Για την αποκρυπτογράφηση του αινιγματικού Δίσκου της Φαιστού


Η αποκωδικοποίηση του Δίσκου της Φαιστού έχει προβληματίσει τους ειδικούς για πάνω από έναν αιώνα, ωστόσο νέα ευρήματα περιγράφουν το δίσκο ως "το πρώτο μινωικό CD-ROM», που το χαρακτηρίζει η αναφορά με μια προσευχή για μια μητέρα.Ο  Γκάρεθ Όουενς, συντονιστής  του προγράμματος Erasmus στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης, μιλώντας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας,  δήλωσε ο δίσκος είναι αφιερωμένος σε μια "μητέρα".




"Η πιο σταθερή λέξη και  τιμή είναι  « μητέρα »  και ιδίως η μητέρα θεά της μινωικής εποχής," είπε ο Δρ Owens. Λέει ότι υπάρχει ένα συγκρότημα από τα σημάδια που βρέθηκαν σε τρία μέρη από τη μία πλευρά της ορθογραφίας στον δίσκο  I-QE-KU-RJA, με το I-QE να σημαίνει «μεγάλη κυρία η σημαίνουσα ή σημαντική   ", ενώ η λέξη κλειδί φαίνεται να είναι η λέξη AKKA, ή " έγκυος ή  μητέρα, "σύμφωνα με τον ερευνητή.
Η μία πλευρά είναι αφιερωμένη σε


μια έγκυο γυναίκα και η άλλη σε μια γέννηση  που δίνει η γυναίκα.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε το 1908 στο ανάκτορο της Φαιστού, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού της   Κρήτης. Ο αντικείμενο κυκλικό από  πηλό, διστακτικά χρονολογείται κοντά στο 1700 π.Χ., εμφανίζει μια άγνωστη γλώσσα και στις δύο πλευρές, και που είναι σκαλισμένο σε ένα κυκλικό τρόπο, από το εξωτερικό προς το κέντρο, και το σπουδαιότερο ότι είναι τα σχήματα σταμπωτά υπήρχε σφραγίδα δηλαδή με το κάθε στοιχείο που ευρίσκεται επάνω της .











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ