Ερευνητές εντόπισαν τυχαία 40 ναυάγια στον Εύξεινο Πόντο

΄Βυζαντινό πλοίο με την συσκευή καταγραφής 

Ένας υπερσύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμός έφερε στο φως αρχαία Βυζαντινά, Μεσαιωνικά και Οθωμανικά κουφάρια πλοίων

Το ερευνητικό project της Ναυτικής Αρχαιολογίας του Εύξεινου Πόντου δεν έψαχνε για ναυάγια. Η αποστολή του ήταν να ερευνήσει τη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας για δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα της ανόδου της θάλασσας μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων 20.000 χρόνια πριν.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι ενάλιοι αρχαιολόγοι ερευνούν την κοίτη της θάλασσας χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν επιφάνειες ξηράς κάτω απ' αυτό που τώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, αλλά στην προϊστορία ήταν ξηρά.
Μεσαιωνικής περιόδου πιθανά Βυζαντινό ή Ενετίας ή Γένοβας πλοίο στον βυθό του Εύξεινου Πόντου -Φωτογεομετρικό μοντέλο 
Έχουν επίσης ληφθεί δείγματα του πυρήνα και έχουν ερευνήσει με λέιζερ και "κινηματογραφήσει" τον βυθό, τόσο σε βίντεο όσο και σε υψηλής ανάλυσης 3D. Ένα από τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα του πρότζεκτ έχει μάλιστα καταρρίψει ρεκόρ βάθους 1800 μέτρων και ταχύτητας πάνω από έξι κόμβους, ενώ κατάφερε να επιθεωρήσει πάνω από 1.250 χλμ καταγράφοντας τα πάντα στο πέρασμα του, χρησιμοποιώντας ένα οπλοστάσιο γεωφυσικών οργάνων, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έναν σαρωτή λέιζερ.

Πλόας της Οθωμανικής περιόδου -Φωτογεομετρικό μοντέλο 

Μια ευτυχής αλλά εντελώς απροσχεδίαστη παρενέργεια αυτής της εξαιρετικά διεξοδικής γεωφυσικής επιθεώρησης είναι η ανακάλυψη περισσότερων από 40 ιστορικών ναυαγίων, περιλαμβανομένων αρχαίων Βυζαντινών, Μεσαιωνικών και Οθωμανικών πλοίων. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα στο είδος τους που έχουν βρεθεί πότε και τα οποία παλαιότερα ήταν γνωστά μόνο από γραπτές πηγές. Μια τόσο μεγάλη και ποικίλη ομάδα ναυαγίων από διαφορετικές περιόδους θα προσφέρει στους αρχαιολόγους μια εντελώς νέα κατανόηση του εμπορίου και των ναυτικών συνδέσμων, ανάμεσα στις πόλεις της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Πλόας της Οθωμανικής περιόδου -Φωτογεομετρικό μοντέλο 

Ο Jon Adams, καθηγητής του Πανεπιστημίου Southampton και κύριος ερευνητής του project, σχολιάζει: "Τα ναυάγια ήταν κάτι σαν μπόνους, αλλά είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, που έγινε κατά την διάρκεια των εκτεταμένων γεωφυσικών ερευνών μας. Είναι εκπληκτικά συντηρημένα, εξαιτίας της απουσίας οξυγόνου στον Εύξεινο Πόντο κάτω από τα 150 μέτρα. Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη καταγραφή και τεχνική 3D για υποβρύχιες κατασκευές, μπορέσαμε να απαθανατίσουμε μερικές εκπληκτικές εικόνες χωρίς να ενοχλήσουμε τον βυθό. Τώρα είμαστε μεταξύ των μεγαλύτερων υπερμάχων αυτής της μεθοδολογίας και σίγουρα κανείς δεν έχει επιτύχει μοντέλα τέτοιας πληρότητας σε ναυάγια σ' αυτά τα βάθη".

Πλόας της Οθωμανικής περιόδου 

Με τα δεδομένα από τα τηλεκατευθυνόμενα οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ψηφιακά μοντέλα 3D χρησιμοποιώντας τη διαδικασία φωτογραμμετρίας. Λογισμικό υπολογίζει τη θέση εκατομμυρίων σημείων που λαμβάνονται σε χιλιάδες φωτογραφίες και κατασκευάζει ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μετά τοποθετούνται τα οπτικά σημεία από τις εικόνες για να το κάνουν να μοιάζει αληθινό. Τα 3d μοντέλα των ναυαγίων που προκύπτουν είναι θεαματικά.

Eπιμέλεια: THE LIFO TEAM


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ