Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στον Μακρύγιαλο Πιερίας
H Aρχαία Πύδνα και οι ανασκαφές σε μνημειακούς τάφους πριν και μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου ήταν το θέμα ομιλίας του αρχαιολόγου Μάνθου Μπέσιου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας.

Ο κ. Μπέσιος, εξαιρετικός γνώστης του θέματος, ο οποίος ερευνά την περιοχή της Πύδνας εδώ και 34 χρόνια, αναφέρθηκε στις ανασκαφικές έρευνες κυρίως σε μνημειακούς τάφους. Ο οχυρωμένος οικισμός της Πύδνας περιβάλλεται από εκτεταμένα νεκροταφεία που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Χαλκού μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα (3.000 π.Χ. - 4ος αιώνας μ.Χ.).Ο κ. Μπέσιος αναφέρθηκε εκτενώς στο μνημείο της Πύδνας με το μεγάλο σε μέγεθος βάθρο του, αφιερωμένο σε επιφανείς οικογένειες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «κοσμογονική εκείνη εποχή που οι Μακεδόνες ευρισκόμενοι προηγουμένως στο περιθώριο του Ελληνικού Κόσμου, διέσχισαν πολεμώντας και κατακτώντας τον τότε γνωστό κόσμο, επί δέκα περίπου χρόνια (334-323 π.χ)».

Τόνισε επίσης, την πρόκληση μεγάλων ζημιών και την αφαίρεση από αρκετούς σημαντικούς τάφους αξιόλογων ευρημάτων από αρχαίους τυμβωρύχους και σύγχρονους αρχαιοκάπηλους.

Η Πύδνα αποτέλεσε το κυριότερο αστικό κέντρο στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ιστορικής διαδρομής της Πιερίας. Λόγω της σημασίας του λιμανιού της και της στρατηγικής της θέσης εκεί διαδραματίστηκαν τα πιο καθοριστικά γεγονότα της αρχαίας Μακεδονίας: πολιορκία της Ολυμπιάδας από τον Κάσσανδρο το 316-315 π.χ. και κυρίως οι δυο μάχες της Πύδνας το 168 και 148 π.χ. που οδήγησαν στην πτώση του Μακεδονικού βασιλείου και στην κατάκτηση των Ελλήνων από τους Ρωμαίους.Όπως ανέφερε ο ομιλητής, τα ταφικά ευρήματα της περιοχής της Πύδνας, πριν από την περίοδο του Μ. Αλεξάνδρου, παρουσιάζουν λιτές κατασκευές με απλά κτερίσματα και αφιερώματα. Μετά όμως την εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη στη Ασία, παρατηρούμε ακριβές κατασκευές με πλούσια και πολυτελή ευρήματα, ειδικά στους τάφους των εταίρων, που οφείλονται κυρίως στην εισαγωγή χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από την Περσία.
Αυτή ήταν η 3η εκδήλωση της 19ης περιόδου 2014-15 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών, που οργανώνεται, όπως πάντα, από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας. Πρόκειται για έναν θεσμό αυθεντικά λαϊκό, καθώς όλοι έχουν πρόσβαση και μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του και να ωφεληθούν από αυτές.

Πηγή: pieriki.blogspot.gr


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ