταν από νότια από το Ναρθάκιο και την Λαμία.


Ο πύργος και το συγκεκριμένο τμήμα της οχύρωσης αποτελούν επισκευή μετά την καταστροφή από τον σεισμό του 265 π.Χ. και γίνονται με τη χορηγία 10 αργυρών ταλάντων από τον Αμύνανδρο τον γιο του Μαχάων, σύμφωνα την επιγραφή που είχε εντειχιστεί κοντά στην ανατολική πύλη της πόλης, για να θυμίζει σε όλους τον χορηγό και το μέγεθος της χορηγίας.


Η πρόταση είναι δημοσιευμένη από: Ο. Κορδαλή, Θ. Αβαριτσιωτης: «Τρισδιάστατη αναπαράσταση μέρους του ΝΑ τείχους της Αρχαίας Μελίτης στο σημερινό χωριό Μελιταία του νομού Φθιώτιδας». Στο Η Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Προκλήσεις και Επαναπροσδιορισμοί, Αθήνα, Ελλάδα. 25-29 Μαΐου 201


ΠΗΓΗ: Ancient Melitaia / Αρχαία Μελιταία https://www.facebook.com/     FB 



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ