Αρχαίο Ελληνικό άγαλμα ανακαλύφθηκε στην Κιλικία- Μ.Ασία


Το ασβεστολιθικό γλυπτό, σπασμένο σε δύο μέρη και λείπει  το κεφάλι, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Ανάβαρζα (Anavarza)  χρονολογείται στον τρίτο ή τέταρτο αιώνα π.Χ. 

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άγαλμα της ελληνικής θεότητας της Υγείας και του θεού Έρωτα στην Κιλικία νότια επαρχία των Αδάνων στην Μ.Ασία και είναι κάτι που έριξε φως στην αρχαία ιστορία της περιοχής.




Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την πλούσια ιστορία της πόλης, εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου των Αδάνων .
"Ο διάσημος ιατρός φαρμακολόγος Διοσκουρίδης, ο οποίος εργάστηκε στο στρατό κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου και που επέστησε την προσοχή με τα φάρμακα που έφτιαχνε , έζησε στην Ανάβαρζα", ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου των Αδάνων.


Η Υγεία είναι η ελληνική θεά της υγιεινής, μια από τις έξι κόρες του Ασκληπιού, θεού της υγείας, που δείχνει πίσω στον χρόνο στην ιαματική πρόοδο της πόλης.

Με αυτή την έννοια, μπορούμε να θεωρήσουμε τα Ανάβαρζα  μια ελληνική  πόλη όπου και εδώ αναπτύχθηκε η ιατρική και η φαρμακολογία.
Το γλυπτό έχει προστεθεί στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO για τις περιοχές της παγκόσμιας κληρονομιάς, πρόσθεσε, ο διευθυντής του Μουσείου των Αδάνων, Ντερβισόγλου και  δήλωσε επίσης ότι οι εργασίες συνεχίζουν να βρουν το κεφάλι που λείπει από το άγαλμα.

Τα Βυζαντινά τειχιά της πόλεως

Τα ελληνικά Ανάβαρζα είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της Μ.Ασίας , που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια της πόλης περιβάλλονται από 20 προμαχώνες και τοίχο μήκους 1500 μέτρων με τέσσερις εισόδους. 


Ιωάννου του Ασκητού του Ζωναρά ... Χρονικόν

Ψηλά στο βουνό ,τα Βυζαντινά τείχη της πόλεως σε γκραβούρα του 19 ου αι.

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2013 αποκάλυψαν τον πρώτο γνωστό δρόμο διπλής λωρίδας με κίονες του αρχαίου κόσμου, πλάτους 34 μέτρων και μήκους 2700 μέτρων. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης τα ερείπια μιας Βυζαντινής εκκλησίας και ενός λουτρού στο χώρο. 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ Daily Sabah 






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ