Αμφίπολη-Βασικά ερωτήματα ,σχετικές απαντήσεις.




Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή η γγ. Πολιτισμού και αρχαιολόγος, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά σε μια ακόμη είσοδο στον τύμβο.

«Υπάρχει ένας τοίχος ακόμη, ο τρίτος, φέρει οπή όπως ο προηγούμενος, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτόν ακόμη είναι δύσκολη... Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος αν η είσοδος είναι χωρίς θύρα ή με κανονική θύρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και εξαίρετο μνημείο και η καινούργια αποκάλυψη ενισχύει αυτή την άποψη» επισήμανε η κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι για τη δημιουργία των Καρυάτιδων έχει ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς η ίδια τεχνική με τις σφίγγες, ειδικά στα κεφάλια των σφιγγών και στα φτερά τους.

«Κάθε ανασκαφή είναι μια μαγεία, κάθε καινούργιο εύρημα, ακόμη και μικρό και ασήμαντο για τον κόσμο, δημιουργεί
συναισθήματα συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς, από ‘κει και πέρα ο αρχαιολόγος πρέπει να είναι ψύχραιμος και να αφήνει περισσότερο τη σκέψη και λιγότερο το συναίσθημα να λειτουργεί» τόνισε σε περισσότερο προσωπικό τόνο η κ. Μενδώνη μιλώντας με την ιδιότητα της αρχαιολόγου.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, οι μορφές επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τάφος δεν φαίνεται να έχει συληθεί στη νεότερη εποχή, αλλά  όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν σύληση του τάφου κάπου μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ.

.Πάντως η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων έχει ακόμα μεγαλύτερη εθνική σημασία ακόμα από το αν βρίσκονταν όλος ο θησαυρός του νεκρού: Είναι η πρώτη φορά που Καρυάτιδες, κλασικό δημιούργημα της αρχαιοελληνικής τέχνης, βρίσκονται σε μακεδονικό τάφο και μάλιστα τάφο τέτοιας σημασίας!Και δέιχνει ότι οι  Αθηναίοι που ίδρυσαν την πόλη στην περιοχή δεν πήγαν μακριά ποτέ εξάλλου με Έλληνες είχαν να κάνουν και στους επόμενους αιώνες . Οι Καρυάτιδες δεν είναι τυχαία αγάλματα, με την έννοια ότι το δημιούργημα σημαίνει "Ελλάδα". Κατ'αρχήν η ονομασία τους προέρχεται από τις αρχαίες Καρυές έξω από την Σπάρτη. Ειναι ιωνικού ρυθμού τεχνοτροπία υποστήλωσης (οι Δωριείς χρησιμοποιούσαν τους Ατλαντες) και η ύπαρξή τους στο τάφο βεβαιώνει το ενιαίο και αδιαίρετο του  Eλληνισμού και από την αρχαιότητα , δηλαδή από το Ταίναρο μέχρι την σημερινή ελληνική Μακεδονία.Οταν σε ταφικό μνημείο τέτοιας σημασίας τοποθετούν ως παραστάδες Καρυάτιδες, τότε αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν τόσο Ελληνες όσο και οι  Αθηναίοι από την αρχαιότητα ...Δεν είναι βέβαια η μοναδική απόδειξη, αλλά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο του, πληθυσμιακά ενιαίου, Ελληνισμού της εποχής...




Ηταν πολύ δύσκολο να μην έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος εκείνη την εποχή, αφού το μνημείο ξεχώριζε από ... χιλιόμετρα και η ανομία που επικρατούσε στον ελληνικό χώρο αι ειδικά στην Μακεδονία εκείνη την εποχή είχε τέτοια αποτελέσματα, όπως συνέβη και με εκατοντάδες άλλους τάφους

Δέκα βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης


Από το δέος και το θαυμασμό στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας η απόσταση είναι μικρή και μικραίνει ακόμη όσο οι πληροφορίες για την Αμφίπολη δίνονται με το σταγονόμετρο.

Σε μια απόπειρα διάκρισης του μύθου από την αλήθεια, το «Πρώτο Θέμα» θέτει βασικά ερωτήματα και επιχειρεί να απαντήσει πειστικά.

1) Γιατί η Αμφίπολη;

Έχει όλα τα ιστορικά εφόδια και πιθανότατα ένα σπουδαίο ταφικό μνημείο μέσα στον λόφο Καστά για να αποκαταστήσει το όνομα της ως στρατηγικής σημασίας κέντρο της αρχαιότητας που ευθέως συγκρίνεται με τη Βεργίνα.

2) Γιατί ο Τύμβος είναι τόσο μεγάλος;

Η περίμετρος αγγίζει τα 500 μέτρα και η διάμετρος τα 160 μέτρα. Συγκριτικά η Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας που βρέθηκε ο τάφος του Φιλίππου του Β δεν υπερβαίνει τα 110 μέτρα σε περίμετρο και το ύψος είναι το μισό από αυτό της Αμφίπολης. Δεν μπορεί να κατασκευάστηκε τυχαία.

3) Είναι η Αμφίπολη μια άλλη Βεργίνα;

Η σημασία της ανακάλυψης είναι τεράστια. Δεν αποκλείεται τα ευρήματα να αλλάξουν ό,τι ήταν δεδομένο για την ιστορία της Μακεδονίας.

4) Το πιθανότερο είναι ο τάφος να έχει συληθεί ή όχι;

Οι εκτιμήσεις είναι αντιφατικές. Το μνημείο ενδέχεται να αυτοπροστατεύτηκε επαρκώς από τους επίδοξους τυμβωρύχους. Οι γνώμες είναι διχασμένες όμως κανείς δεν έχει κοιτάξει μέσα στο μνημείο.

5) Γιατί δεν βρέθηκαν τα κεφάλια των σφιγγών της εισόδου;

Μπορεί να συνεθλίβησαν από σεισμό ή να καταστράφηκαν από το μένος φανατικών αντι - ειδωδολατρών, πιθανότατα χριστιανών. Βέβαια το ότι παρέμεναν πλήρως εντοιχισμένα περιπλέκει τα πράγματα.

6) Η ψηλή επιχωμάτωση ήταν συνήθης τακτική για τη σφράγιση;

Σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο. Φαίνεται ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση και όχι κάποια καθίζηση.

7) Τι συμβολίζει η επιλογή της ιωνικής τεχνοτροπίας στα κυανόκρανα;

Το σενάριο η Ρωξάνη, δηλαδή η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου να είναι ένοικος του τάφου ενισχύθηκε από τα ιωνικού ρυθμού επιστύλια στην είσοδο. Ωστόσο η εκάστοτε τεχνοτροπία διακόσμησης επαφίετο στον καλλιτέχνη και σε εκείνον που παρήγγειλε το μνημείο.

8) Γιατί μένουν κρυφές οι ακτινογραφίες του λόφου Καστά;

Έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση για τα δεδομένα των γεωλογικών ερευνών που έδειχναν ότι υπάρχει μνημείο ωστόσο δεν δόθηκε έγκαιρα η δέουσα σημασία.

9) Γιατί οι αρχαιολόγοι είναι πραγματικές σφίγγες;

Η δεοντολογία επιβάλλει στους επιστήμονες να μιλούν βάσει τεκμηριωμένων αποδείξεων και επιβεβαιωμένων δεδομένων. Δεν διακινδυνεύουν υποθέσεις, τουλάχιστον δημοσίως.

10) Πότε θα αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του τύμβου;

Οποιαδήποτε πρόβλεψη θα μπορούσε να ισχύει ή όχι.. Οι υπεύθυνοι αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση για το χρονοδιάγραμμα.











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ