Έτοιμος για πλιάτσικο ήταν ...Σημαντική απόσυρση αρχαίας κεφαλής Ερμή από δημοπρασία




Κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την πρώτη ημέρα ανάρτησης (10-09-2014) του ηλεκτρονικού καταλόγου της δημοπρασίας Αρχαιοτήτων που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 2 Οκτωβρίου 2014 (Auction 21928, Antiquities), στον ιστότοπο του Οίκου Δημοπρασιών Bonhams διαπιστώθηκε ότι στα προς δημοπράτηση αντικείμενα περιλαμβάνεται και μαρμάρινη κεφαλή Ερμή.

Δεδομένου ότι η κεφαλή περιέχεται σε κατασχεθέν
φωτογραφικό υλικό, από το οποίο προκύπτει η πιθανή προέλευση και παράνομη εξαγωγή της από την Ελλάδα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησε την ίδια μέρα σε επικοινωνία με τον Οίκο Δημοπρασιών Bonhams ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του αντικειμένου.
Σε επόμενο στάδιο και, κατόπιν περαιτέρω έρευνας και τεκμηρίωσης, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ζήτησε την άμεση απόσυρση του αντικειμένου με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου.


Τελικώς, ο Οίκος Δημοπρασιών αναγκάσθηκε να αποσύρει την κεφαλή από τη δημοπρασία και για πρώτη φορά παρέπεμψε τον φερόμενο ως κάτοχο σε απευθείας επικοινωνία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών παρακολουθεί στο μέτρο του εφικτού τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη Χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Σημειώνεται πάντως, ότι διακοπή μιας δημοπρασίας μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια. Επομένως, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και το Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει πάντα με τη δέουσα προσοχή τέτοιου είδους θέματα προς αποφυγήν αιτήσεων αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ