Κυπριακή αρχαιότητα επαναπατρίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο


Πήλινος κέρνος της Πρωτο-Γεωμετρικής περιόδου

Η αρχαιότητα προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο.

Ένας αρχαίος κυπριακός πήλινος κέρνος (τελετουργικό αγγείο) της Πρωτο-Γεωμετρικής περιόδου (1050-900 π.Χ.) επαναπατρίστηκε στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Η αρχαιότητα εντοπίστηκε σε οίκο πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου, μετά από διαδικτυακές έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε την κυπριακή αρχαιότητα στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Οκτώβριο του 2016 το παρέδωσε στα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, μετέβη στο Λονδίνο συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία επέβλεψε τη συσκευασία της αρχαιότητας και τη συνόδευσε αεροπορικώς στην Κύπρο στις 16 Νοεμβρίου 2016.


Η αρχαιότητα προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι, τον Φεβρουάριο του 2016, το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε εντοπίσει άλλη μια σημαντική κυπριακή αρχαιότητα από την ίδια ιδιωτική συλλογή, η οποία επαναπατρίστηκε τον Ιούλιο του 2016 (ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο – περίπου 700 π.Χ.).-/www.archaiologia.gr/





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ