Ευρήματα στο αρχαίο λιμάνι του Λέχαιου της Κορίνθου


Αρχαιολόγος ανασκάπτει την νότιο-ανατολική πλευρά του διαύλου

Εντυπωσιακά ευρήματα έφεραν στο «φως» οι έρευνες στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου στο Λέχαιο, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά την περίοδο 2013-2014, το πρόγραμμα Λιμένος Λεχαίου -Lechaion Harbour Project- το οποίο αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, αποκάλυψε και αποτύπωσε 2.750τμ καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, εκτεινόμενες σε 911μ ακτογραμμής.

Ποια είναι, όμως, τα σημαντικότερα -μέχρι σήμερα- ευρήματα στο λιμάνι, το οποίο αποτέλεσε  το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου;


Κάτοψη των καταποντισμένων καταλοίπων του διαύλου εισόδου

1. Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) στο λιμάνι. Οι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 43.2 μέτρων και έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 11.7 μέτρων.

Το μέγιστο
άνοιγμα του διαύλου έχει πλάτος 8.9 μέτρων και πιθανώς δεικνύει το μέγιστο πλάτος των πλοίων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι. Δυτικότερα του διαύλου αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα δύο προβλητών (Western Mole και Middle Mole).

Τοπογράφηση του Λεχαίου με τις θέσεις των λιμένων 

Ευρήματα του 5ου αι. μ.Χ. 


Τώρα

Τότε - θεωρητική προσέγγιση 


Η Μεσαία Προβλήτα έχει μήκος 35.3μ και ορατό μέγιστο πλάτος 16.1μ.και σώζεται σε ύψος τριών δόμων, ενώ η Δυτική Προβλήτα αποτυπώθηκε σε μήκος 66.5μ και έχει ορατό μέγιστο πλάτος 14.7μ. Οι δόμοι των δύο προβλητών φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους που έφεραν ξύλινους γόμφους ώστε να διασφαλίζουν κάθετη σύνδεση με την ανώτερη στρώση δόμων.

Η είσοδος του Αρχαίου Λιμανιού στο Λέχαιον

2. Στην είσοδο του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα οκτώ ξυλοτύπων θεμελίωσης (Caissons 1-8) με γέμισμα από λίθους μικρού και μεσαίου μεγέθους αναμεμειγμένους με υδραυλικό κονίαμα.

Οι δύο καλύτερα σωζόμενοι ξυλότυποι έχουν διαστάσεις 9.7μ x 4.7μ και 10.9 x 5.9μ αντίστοιχα. Ομοίως, δυτικά του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα τεσσάρων  ακόμα ξυλοτύπων θεμελίωσης αντιστοίχου μεγέθους που πιθανώς αποτελούσαν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός του Ελλαδικού χώρου «καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των ερευνών στην περιοχή με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων και την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας».


Ο αρχαιολογικός χώρος του Λέχαιου 

 Μάλιστα, στο αρχαίο λιμάνι διεξήχθησαν και γεωφυσικές έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών με την χρήση «3D parametric sub-bottom profiler», μια εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας που σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού αναμένεται να συνεισφέρει σε δύο βασικούς τομείς: στην επεξεργασία των δεδομένων που θα οδηγήσει σε μια λεπτομερειακή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης αποδίδοντας έτσι την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας και στην παρουσίαση στοιχείων σχετικά με αρχαία τεχνουργήματα, όπως πιθανά θαμμένα τμήματα των λιμενικών εγκαταστάσεων ή θαμμένα αρχαία αντικείμενα.

 Αρχαιολόγος αποτυπώνει το βορειοδυτικό τμήμα του διαύλου

Σημειώνεται ότι οι έρευνες διεξάγονται υπό την διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη και του Δρ. B. Lovén και για το έτος 2014 χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation.

















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ