Αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν τα ευρήματα του Ναού της Κυβέλης στην Βουλγαρία


Ο  αρχαίος ναός της Κυβέλης, στην τοποθεσία Μπαλτσίκ της Βάρνας, στη Βουλγαρία, έχει εμπλουτίσει με πολλά ευρήματα το μουσείο της πόλης.
Κατά τους τελευταίους μήνες έχουναναστηλωθεί και συντηρηθεί σημαντικά τμήματα του αρχαίου ναού με χρηματοδότηση από το εξωτερικό ( σημ. πιθανόν από τα ευρωπαϊκά ταμεία).
Τα ευρήματα στον αρχαίο ναό είναι πολλά, όπως αγάλματα,  αρχαία ελληνικά νομίσματα, αντικείμενα τελετών κλπ.
Τα περισσότερα ευρήματα έχουν
μεταφερθεί στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο πρόσφατα έχει ανακαινισθεί.«Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Στη δεύτερη αίθουσα φιλοξενούνται αγάλματα και επιγραφές από την ελληνιστική περίοδο και η τρίτη αίθουσα  είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στο Ναό της Κυβέλης».

« Εκεί μπορεί κανείς να δει το αέτωμα με το Θεό Ήλιο, τα γλυπτά των θεαινών, τις αρχαίες επιγραφές (ελληνικές),  και περιέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή, επίσης υπάρχει και η κεφαλή του Ποσειδώνα».


Η έκθεση παρουσιάζει στην ανακαινισμένη μορφή της, τις αρχαιολογίες ανασκαφές που διενεργήθηκαν το 1907 στην περιοχή Balchik από τους αδελφούς Herman και Karel Shkorpil, σύμφωνα με το δημοσίευμα του βουλγαρικού 'Φόκους'.
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος