ΑΜΦΙΠΟΛΗ Ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του



Υποστυλώθηκε ολόκληρος ο τρίτος θάλαμος

Ολόκληρος ο τρίτος θάλαμος στον τάφο της Αμφίπολης είναι πλέον καλά υποστυλωμένος, οπότε οι προσπάθειες για την αποχωμάτωση βρίσκονται στο ζενίθ.


Χθες, την πορεία της ανασκαφής παρακολούθησε και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέμεινε στον τύμβο Καστά όλη τη μέρα. Καθώς δεν υπάρχουν νέα ευρήματα, η Αννα Παναγιωταρέα δεν έκανε χθες ενημέρωση των δημοσιογράφων. Νέα ανακοίνωση για την πορεία της ανασκαφής αναμένεται να εκδοθεί την Κυριακή, εκτός απροόπτου.


Η ανασκαφική ομάδα είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το χώμα που βγαίνει τώρα, καθώς ουδείς γνωρίζει τη χρήση και αυτού του θαλάμου, γνωρίζουν όμως ότι έχει διαφορές ή μάλλον ιδιομορφίες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Εχει δηλαδή δάπεδο κατηφορικό και μεγαλύτερο ύψος κατά περίπου δύο μέτρα. Εντός της ερχόμενης
εβδομάδας αναμένεται να έχει προχωρήσει πολύ η αποχωμάτωση ή και να έχει ολοκληρωθεί, οπότε θα έχει ελευθερωθεί όλος ο θάλαμος και οι ανασκαφείς θα μπορέσουν να δουν κατά πόσο η κατασκευή στο δάπεδο είναι ράμπα ή σκάλα.





Επειδή η πόρτα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο είναι έκκεντρη, οι μηχανικοί αναμένουν να υπάρχει σκάλα και προς τον επόμενο θάλαμο, που ελπίζουν να είναι και ο τελευταίος.
Μάλιστα, το στοιχείο αυτό, ότι δηλαδή είναι έκκεντρη, τους κάνει να θεωρούν πως η σκάλα εντός του τέταρτου θαλάμου θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να είναι με μία έννοια στριφογυριστή.

Επίσης, επιστήμονες άλλης ειδικότητας, και συγκεκριμένα γεωλόγοι, πιστεύουν πως ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, που ίσως είναι «καμαρωτή». 
Αυτό, όπως σημειώνουν, έχει γίνει για λόγους στατικότητας. Είναι μάλιστα πιθανόν από το σημείο αυτό να ξεκίνησε η κατασκευή του μνημείου.






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ