ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ -ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΙΠΠΗΛΑΤΑ ΑΡΜΑΤΑ και ΙΠΠΙΚΟΤο ιππήλατο άρμα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ,αλλά  πιθανώς να εφευρέθηκε στην Εγγύς Ανατολή, έγινε ένα από τα πιο καινοτόμα όπλα στον πόλεμο την Εποχή του Χαλκού. Φαίνεται ότι οι Αχαιοί εγκρίνουν  το άρμα για χρήση σε πόλεμο στα τέλη του 16ου αιώνα π.Χ., όπως βεβαιώνεται σε μερικές επιτύμβιες στήλες , καθώς και σε σφραγιδόλιθους και δακτυλίδια .

Η χρήση του άρματος ήταν πιο πιθανό χωρίς να είναι σίγουρο , να διαχέεται στην ελληνική ηπειρωτική χώρα από την Εγγύς Ανατολή μετά την Μέση Εποχή του Χαλκού (περίπου 1950-1550 π.Χ.), ως αποτέλεσμα των πιθανών μεταναστευτικών ροών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (με τους «ινδοευρωπαίους» δηλαδή ,για όσους δεν έχουν απορρίψει ακόμα αυτή την αστεία θεωρεία) αν και κάτι τέτοιο είναι υπό συζήτηση διότι μέχρι τώρα το αντίθετο αποδεικνύεται,  αλλά και τις εμπορικές επαφές που είχαν Αχαιοί με τις εν λόγω περιοχές.  
Μάλιστα φαίνεται ότι,  ίσως , τα άρματα να έχουν έρθει στην ηπειρωτική χώρα μέσω Κρήτης, αλλά και το αντίστροφο. Δεν έχουμε ενδείξεις για ύπαρξη του  μέχρι τα μέσα του 15ου π.Χ. αιώνα, μέχρι που το άρμα εμφανίζεται στο νησί της Κρήτης, η οποία βεβαιώνεται με εγχάραξη σε σφραγίδα σε  γραμμική Β γραφή. Τα ιππήλατα  άρματα των Ελλήνων της εποχής μπορούν να  διαιρεθούν  σε πέντε κυρίως κατηγορίες από τον σχεδιασμό . Μπορούν  να αναγνωριστούν  ως ...

full-width