Μια ανακάλυψη για την αρχαία ελληνική πόλη Ταναίδα στην Αζοφική

Μέρος του αμυντικού τείχους στην Ταναϊδα 
Η  αρχαία ελληνική πόλη Ταναϊδα στην Αζοφική βρέθηκε  ότι είχε πολύπλοκο σύστημα της οχύρωσης, με μοναδικά στοιχεία ,πράγμα που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα και αυτό δημιουργούσε ερωτηματικά για μια τόσο απομεμακρυσμένη περιοχή με άγριες φυλές 

Οι οχυρώσεις στην απομακρυσμένη ελληνική αποικία Ταναίδα  πριν από 2.000 χρόνια ήταν πιο περίπλοκη από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών που πραγματοποιούνται από  αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας


Η Ταναίδα (Tanais)  ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους στις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ.. Βρισκόταν στη συμβολή των επιρροών του αρχαίου ελληνικού  πολιτισμού και των φυλών της Στέπας - στις εκβολές του ποταμού Ντον (Ο  Τάναης  ποταμοθεός του ποταμού που σήμερα ονομάζεται Δον ,ως προκύπτει  και το όνομα Ταναϊδα πόλη ) στην Αζοφική Θάλασσα στη σημερινή Ρωσία.


«Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμα και στο τέλος ,στην άκρη, του ελληνικού κόσμου οι Έλληνες άποικοι έκτιζαν  σύμφωνα με πρότυπα που είναι γνωστά από την Ελλάδα. Οι οχυρώσεις που ανακαλύφθηκαν φέτος έγιναν πολύ προσεκτικά, σύμφωνα με το τυπικό πρότυπο της  αρχαιότητας», εξήγησε ο αρχηγός της αποστολής, ο Δρ Marcin Matera από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Οι εκτάσεις της αρχαίας πόλεως Ταναϊς 

Στις μέρες δόξας του, το τείχος της πόλης έκανε μεγάλη εντύπωση. Ήταν ,είναι, χτισμένο με την τεχνική δύο όψεων  - το οποίο σημαίνει ότι τα αδρανή πέτρας και πηλού  χύθηκαν ανάμεσα σε δύο πέτρινους τοίχους. Οι τοίχοι ήταν φτιαγμένοι  από μεγάλα τμήματα ακατέργαστων ασβεστόλιθων. Πίσω από το τείχος της πόλης ήταν ένας χάνδαξ , χαντάκι, ο  οποίος μπορεί να συγκριθεί με τους μεσαιωνικούς τάφρους γύρω από τα κάστρα.

Τοίχος αντιστήριξης στην εξωτερική κλίση της τάφρου

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η πόλη αυτή δεν ήταν οχυρωμένη. Εν τω μεταξύ, η φετινή έρευνα έδειξε ότι η εξωτερική κλίση της τάφρου ενισχύθηκε επίσης με έναν τοίχο. Ένας άλλος πιθανώς περιόρισε την τάφρο από την άλλη, εσωτερική πλευρά - μεταξύ των κύριων τοιχωμάτων της πόλης και της τάφρου. Αυτοί οι τύποι των οχυρώσεων χρησιμοποιήθηκαν από τους τοξότες και σφενδονιστές τα  στρατεύματα δηλαδή για την υπεράσπιση της πόλης .
"Αυτό το σύστημα οχυρώσεων σήμαινε ότι με πολιορκητικές μηχανές να πορθήσει κάποιος εισβολέας τα τείχη της πόλης ήταν σίγουρα δύσκολο», πρόσθεσε ο Δρ Matera.


Μια άλλη ανακάλυψη των Πολωνών αρχαιολόγων είναι επίσης ότι μέρος από το καλά μελετημένο αμυντικό σύστημα της αρχαίας Ταναίδας υπήρχε  μια  γέφυρα από πέτρα και ξύλο που οδηγούσε από  όλη την τάφρο στην πύλη της πόλης. Οι πυλώνες της από τη μία πλευρά ήταν χτισμένοι από πέτρα και χρησιμοποιήθηκαν  και  άλλα ξύλινα κοντάρια. ..όπως εξήγησε … "Αυτό είναι ένα μοναδικό έργο σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο γιατί η γέφυρα δεν είναι κάθετα προς τις οχυρώσεις, αλλά τοποθετημένο σε μια ορισμένη γωνία - αυτό έκανε τα πράγματα δύσκολα για τα στρατεύματα που έκαναν έφοδο στην πόλη, ήταν δηλαδή εκτεθειμένα πολλή ώρα κάτω από τα τείχη και τους υπερασπιστές του  και όταν επιχειρούσαν επίσης  με κάτι όπως  ήταν ένας πολιορκητικός κριός ή άλλα όπλα πολιορκίας, " εξήγησε ο αρχαιολόγος. Σ.Σ-( Ήταν ο διάδρομος που οδηγούσε στην πύλη πλαγιαστός και οι ρόδες των πολιορκητικών μηχανών του επιτιθέμενου δεν μπορούσαν να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα ,όπως σε μια ευθεία,άρα και προσπίπτουσα δύναμη)

Μέρος της Αρχαίας πόλεως  πλάι σε  μέρος του Δέλτα του ποταμού Δον.

Οι ισχυρές οχυρώσεις της Ταναίδας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν την πόλη από τα κύματα των νομάδων που προέρχονται από τα ανατολικά. Η πόλη αναφέρεται από το Στράβωνα, ο οποίος έγραψε για την καταστροφή της  από τον Πολέμωνα  στο τέλος του πρώτου αιώνα π.Χ.(Υπήρξαν 2 εκείνη την εποχή… 1- Πολέμων Ι του Πόντου (ή Πολέμων Πυθόδωρος γεννήθηκε τον  1ο αιώνα π.Χ. – γιος και διάδοχος του Ζήνωνα ,εφονεύθει το  8 π.Χ.) ήταν Έλληνας φιλορωμαίος βασιλιάς της Κιλικίας , του Πόντου , την Κολχίδας και του βασιλείου του Βοσπόρου . Κα 2- Πολέμων ΙΙ του Πόντου ή Μάρκος Αντώνιος Πολέμων Πυθόδωρος 12-74 π.Χ. . Η αναβίωση της Ταναϊδας ήρθε στο τέλος του πρώτου αιώνα μ.Χ.. Μετά από διακόσια χρόνια, η πόλη έπεσε εντελώς σε παρακμή μετά την εισβολή Σαρματών  ή Γότθων



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ