Αμφίπολη Δηλώσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου για τον Τύμβο Καστά - 22 ΑΥΓ.



«Οικουμενικό μνημείο» ο αρχαίος τάφος στην Αμφίπολη

ΒΙΝΤΕΟ 

Έργο του Δεινοκράτη

Για έναν μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια, ένα «οικουμενικό μνημείο», μίλησε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υποδεχόμενη την Παρασκευή στην Αρχαία Αμφίπολη εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά.

«Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα. Έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον» τόνισε η κ. Περιστέρη, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή.

«Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση.

Σε δηλώσεις της, η κ. Περιστέρη επιβεβαίωσε ότι ο περίβολος του ταφικού μνημείου είναι
έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για «παραφιλολογία».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω»
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: «Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης».
Όσον αφορά την ερώτηση εάν έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος, η κ. Περιστέρη δήλωσε: «Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά».

«Η ανασκαφική έρευνα θα μας δείξει εάν έχει συληθεί ο τάφος ή όχι» πρόσθεσε.


Δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί τριών τάφων
Πρόκειται για «παραφιλολογία», αναφέρει η επικεφαλής της ανασκαφής


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xZIv9PH4V6M?rel=0]

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ