Βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο σε καλή κατάσταση ,στον Κόσμο. Ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο 2400 ετών .



Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αυτό που πιστεύουν ότι είναι το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπου φαίνεται να έχει παραμείνει αδιάσπαστο για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Το πλοίο των 23 μέτρων, που θεωρείται αρχαίο ελληνικό, ανακαλύφθηκε με τους ιστούς, τα πηδάλια και τις εισδοχές  κωπηλασίας που είναι σχεδόν άθικτοι  και σωστοί, πάνω από ένα 1,5 χλμ κάτω από την επιφάνεια. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε, σύμφωνα με τους ερευνητές.

   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΙΝΤΕΟ    

"Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο και βρίσκεται κάτω από 2 χιλιόμετρα νερού είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι είναι εφικτό", δήλωσε ο καθηγητής Jon Adams, ο κύριος ερευνητής με το έργο θαλάσσιας αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας (MAP) για το εύρημα. "Αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο."


Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν ελληνικό εμπορικό πλοίο του τύπου , λένε οι ερευνητές του τύπου πού είναι ζωγραφισμένο συχνά στα  πλευρά της αρχαίας ελληνικής κεραμικής, όπως το" Αγγείο των  Σειρήνων "στο Βρετανικό Μουσείο.


Πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ και ήρθε στο φως από τους αρχαιολόγους του Black Sea Maritime Archaeology Project. Ένα καράβι που πιστεύεται πως είναι αρχαιοελληνικό και έμεινε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας περισσότερα από 2.400 χρόνια!

Το 23 μέτρων καράβι που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα πιστεύεται πως είναι αρχαιοελληνικό. Βρέθηκε άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο, τα καθίσματα των κωπηλατών, όλα στη θέση τους. Εντοπίστηκε σχεδόν δυο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας


Η έλλειψη οξυγόνου σε εκείνο το σημείο του βυθού ήταν ο παράγοντας που συντέλεσε στο να διατηρηθεί άθικτο το καράβι, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ έχει ανακαλυφθεί στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας.-ΦΩΤ Αρχείου 

Το ελληνικό εμπορικό πλοίο των 75 ποδών βρέθηκε να βρίσκεται ολόκληρο με τους ιστούς, τα πηδάλια και τους πύργους κωπηλασίας μετά από περισσότερα από 2.400 χρόνια.ΦΩΤ Αρχείου 

ΦΩΤ Αρχείου 


ΦΩΤ Αρχείου 



Βρέθηκε σε ένα γνωστό «νεκροταφείο ναυαγίου» που έχει ήδη αποκαλύψει περισσότερα από 60 άλλα σκάφη. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξερεύνησης στα τέλη του 2017, η ομάδα ανακάλυψε αυτό που έχει πλέον επιβεβαιωθεί ως το «παλαιότερο άθικτο ναυάγιο» στον κόσμο - ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο το οποίο στο παρελθόν βλέπαμε μόνο σε ζωγραφιά στα πλευρά της αρχαίας ελληνικής κεραμικής όπως το «Βάζο Σειρήνων» Βρετανικό Μουσείο.

Το πλοίο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 1,3 μιλίων κάτω από την επιφάνεια, θα μπορούσε επίσης να ρίξει νέο φως στην αρχαία ελληνική ιστορία του Οδυσσέα που δέχεται δεμένο τον εαυτό του σε έναν ιστό για να αποφύγει τον πειρασμό  από τις σειρήνες. Η εικόνα, πιο γνωστή σαν «το βάζο της Σειρήνας»  δείχνει ένα πλοίο με ιστό όμοιο με εκείνο που βρίσκεται τώρα στο βυθό της θάλασσας. Ο Έλληνας «ζωγράφος της Σειρήνας,» όπως είναι γνωστός, έχει το πιο διάσημο έργο του που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το πραγματικό του όνομα είναι άγνωστο, όπως και η ημερομηνία της γέννησής του και του θανάτου του.





Με πηγές:
 https://pressfrom.info/
www.theguardian.com
Associated Newspapers Limited


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ